Tomáš Baťa investoval do filmu už před sto lety. Vlastnil akcie firmy, pro kterou později točil i Frič

Nové dokumenty dokládají, že do filmu zlínský podnikatel Tomáš Baťa investoval už mnohem dříve, než se dosud vědělo. Zlínská filmová historie se datuje k roku 1927, kdy Baťa založil ve své obuvnické firmě filmové oddělení. Nové dokumenty ale dokládají, že do filmu zlínský podnikatel investoval už mnohem dříve. V roce 1918 totiž koupil akcie filmové společnosti, pro kterou později točil i slavný režisér Martin Frič.

Zlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baťa vlastnil celkem 12 akcií společnosti.

Baťa vlastnil celkem 12 akcií společnosti. | Zdroj: Zlín Film Office

Vlastnictví dokazují nedávno objevené zápisy v přehledech podílů a cenných papírů v majetku firmy T. & A. Baťa, Zlín. V těch výzkumník objevil celkem dvanáct akcií firmy Lloyd-Film v nominální hodnotě 125 korun za kus, které byly zakoupeny 30. 12. 1918.

Od bosého kluka k továrníkovi. Adam Dvořák připravuje film o Tomáši Baťovi

Číst článek

Na informaci o podílu ve filmové společnosti narazil při rešerších pro výstavu nejstarší dochované ucelené fotodokumentace firmy Baťa Jiří Madzia, filmař a sběratel artefaktů spojených s baťovskou, filmovou a zlínskou historií.

„Těchto zápisů, které jsou uchovány ve fondech státního archivu na Klečůvce, si kupodivu dosud nikdo nevšiml,“ říká Madzia. „V současnosti neznáme přesnou motivaci ani okolnosti, za kterých firma podíl získala. To bude předmětem dalšího výzkumu. Baťa ovšem nikdy nic nedělal bez rozmyslu, vše mělo svůj důvod,“ dodal filmař.

Lloyd-Film byla prvorepubliková „společnost pro výrobu a půjčování filmů kinematografických“. Z původní výrobny a půjčovny němých filmů různých žánrů postupně vznikla velká společnost specializovaná na filmovou zvukovou výrobu a distribuci s ústředím v Praze.

Firma Baťa tak koupí jejího podílu do filmového oboru vstoupila o celou jednu dekádu dříve, než bylo dosud známo, už před sto lety.

Jedna akcie měla hodnotu 125 korun, dohromady tedy stály 1500 korun. | Zdroj: Zlín Film Office

Akcie vlastnil osm let

Ve Zlíně akcie filmové společnosti drželi celkem osm let. Baťa je odprodal v roce 1926. Pouhý rok poté vzniklo v Baťově závodu samostatné filmové oddělení, které nejprve začalo s administrací výroby vlastních zpravodajských a posléze i reklamních snímků.

O deset let později vyrostl na Kudlově první zlínský filmový ateliér, k jehož vzniku dal pokyn nový šéf firmy Jan Antonín Baťa. Ten měl při výběru prvního zlínského štábu šťastnou ruku. Dva ze tří zakládajících členů, scenárista a režisér Elmar Klos a kameraman Alexandr Hackenschmied, se stali držiteli Oscara, třetí byl jmenován ředitelem filmového odboru OSN v New Yorku.

Po tvorbě reklam následovalo ve Zlíně období dokumentárních, animovaných a loutkových filmů. Začátkem 60. let pak bylo kudlovské studio vůbec prvním studiem v celé Evropě, které se systematicky zabývalo výrobou filmu pro děti a mládež.

Miroslav Urubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme