Do roku 1885 cvičili sokolové kde se dalo využívali různá nádvoří, hostince či sály. Vše se změnilo návrhem o postavení vlastní tělocvičny, která byla v dubnu 1884 schválena valnou hromadou, a započala se tak soutěž o architektonický návrh.

Stavba proběhla velmi rychle a 14. srpna roku 1885 byla sokolská tělocvična konečně slavnostně otevřena. Aktivní sokolové se tak do českobrodské sokolovny slétají již 133 let. Vedle tělovýchovných aktivit slouží budova i k různým kulturním událostem, jako jsou například výstavy, přednášky či koncerty.

Českobrodská sokolovna krátce po dostavení, přesné datum není známo.
Pohlednice z minulosti: Sokolovnu v Českém Brodě postavili za půl roku

Mimořádným sletem byly slavnostní závody pořádány v červnu roku 1887, kdy do vyzdobeného Českého Brodu přijelo okolo 40 tisíc sokolů, z toho 250 účastníků až z dalekých Spojených států amerických. Prostory pro tuto významnou událost a zejména pro velkolepý průvod poskytlo tehdy místní vojenské cvičiště.

V průběhu století se TJ Sokol z Českého Brodu angažoval u mnoha zajímavých událostí, o kterých se zájemci dočtou v almanachu od náčelníka sokolů Jaroslava Petráska.

Českobrodské hasičské vozidlo Praga An, takzvaná Andulka.
Českobrodská Andulka oslavila devadesátku