Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Česku se objevilo obří klíště, svou oběť pronásleduje. Expert řekl, co hrozí

Autor: Andrea Ulagová - 
29. září 2019
05:40

Vědci potvrdili, že obří klíště rodu Hyalomma, které se objevovalo hlavně v jižní Evropě a subsaharské Africe, bylo nalezeno na desítkách míst na našem území. K nálezu přispěla i laická veřejnost, zejména díky projektu Najdi pijáka. Superklíště se sem pravděpodobně dostalo v nedospělém stádiu na stěhovavých ptácích. Hyalomma dokáže své hostitele pronásledovat desítky metrů a přenášet i vážná onemocnění. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak je toto klíště nebezpečné pro člověka.

„Na našem území se kromě klíštěte obecného vyskytuje ještě další klíště, které se jmenuje piják lužní. Původně jsme se domnívali, že se toto klíště vyskytuje pouze na jihovýchodní Moravě, zejména v oblasti soutoku řek Dyje a Moravy,“ řekl Blesk Zprávám Jan Votýpka z Katedry parazitologie PřF UK.

Na jaře loňského roku vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity (VFU) v Brně loni na jaře rozběhli velmi úspěšný projekt Najdi pijáka“, který zapojil do výzkumu laickou veřejnost. „Tato tzv. občanská věda, v západních zemích již velmi běžná, je u nás spíše popelkou, ale právě projekt „Najdi pijáka“ je jedním z velmi úspěšných ukázek, že podobné projekty mohou být úspěšné a oboustranně prospěšné i v našich podmínkách,“ uvedl Votýpka s tím, že díky veřejnosti byly nalezeny desítky nových míst, kde se piják objevuje.

Nebezpečí pro psy

Pijáci lužní přenášejí původce jiných infekčních onemocnění, než klíště obecné. Pijáci jsou nebezpeční zejména pro psy, na které přenáší babeziózu, která může mít pro psy fatální následky.

„Proč dochází k rozšiřování areálu pijáka na našem území, není zcela jasné – pravděpodobně to nesouvisí s oteplováním, protože pijáci se vyskytují i v mnohem chladnějších oblastech,“ dodává Votýpka.

Superklíště v Česku

Vědci už vloni objevili na našem území jihoevropské klíště rodu Hyalomma vyskytující se i v subsaharské Africe, a které nemá ani běžně používané české jméno. Opět velmi zafungovala pozornost lidí, zejména chovatelů koní.

„Nalezená klíšťata rodu Hyalomma jsou pro nás opravdu exotickým druhem a na naše území s největší pravděpodobnosti docestovala v nedospělém stádiu na migrujících ptácích. Na ptácích by snadno unikla lidské pozornosti, ale dospělci sají na velkých kopytnících, méně často i na lidech apod.,“ vysvětluje expert. Podle něj je nepravděpodobné, aby se u nás klíšťata dokázala množit.

Toto klíště je snadno rozpoznatelné vzhledem ke své opravdu nápadné velikosti a příčně pruhovaným končetinám.

„Zatímco naše běžné klíště obecné pasivně číhá na povrchu vegetace, Hyalomma se ukrývá v blízkosti půdy a když ucítí hostitele, aktivně a rychle se směrem k němu pohybuje. Svého hostitele může sledovat až desítky metrů,“ uvedl už dříve pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar s tím, že klíště reaguje na vibrace, teplotu, vydechovaný oxid uhličitý i vizuální kontakt.

Může obří klíště ohrozit člověka?

„Klíšťata rodu Hyalomma mohou sice přenášet některé původce vážných onemocnění (např. krymsko-konžskou hemoragickou horečku), ale vzhledem k jejich počtu, pravděpodobného místa původu i relativně malé ochotě sát na lidech, je riziko přenosu nemocí minimální a není potřeba se znepokojovat,“ vzkazuje Votýpka.

Vědci přesto znovu prosí o pomoc širokou veřejnost i majitele koní a psů, aby se zapojili do výzkumu pijáků a exotických klíšťat, prostřednictvím projektu „Najdi pijáka“.

dessy ( 30. září 2019 12:36 )

Neee, natolik jsem tou honitbou byla vyčerpaná!

dessy ( 30. září 2019 12:34 )

Něco mezitím

ahojky ( 29. září 2019 23:58 )

naidka ( 29. září 2019 19:25 )

Pro Bleskáče zanedbatelný detail. I když je to jasně nadepsané - nevadí.

naidka ( 29. září 2019 19:21 )

Des, naštěstí nebo na neštěstí?

Zobrazit celou diskusi