Hlavní obsah

Skvělé! Kajakář Prskavec se podruhé v kariéře stal mistrem světa

Aktualizováno

Naprostá paráda! Český kajakář Jiří Prskavec se po čtyřech letech stal mistrem světa. Ve finále předvedl bezchybnou jízdu, začal opatrně, ale v polovině trati nabral náskok a s ním dojel až do cíle. Druhý český zástupce ve finále, Vít Přindiš, skončil vinou dvou šťouchů na pátém místě. Kanoistka Fišerová skončila ve finále šestá, později se však s Jakubem Jáněm stali mistry světa ve smíšené kategorii na deblkanoi. Veronika Vojtová a Jan Mašek vybojovali bronz.

Foto: Martin Hladík/Kanoe.cz , ČTK

Čerstvý mistr světa ve vodním slalomu Jiří Prskavec.

Článek

Jiří Prskavec, Vít Přindiš a Vavřinec Hradilek, tři jména, která jsou v České republice stále známější. Není divu, vodní slalom se stal jedním z našich nejúspěšnějších sportů. Každý z jmenovaných už v minulosti v této disciplíně medaili na MS získal. V závodu hlídek si tato trojice na letošním šampionátu dojela pro stříbro a byla hladová po dalším úspěchu.

Prskavec obhajuje stříbro z Ria de Janeiro, Přindiš byl druhý předloni v Pau při triumfu dalšího českého reprezentanta Ondřeje Tunky. Češi slavili double i před šesti lety v Praze, kde byl při Hradilkově triumfu druhý Prskavec.

Útok na cenné kovy vyšel Prskavcovi

Fišerová skončila jak v semifinále, tak ve finále šestá. Svou finálovou účastí však zajistila českému týmu místo na olympijských hrách. Titul slaví Němka Andrea Herzogová. Druhá z kanoistek, Eva Říhová, se čtyřmi trestnými vteřinami do finále nepostoupila.

Kajakáři měli  dvojité zastoupení v bojích o medaile. Po nepovedené finálové jízdě Víta Přindiše se všichni upínali k druhému českému závodníkovi ve finále, Jiřímu Prskavcovi, a ten tlak ustál a dojel si pro senzační triumf. Potvrdil, že letošní sezóna je pro něj jednou z nejúspěšnějších v kariéře.

Druhý skončil domácí David Llorente, který se připravil o titul dotykem branky, třetí skončil rovněž Španěl Joan Crespo.

Šestadvacetiletý Prskavec se na světový trůn vrátil po čtyřech letech od triumfu v Pau. V roce 2013 v Praze a vloni v Riu byl navíc druhý. Nejobsazenější slalomářská disciplína má českého vítěze na MS počtvrté z posledních šesti šampionátů.

Čeští vodáci v Seu získali jedinou individuální medaili, ale v každé ze čtyř disciplín si zajistili účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Prskavec se ziskem titulu hned ujal vedení v interní kvalifikaci. V doplňkové kategorii smíšených posádek na deblkanoích se ve Španělsku radovali z vítězství Fišerová a Jakub Jáně, bronz získali stejně jako před rokem Veronika Vojtová a Jan Mašek.

V neolympijské kategorii C2 mix pak získali čeští reprezentanti dvě medaile. "Myslím si, že se nám vše povedlo. Až na můj šťouch, za který jsem naštěstí nedostala vynadáno, jsme jeli dobře. Jsem spokojená a šťastná," řekla členka vítězné posádky Fišerová, jež v závěrečném dnu musela absolvovat čtyři jízdy. "Díky Kubovi jsme to ale v klidu zvládli," usmívala se.

Zatímco Fišerová v Seu startovala i v individuálním závodě, Jáně přiletěl jen na debl. "Bylo to zajímavé. Na předchozích šampionátech jsem měl taky šanci závodit a pěkně se to rozložilo. Teď jsem sem jel jen díky této disciplíně a jsem rád, že to dopadlo," řekl Jáně, který byl loni se svou parťačkou čtvrtý.

Vizitka Jiřího Prskavce
Datum a místo narození: 18. května 1993, Mělník
Výška a váha: 173 cm, 69 kg
Klub/trenér: USK Praha/Jiří Prskavec st.
Největší úspěchy (pouze individuální disciplíny):
- OH (0-0-1): 2016 (Rio de Janeiro) - bronz
- MS (2-2-0): 2015 (Londýn) a 2019 (Seu d'Urgell) - zlato, 2013 (Praha) a 2018 (Rio de Janeiro) - stříbro
- ME (3-0-3): 2013 (Krakov), 2014 (Vídeň) a 2016 (Liptovský Mikuláš) - zlato, 2011 (La Seu d'Urgell), 2017 (Tacen) a 2018 (Praha) - bronz
- další úspěchy: 2x celkový vítěz SP (2018, 2019), 2x mistr světa do 23 let (2012, 2015), bronz z OH mládeže 2010 v Singapuru
Ocenění: vítěz ankety Kanoista roku 2015
Rodina: svobodný
Blízko vody se pohyboval od útlého mládí, oba jeho rodiče se slalomu věnovali na reprezentační úrovni (otec Jiří, který ho od začátku trénuje, získal bronz na MS 1995 a startoval na OH 1996 a 2000); v roce 2010 se Prskavec mladší stal juniorským mistrem Evropy, o rok později slavil bronz i mezi dospělými; na kontě má i zlato a stříbro z domácích šampionátů; cenné kovy sbírá kromě individuálních závodů také v hlídkách, je držitelem dvou zlatých, stříbrné a bronzové medaile z MS nebo čtyř zlatých z ME; jako své koníčky uvádí poker, skateboard a akce série Red Bull, má vlastní stránky www.jiriprskavec.cz.

V Praze zvítězil Vavřinec Hradilek, který v Seu vypadl navzdory čisté jízdě v semifinále, po Prskavcově triumfu v Londýně 2015 vyhrál také Ondřej Tunka. Obhájce loňského prvenství Hannes Aigner z Německa byl tentokrát dvanáctý.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):
Muži:
K1: 1. Prskavec (ČR) 84,26 (0 trest. sekund), 2. Llorente -1,70 (2), 3. Crespo (oba Šp.) -2,96 (0), ...6. Přindiš -4,65 (4), v semifinále 20. Hradilek (oba ČR).
Ženy:
C1: 1. Herzogová (Něm.) 100,52 (0), 2. J. Foxová (Austr.) -0,94 (2), 3. Weratschnigová (Rak.) -5,93 (4), ...6. Fišerová -9,38 (2), v semifinále 21. Říhová (obě ČR).
C2 mix: 1. Fišerová, J. Jáně (ČR) 109,65 (2), 2. Stachová, Pochwala (Pol.) -3,71 (2), 3. Vojtová, Mašek (ČR) -4,92 (2).

Reklama