Doba čtení:1 m, 45 s
V Temelíně vyprší platnost povolení k provozu v říjnu příštího roku u prvního a v roce 2022 u druhého bloku. Foto: pixabay.com

Podmínkou k povolení dalšího provozu bloků jihočeské jaderné elektrárny Temelín musí být přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. Vyplývá to z odborného posudku, který si u linecké Univerzity Johannese Keplera objednalo hornorakouské ministerstvo životního prostředí. Provozovatel elektrárny, společnost ČEZ, reagovala, že elektrárna dané povolení nepotřebuje.

V rámci obnovy povolení pro stávající zařízení se nejedná o žádnou stavbu. Žádná unijní ani česká legislativa pro tento typ projektu povinnost projít EIA (posouzením vlivu záměru na životní prostředí) neukládá,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Čtěte také:
Obce u Dukovan chtějí nový blok v původním termínu
BIS varovala Babiše před Rosatomem

V Temelíně vyprší platnost povolení k provozu v říjnu příštího roku u prvního a v roce 2022 u druhého bloku. Plánuje se však prodloužení jejich provozu až do roku 2060, upozornil hornorakouský ministr životního prostředí Rudi Anschober (Zelení).

Profesorka Erika Wagnerová z linecké univerzity se ve své expertize odvolává na letní verdikt Soudního dvora Evropské unie v případu belgických jaderných elektráren Doel 1 a Doel 2. Tribunál sice konstatoval, že reaktory mohou zatím zůstat v provozu, ale zdůraznil, že k tomu je nutné provést přeshraniční zkoumání dopadů na životní prostředí. Podle Wagnerové je tedy požadavek takového přezkumu „právně na velmi pevném podkladu“ i v případě Temelína.

Anschober chce nyní se závěry odborného posudku seznámit vládu ve Vídni a vyzvat ji, aby podnikla právní kroky proti chystanému povolení k dalšímu provozu reaktorů bez zkoumání dopadů na životní prostředí. Evropskou komisi pak chce Anschober vyzvat, aby zajistila dodržování směrnice o posudcích k vlivu na životní prostředí u všech 18 jaderných elektráren, jejichž životnost už byla prodloužena i bez zkoumání dopadů na životní prostředí.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v Česku, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,66 terawatthodiny (TWh) elektřiny.

Mohlo by vás zajímat:
Největší bagr na světě udělal kariéru ve filmu
Parkovací asistent bude i pro důlní obry
Prašnost v lomu snižuje i mlžná stěna

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa