Opero hostilo světové odborníky na filmovou hudbu. Večer patřil 26 festivalům evropské značky EFFE

Elia Cmiral | Foto: Jan Tran

Další ze série pravidelných Soundsgate workshopů proběhl v neděli za účasti hvězdných jmen. Vedle hollywoodského hosta Eliy Cmirala dorazil také režisér Jiří Vejdělek nebo Petr Wajsar. Na workshop a diskusi poté navázal slavnostní večer, na kterém ​26 českých festivalů obdrželo evropské ocenění EFFE 2019-2020​ – evropskou značku kvality, kterou jednou za dva roky uděluje Evropská festivalová asociace za podpory Evropské komise a Evropského parlamentu. Mezi oceněnými byly například festivaly Pražské jaro, Khamoro nebo Meeting Brno.

V pořadí již 5. Soundsgate workshop, tentokrát s podtitulem ​„Filmová hudba“, nabídl 29. září v Operu praktickou a diskusní část. Už od dopoledních hodin měli hudební skladatelé možnost konzultovat své vlastní práce například s hvězdným filmovým skladatelem ​Eliou Cmiralem​, dověděli se spoustu zajímavostí o produkci popové hudby v Británii a o své zkušenosti s nahráváním a technikou se podělili také absolvent Berklee ​Tomáš Živor​ a držitel Českého lva za hudbu k filmu ​HastrmanPetr Wajsar​.

Čtěte také: Talentovaný student Benjamin Levíček si odnesl housle z dílny Václava Pikrta

„Ještě pár dní před akcí jsme obdrželi zprávu, že náš nejočekávanější host, hollywoodský filmový skladatel Elia Cmiral, neodletěl z letiště v Los Angeles kvůli problémům s doklady. Absolvoval náročné cestování mezi švédskou a českou ambasádou, protelefonoval spoustu hodin a když se mu nakonec i za pomoci Soundsgate podařilo vycestovat, při přestupu v Moskvě ztratil kufry. I přes to všechno nakonec dorazil. Moc si toho vážíme.“ vítal skladatele Cmirala hudebník, dramaturg a jeden ze zakladatelů ​Soundsgate​ Alexandr Smutný​.

Do jaké míry ovlivňuje hudba efekt audiovizuálního díla? Jakou cestou by se měla ubírat česká filmová hudba a hudba v audiovizi? Tahle témata společně otevřeli skladatel ​​Elia Cmiral​​, režisér ​​Jiří Vejdělek​ (Ženy v pokušení, ​Muži v naději) a scénárista a režisér ​​Benjamin Tuček​​ (​Prezident BlaníkDěvčátko) ve společné velmi zajímavé panelové diskusi.

Na workshop a diskusi poté navázal slavnostní večer, na kterém ​26 českých festivalů obdrželo evropské ocenění EFFE 2019-2020​ – evropskou značku kvality, kterou jednou za dva roky uděluje Evropská festivalová asociace za podpory Evropské komise a Evropského parlamentu.

Rozhovor: Thom Artway: Všichni bychom na sobě měli stále pracovat, já sám jsem však nepoučitelný případ

Večer byl iniciován oficiálním českým EFFE Hubem, kterým je nyní organizace ​Culture Matters​. Její ředitelka ​Tereza Raabová​ upřesnila, že Evropská festivalová asociace letos udělila značku kvality EFFE 2019-2020 asi 760 festivalům ze 45 zemí, z toho šestadvaceti festivalům z ČR. Dále z těchto festivalů vybírá mezinárodní porota výjimečné inspirativní festivaly, jež získávají nejvyšší ocenění ​EFFE Award​. Vítězové byli vyhlášeni tento týden v Bruselu, mezi 24 laureátů na toto nejvyšší ocenění se dostaly i dva české festivaly – ​Pražské jaro​ a ​Khamoro​.

Slavnostní ocenění zpestřili hudebním vystoupením písničkářka Kateřina Marie Tichá​ a zpěvák ​Thom Artway​.


Napište komentář