Hlavní obsah

Za topení si připlatíme až tisíce

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku začala topná sezona a ve většině případů si lidé proti té loňské budou muset připlatit. Někdy v úhrnu poměrně drobně, jindy ale až o několik tisíc korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ceny všech energetických komodit loni a letos výrazně vzrostly. Hlavní příčinou rychlého nárůstu cen elektřiny a plynu je skokový růst cen emisních povolenek,“ řekl Právu analytik společnosti Cyrrus Petr Pelc.

Skokově už letos domácnostem zdražila elektřina, až o deset procent, a zřejmě do konce topné sezony ještě podraží.

Ceny všech energetických komodit loni a letos výrazně vzrostly
Petr Pelc, Cyrrus

Plyn už letos rovněž zdražil, i když méně. Například největší dodavatel innogy v druhé polovině ledna zvýšil ceny v průměru o necelá tři procenta. Další zdražení se v nadcházející topné sezoně nečeká, přesto logicky bude úhrnný účet proti loňské sezoně vyšší.

Ceny dálkového tepla pro domácnosti pro letošní rok už také vzrostly. Úhrady se rovněž zvýšily během loňské sezony, v průměru o stokoruny za rok, takže celkové účty se v nynější sezoně dají očekávat vyšší.

Většina Čechů neví, jaké výhody nabízí prodejci energií

Finance

Topení přímotopem v rodinném domě v nastalé sezoně vyjde asi na 35 tisíc korun ročně, dvakrát dráž než vytápění plynem a trojnásobně ve srovnání s topením černým uhlím nebo dřevem. Kubík měkkého palivového dřeva stojí kolem osmi set korun, u něj se ceny nemění, přestože je na trhu kvůli kůrovcové kalamitě dřeva přesmíru.

Netopíte, ale platíte

Lidé už často začali topit poté, co noční a ranní teploty v uplynulých dnech klesaly až k nule. I to se projeví ve vyúčtování. Začátek topné sezony bývá podle analytika BH Securities Štěpána Křečka problematický zejména pro obyvatele panelových domů.

„Lidé si často stěžují, že jim začne topná sezona brzy a nemohou si vybrat, zda budou nebo nebudou platit za topení, protože kvůli rozpočítávání nákladů v domě platí, i když netopí,“ řekl Právu.

Ceny dálkového topení podle něho rostou i kvůli tomu, že některé bytové domy se odpojují od velkých tepláren. „Ty ale mají fixní náklady, které rozpočítávají na počet odběratelů, a tak pro ostatní musejí zdražovat, což zase vede další domy k tomu, aby se odpojily,“ dodal.

Nejlevnějším palivem se podle Pelce dlouhodobě jeví dřevo koupené nastojato v lese.

Lesy ČR zdvojnásobily těžbu kůrovcového dřeva

Ekonomika

Ceny dřeva jsou podle Křečka pro těžaře na hranici rentability, a tak je topení dřevem výhodné. Topení zemním plynem nabízí podle Pelce kompromisní variantu mezi levnějším, ale pracnějším vytápěním tuhými palivy a stejně komfortním, ale nákladnějším využitím elektřiny. Plynový kotel pozvedá komfort bydlení jak principem svého ovládání, tak úsporou času proti využívání tuhých paliv.

„V poslední době jsou plynárny hodně odtržené od toho, co se děje na burze, kde ceny klesají. Teplárny spíše kopírují rostoucí ceny elektřiny, ale ceny plynu by se měly od elektřiny odchýlit,“ doplnil Křeček.

Cena plynu se podle mluvčího ČEZ Romana Gazdíka stabilizovala po teplé zimě, kdy se nevyprázdnily zásobníky. „Zásobníky jsou i nyní před nastávající topnou sezonou plné. Proto odborníci nepředpokládají, že by měli dodavatelé zdražovat,“ uvedl.

Nejdražší je topení elektřinou, jejíž ceny se v posledních letech zvyšují a podle odborníků ještě nějakou dobu porostou. „Zdražovalo se loni a nárůst bude pokračovat letos i napřesrok,“ uvedl Pelc.

Anketa

Jakým způsobem topíte?
Dálkovým vytápěním
31,1 %
Plynem
35,4 %
Elektřinou
13,5 %
Tuhými palivy
16,3 %
Jinak
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4147 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám