Seniorkou roku se stala pardubická psycholožka Pekařová, ocenění získal i chirurg Pafko

Ocenění Seniorka roku 2019 získala v pondělí klinická psycholožka a odbornice na výchovu Lidmila Pekařová z Pardubic. Nejlepším seniorským klubem v Česku se stalo Společenství vdov a vdovců ze Zlína. Do seniorské síně slávy pak vstoupil chirurg Pavel Pafko. Informovala o tom mluvčí projektu SenSen - Senzační senioři Nadace Charty 77 Lucie Nekvasilová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chirurg Pavel Pafko na slavonickém festivalu

Pavel Pafko | Foto: Miroslav Duschek | Zdroj: Český rozhlas

Nadace ocenění lidem vyššího věku za jejich výjimečnou aktivitu a výkony udělovala posedmé. Pořadatelé vítězům ceny předali v centru Pražská křižovatka.

Češi žijí déle a v důchodu tráví přes 24 let. Dnešní dvacátníci mají podle úřadu s prací končit v 67 letech

Číst článek

Cena je součástí projektu SenSen. Nadace Charty 77 jí chce upozornit na zapojení seniorů a seniorek do dění v okolí a na jejich práci pro druhé. Odborná porota posuzovala 104 nominací. Seniory, seniorky či jejich spolky navrhovaly radnice, školy, hejtmanství, seniorské kluby a další organizace.

Seniorkou roku 2019 je Lidmila Pekařová. Jako klinická psycholožka pomáhá učitelům i rodičům, má za sebou desetiletí praxe a stovky hodin přednášek. „Její krédo: ‚I čtyřkař může jít ze školy spokojený a šťastný‘ svědčí o tom, že blaho dítěte se stalo jejím životním posláním,“ uvedli pořadatelé.

Druhé místo připadlo akademickému malíři Jaroslavu Švihlovi ze seniorského S-Art klubu v Liberci. Třetí příčku obsadila Věra Stihová, která předsedá svitavskému oddílu Klubu českých turistů i městské radě seniorů a jako zastupitelka řeší sociální problémy.

Nejlepším klubem letošního roku je zlínské Společenství vdov a vdovců, které pomáhá lidem po ztrátě jejich životního partnera. O druhou pozici se dělí Klub seniorů číslo 8 v Mostě pro lidi ze seniorských penzionů a domovů a lovosický spolek Úsměv = Zdraví, který podporuje zdravý životní styl. Třetí příčku získaly Klub seniorů z Kamenice a Ú-holky z Úholiček.

Průměrný senior musí vyjít se 110 korunami na jídlo denně, za potraviny utratí čtvrtinu své penze

Číst článek

Do „zlaté síně“ vstoupil chirurg Pavel Pafko. Pořadatelé připomněli, že v roce 1997 provedl se svým týmem první transplantaci plic v ČR, jako doktor zachránil tisíce pacientů a byl i lékařem prezidenta Václava Havla.

Mimořádnou cenu si odnesla Jana Hartvichová z Českých Budějovic z vedení Klubu Aktiv, kde pracuje jako dobrovolnice a vede dalších 35 dobrovolníků. Klub zapojuje seniory a postižené do různých akcí a projektů. Zvláštní cenu poroty dostali Karel Rabenhaupt a Karel Hrůza z Prachatic, kteří přes sedm let učí seniory z Prachatic a okolí pracovat na počítači. Nadace pak udělila ještě čestná uznání čtyřem seniorkám a jednomu seniorovi z různých částí republiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme