Marie Machková, tisková mluvčí města Nový Jičín, připomněla, že před dvěma roky město Nový Jičín začalo na svých pozemcích na Skalkách chovat včely a stáčet med, nyní město využije včel i jinak.

Pracovník odboru životního prostředí Jiří Schindler, který o městské včely pečuje, se nyní snaží práci včelařů přiblížit dětem. Součástí výuky se tak stala i ukázka včelstev ve speciálním skleněném úlu přímo ve třídách.

Ilustrační foto.
Mladík se dostal do domu klíčem
Ilustrační foto
Provoz na silnici na Jablunkovsku ochromila tragická nehoda

„Základní informace o včelách se školáci dozvídají v přírodopise, ale jen teoreticky. Já vložím do skleněného úlu rámky, plástve, aby život včel viděly názorně. A děcka to baví. Pod mikroskopem vidí žihadlo, prohlédnou si i takzvaného kleštíka včelího, tedy roztoče Varroa destructor, který napadá mladé larvy včel a poškozuje je,“ sdělil Jiří Schindler.

Vedení novojičínské radnice si od nového projektu slibuje zvýšení zájmu mládeže o včelařství.

„Když jsme pořizovali včelník a včelstva, chtěli jsme produkovat městský med a vyžívat ho k propagaci Nového Jičína, ale také jsme počítali s pořádáním osvětové a vzdělávací činnosti na školách. Letos jsme s ní začali, a jakmile opět přijde jaro a příznivější teploty, budeme s přednáškami pokračovat,“ uvedl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

Ilustrační fotografie.
Muže zasáhla část padajícího stromu
Šéfkuchaře Marka Fichtnera známe z televizní kuchařské show Masterchef. V Karlově Studánce vařil a vyprávěl jak se prosadil v oboru gastronomie.
Šéfkuchař Marek Fichtner pomáhal mamince v kuchyni