Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Provinila jsem se naivitou.“ Vražedkyně Kimova strýce prolomila mlčení, soud ji osvobodil

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
30. září 2019
19:08

Matka malého chlapce Siti Aisyahová (27) z Indonésie, která celý život snila o tom, že se stane herečkou, poprvé promluvila o události, která jí před dvěma lety změnila život. Myslela, že konečně dostala příležitost zazářit na televizních obrazovkách, místo toho ji obelstili a ona za to málem zaplatila životem. Její jméno je spojeno s vraždou Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, uvedl deník Daily Mail.

Aisyahová odjela do Malajsie s tím, že se stane televizní hvězdou, místo toho skončila společně s Vietnamkou Doan Thi Huong ve vězení. Byly obviněné, že společně s dalšími Severokorejci zavraždily Kim Čong-nama. Ženy byly zadrženy krátce po činu v pondělí 13. února 2017. Kim Jong-nam zemřel dvě hodiny poté, co mu v rušných prostorách letištního terminálu v Kuala Lumpuru vstříkly a vetřely do obličeje nervový plyn VX.

Ani jedna z obviněných žen neměla žádný motiv na Kim Čong-nama zaútočit, obě si myslely, že jsou součástí pořadu o kanadských žertících a nahrává je skrytá kamera. Domnívaly se, že Severokorejce potřely dětským olejem, ne smrtelným toxinem. Najednou z nich byly vražedkyně a nastrčené agentky, pokud by je malajsijský soud shledal vinnými, čekal by je trest smrti.

Indonésanka: Řekli mi, že budu slavná

Zvrat v případu přišel letos v březnu, soud stáhl obžalobu proti Aisyahové, Indonésanku propustili a ona se po dvou letech mohla vrátit domů ke své rodině. Do malé vesnice se za ní vydali reportéři listu The Mail on Sunday. Huong takové štěstí neměla, za úmyslné zranění nebezpečnou zbraní ji soud poslal na tři roky do vězení.

„Řekli mi: Jestli to dneska vyjde, budeš známá po celém světě. Myslela jsem, že mluví o tom, že ze mě bude slavná herečka, ne vražedkyně,“ Aisyahová poprvé promluvila o tom, co se stalo. „Svým způsobem měli pravdu. Netušila jsem, co plánují, že nás takhle využijí,“ doplnila žena.

Nevěděla, kdo je Kim, nebo kde je KLDR

„Neměla jsem ani ponětí, co jsem udělala. Řekli mi, že ten muž – Kim Čong-nam – umíral v naprosté agónii,“ uvedla se slzami v očích. „Byla jsem naivní, věřila jsem jim. Ani jsem nevěděla, kdo je Kim Čong-un, natož pak, kdo je jeho nevlastní bratr. Jsem dcera farmáře z malé vesnice. Netušila jsem ani, kde se Severní Korea přesně nachází,“ sdělila novinářům.

„Mrzí mě, co se stalo, a lituju, že jsem do toho byla zapletená. Vrátila bych čas, kdyby to šlo,“ přiznala drobná Indonésanka, která se vrátila zpátky k venkovskému životu a ke svému synovi Riovi. Chlapci bylo jen sedm let, když ho viděla naposledy.

Školu nechala ve dvanácti

Aisyahová je nejmladší ze tří dětí silně věřících muslimů, ze školy odešla už ve 12 letech a v 17 letech se provdala za staršího muže. „V manželství jsem byla šťastná jen první tři měsíce. Manžel je gambler a nevěrník,“ svěřila se. Od manžela odešla, syna nechala v péči tchyně a tchána a nechala se zlákat slibem dobré práce v Malajsii. Skončila jako masérka a prostitutka v hotelu Flamingo v Kuala Lumpuru.

Řidič taxíku, který ji vozil za klienty, Aisyahovou spojil s japonským producentem „Jamesem“, který z ní měl udělat herečku a vysvobodit ji ze života prostitutky. Ukázalo se, že James je třicetiletý severokorejský agent Ri Či-ju. Dvojice spolu komunikovala přes Google překladač. Její první role byla jasná, tři vybrané muže měla pomazat, případně postříkat dětským olejem, James ji u toho natočil. Zaplatil jí za to honorář ve výši dvou tisíc korun.

„Pochválil mě a řekl mi, že pro mě má další, větší roli. Honorář byl dvacetkrát vyšší, než co mi dávali za jednoho klienta. Byla jsem spokojená. Kanadský žertík jsem dál trénovala, nejdřív v obchodním centru a pak na letišti. K určeným lidem jsem přistoupila zezadu a pomazala jim tváře olejem,“ popsala žena.

Agenti jí platili lépe než v hotelu

„Pak jsem se lidem omluvila a utekla, zvýšil mi plat. Po několika týdnech jsem dostávala už tři tisíce korun. Slíbil, že mě vezme do Ameriky. Všechno jsem mu věřila, nevěděla jsem, že mě trénuje na vraždu. Dala jsem mu svůj pas, aby mi zařídil vízum, byla jsem nadšená,“ vypověděla Aisyahová.

„James byl pohledný, letěli jsme spolu do Kambodže za dalším producentem, představil se jako pan Čang,“ ve skutečnosti šlo o Severokorejce Hong Song-hače. „Mluvil indonésky, moc se mi nezamlouval, bála jsem se ho,“ vzpomíná Aisyahová. „Pořád jsem dělala to samé, trik jsem dovedla k dokonalosti.“

Severokorejci mezitím pátrali po tom, kde je Kim Čong-nam a plánovali jeho vraždu. V očích agentů představoval hrozbu pro vládnoucího Kim Čong-una, navíc ho podezřívali, že poskytuje informace Američanům. Deník The Wall Street Journal letos v červnu s odvoláním na tajný zdroj potvrdil, že Kim Čong-nam skutečně na nevlastního bratra „donášel“, byl informátorem americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Policii se vysmála

„Dva dny před útokem jsem dostala nečekaný bonus šest tisíc korun. Peníze mě potěšily, líbilo se mi mít peníze,“ přiznala Aisyahová. Příprava na poslední kanadský žertík byla podle ženy trochu odlišná. „Řekli mi, že je to šéf velké firmy, že je arogantní a možná se naštve. Chtěli, abych to provedla za každou cenu a pak rychle utekla. To mě trochu znepokojilo,“ svěřila se reportérům.

Byla to Huong, která rukama umazanýma od toxinu Kim Čong-namovi zakryla oči. Ženy rychle utekly, ukázalo se, že Severokorejec zřejmě nějaký útok očekával a v batohu měl protilátku, která by plyn VX neutralizovala. Když se svíral v bolestech, na protijed si ani nevzpomněl.

„O několik dní později za mnou přišla policie, strážníci se ptali, jestli jsem byla 13. února na letišti. Řekla jsem, že ano. Vzali mě na stanici a tam mi oznámili, že jsem zabila prezidentova bratra. Vysmála jsem se jim a chtěla jsem odejít. Dali mi pouta a zavřeli mě do cely,“ popsala své zatčení.

Indonésanka už nechce být slavná

„S právníkem jsem mluvila až za dva týdny, byla jsem obviněná z vraždy, za kterou je v Malajsii trest smrti. Bála jsem se. Byla jsem zmatená. Tři měsíce jsem každý den brečela, nemohla jsem jíst ani pít. Myslela jsem na syna,“ pokračovala Aisyahová. „Byla jsem na samotce, stráže se mi posmívali. Ptali se, jestli spáchám sebevraždu,“ dodala žena. V současnosti se učí na kosmetičku, na rozdíl od Huong se vzdala snu být slavnou. Odsouzená Vietnamka si stále přeje být herečkou nebo zpěvačkou.

 

starymlok ( 30. září 2019 20:26 )

Ty budeš asi taky pomazaná slepice

Monikay ( 30. září 2019 19:29 )

našli dvě debilky kterým nepřipadá divné někoho neznámého pomazat dětským olejem

Zobrazit celou diskusi