Hlavní obsah

Japonec Suzuki a Číňanka Žuej Liang získali světové tituly v chůzi

Dauhá

Jusuke Suzuki stylem start - cíl ovládl horkou chodeckou padesátku na mistrovství světa v Dauhá a stal se prvním japonským světovým šampionem v chůzi. Mezi ženami byla nejrychlejší Číňanka Liang Žuej. V horku a dusnu při nočním závodě v Dauhá vzdalo čtrnáct mužů a šest žen. Mezi nimi i obhájci Yohann Diniz a Ines Henriquesová nebo olympijský vítěz Matej Tóth.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Japonec Yusuke Suzuki po vítězství závodu na 50 km v Dauhá.

Článek

Suzuki nastoupil hned v úvodu a vypracoval si až tříminutový náskok. V závěru ztrácel, přesto zvítězil v čase 4:04:20 s náskokem 39 sekund před Portugalcem Joaem Vieirou (4:04:59). Ten se ve 43 letech stal nejstarším medailistou v jakémkoliv závodě na MS. V cíli udržel těsný náskok před dotírajícím Kanaďanem Evanem Dunfeem (4:05:02).

Vieira podmínky při svém jedenáctém mistrovství světa označil za pekelné. "Bylo hodně, hodně horko, bylo to hodně špatné. Jak jsem se s tím vyrovnal? Jen spoustou ledu a studené vody," vykládal. Výzvou pro něj byla také pozdní noční hodina, startovalo se půl hodiny před půlnocí místního času. "Teď jsou čtyři ráno, to je doba na odchod z nočního klubu. Obvykle chodím spát v deset večer," poznamenal chodec, který navázal na svůj bronz na dvacítce z MS v Moskvě 2013.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Číňanka Liang Rui prochází cílovou páskou závodu na 50 km na MS v atletice v Dauhá.

Mezi ženami na dvoukilometrovém okruhu v zálivu Corniche, kde kromě členů výprav, pořadatelů a novinářů nebyli prakticky žádní fanoušci, zvítězila Liang Žuej za 4:23:26 s více než tříminutovým náskokem před krajankou Li Mao-cchuo (4:26:40). Třetí skončila Italka Eleonora Anna Giorgiová (4:29:13).

Další noční závod na šampionátu v Dauhá se uskuteční dnes, kdy je od 22:30 SELČ na programu ženská chodecká dvacítka za účasti české reprezentantky Anežky Drahotové.

Reklama