30. září 2019 • 19:15

San Siro má jít k zemi, co ho nahradí? Derby architektů jde do finále

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi nejhezčí a největší stadiony na světě, přesto už slavné San Siro svým „obyvatelům“ nestačí. Po téměř sto letech existence chystají AC a Inter společně s milánskou radnicí stavbu nového společného svatostánku, má mít kapacitu 60 tisíc diváků stát v přepočtu téměř sedmnáct miliard korun. Ve finále jsou dva projekty, ve hře je i rekonstrukce stávajícího stadionu, tomu se ale oba kluby brání, chtějí do nového.



„AC a Inter Milán sdílí stadion už přes sedmdesát let a silnou stránkou tohoto projektu je závazek obou klubů najednou. Znamená to zvýšené investice a společný cíl – dát městu celou zábavní čtvrt, která bude živá po celý rok. Navíc zaměstná přes tři a půl tisíce lidí,“ představil záměr na stavbu nového stadionu Paolo Scaroni, předseda AC Milán.

Není to ani dva týdny, co na San Siru uhrála Slavia v Lize mistrů senzační remízu s Interem 1:1, představa šéfů obou milánských klubů o novém stánku je ale starší. Aktuální stadion pro 80 tisíc lidí se nemá dočkat stých narozenin, nahradit ho má supermoderní aréna přibližně pro 60 tisíc diváků.

Jak bude vypadat? Kluby společně představily dva finálové návrhy. Jeden projekt se jmenuje Katedrála a bere si inspiraci z nejslavnějších staveb severoitalského města, druhý nese název „The Rings of Milano,“ a jeho hlavní myšlenkou je harmonické spojení dvou velkých klubů na jednom místě.

Oba návrhy počítají s využitím celého okolí současného San Sira
Oba návrhy počítají s využitím celého okolí současného San Sira

Nový stadion má stát 650 milionů eur, v přepočtu skoro 17 miliard korun. Stavba má začít napřesrok a podle plánu bude trvat tři roky. Milánská radnice, která současný stadion vlastní a dává k využití klubům, pracuje i s možností levnější rekonstrukce současného stadionu za 510 milionů eur.

Kluby ale chtějí do nového. Argumentují časovou náročností rekonstrukce, kde by každé zpoždění znamenalo ohrožení konání zahajovacího ceremoniálu zimní olympiády v roce 2026. Rekonstrukce by sice vyšla levněji, ale oba kluby by se musely stěhovat a přišly by o část příjmů.

„Nové San Siro“ by se stavělo sice ve stejné oblasti, ale o kousek dál, takže původní stadion by celou dobu stál. Jeden z projektů dokonce počítá s tím, že aktuální hrací plochu zanechá na střeše plánovaného obchodního centra. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud