InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Z jihočeských Mažic až do afrického Dakaru - úvod

Trojice cestovatelů ještě doma v Mažicích. Zprava Jan Kubíček, Vladimír Honz a Jan Bejček.   , Autor: Vít Řezáč

Trojice cestovatelů ještě doma v Mažicích. Zprava Jan Kubíček, Vladimír Honz a Jan Bejček.     Autor: Vít Řezáč

MAŽICE/DAKAR – V sobotu 28. září vyrazila z pražského letiště trojice bláznivých motorkářů (jak se sami nazývají) z jihočeských Mažic na měsíční putování Afrikou po stopách někdejšího slavného závodu Paříž – Dakar. Je před nimi podle podmínek osm až devět tisíc kilometrů cestou necestou. S návratem počítají 3. listopadu.

Vyhecoval je starosta Mažic Jan Kubíček, který už má Afriku na motorce poměrně procestovanou. Už byl jednou na západní Sahaře a sedmkrát v Maroku. Prý už kdysi viděl ceduli Dakar 1600 km. Tentokrát chce vysněného cíle s partou stejných nadšenců dosáhnout.
Jan Kubíček se vydává na cestu na Hondě Transalp 600 z roku 1995. Jeho spolujezdci jsou Jan Bejček na Suzuki DR 750 Big z roku 1991. Mírně veteránský strojový park narušuje jen Vladimír Honz, který si na cestu pořídil nový model Yamaha Tenere 700.

Proč právě Dakar?

Všichni tři se shodli, že už jako malí kluci koukali na televizi a sledovali s očima na stopkách vyhlášený africký závod. V posledních letech hodně jezdili Evropou a na Balkán, proto si řekli, že by mohli i někam dál. Takže africký Dakar byl jednoznačná volba.
"Budeme bydlet částečně po hotelích, které jsou relativně levné od 10 do 15 Eur, v pouštich pak samozřejmě pod stanem, ale to bude méně často," říká Jan Kubíček. „Stravovat se budeme především v restauracích, kterých je tam poměrně velká síť a ceny jídla v Maroku odpovídají našim. Stejně tak jako benzínu, ale pro místní jsou vzhledem k nízkým příjmům mnohdy nedostupné," dodává.
Ve středu 25. září se všechny tři motorky naložily na kamion, který je odvezl do španělské Malagy. Urazil s nimi 2 700 kilometrů. Mažičtí motorkáři za nimi vyrazili z Prahy letadlem. Z Malagy pojedou už na motorkách do města Algeciras a ze zdejšího přístavu trajektem do Maroka. To chtějí celé projet, stejně jako poté Mauretánii. Tam mají naplánováno jet 400 kilometrů podél kolejí a snad se jim podaří také uvidět nejdelší vlak na světě, který převáží železnou rudu a má údajně dva a půl kilometru. Dál je čeká Senegal a pak už vysněný Dakar. Cesta zpátky je naplánována podél afrického pobřeží a při ní chtějí procestovat Maroko jinou trasou.

Co na exotický výlet otců rodin říkají manželky?

„Já to můžu jenom podporovat a doufám, že si to užijou," směje se Jana Honzová. „Ne, určitě jsem s nimi jet nechtěla. Jezdím sice už rok na Harleyi, ale to je jiná kategorie. Hezky pohodička, po asfaltu, na Afriku to není," dodává. „Moje manželka je úplně v pohodě. Ostatně, koupila nám letenku a bude měsíc hlídat obě děti," přiznává Vladimír Honz. Zato Jan Bejček to neměl tak jednoduché. „Manželka nebyla úplně ráda, připravoval jsem ji na to rok, ale nakonec svolila," přiznává.
Vzít si tak dlouhou dovolenou ke splnění velkého snu byl problém jen pro Vladimíra Honze, Jeho dva spolujezdci totiž podnikají, takže se podle toho mohli zařídit. Ale protože každá legrace něco stojí, museli všichni tři trochu utáhnout opasky a šetřit. Měsíc na motorkách v Africe každého z nich přijde zhruba na 70 000 korun. Takže letos nebyla ani rodinná dovolená. "Děti jsme vzali maximálně na Hlubokou a do zoo," shodli se cestovatelé.
S jakým předsevzetím vyrážejína cestu po stopách nejtěžšího závodu na světě Paříž – Dakar? "Hlavně ve zdraví dojet zpět domů a aby to vydržely naše motorky," loučí se starosta Mažic Jan Kubíček za všechny tři.

Jihočeské týdeníky i portál Jižní Čechy TEĎ budou jejich cestu sledovat.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace