Podzimní výstavy ve Slezsku: nesmrtelný E. A. Poe, svatby za socialismu i připomínka Václava Havla

Podzimní výstavy ve Slezsku: nesmrtelný E. A. Poe, svatby za socialismu i připomínka Václava Havla 

Míříte do slezského regionu? Nepřehlédněte tipy ze zdejších muzeí a galerií, ať už přehlídku českých vydání děl Edgara Allana Poea, výstavu o sňatcích v nedávné historii nebo expozici věnovanou osobnosti Václava Havla.

Předčasný pohřeb aneb Edgar Allan Poe v Ostravě

Od narození tohoto slavného amerického básníka a prozaika a jednoho z nejpřekládanějších autorů do češtiny uplynulo letos v lednu 210 let – v říjnu si navíc připomeneme 170 let od jeho úmrtí. Ostravské muzeum nabízí výstavu s přehlídkou nejstarších českých vydání Havrana i dalších Poeových děl, vzácná ilustrovaná vydání nebo prestižní edice mimo jiné z Moderní revue. Do neděle 3. listopadu si můžete prohlédnout také grafické listy, fotomontáže či dřevoryty s poeovskou tematikou.

Z výstavy Předčasný pohřeb aneb Edgar Allan Poe v Ostravě. Foto: archiv Ostravského muzea

Od doby kamenné do doby slovanských hradišť

Interaktivní expozice v Muzeu Třineckých železáren a města Třince nejenom pro malé návštěvníky přibližuje zajímavosti o pravěku i starověku. Děti se můžou těšit na mamuta v životní velikosti, postavy kovolitce nebo keltského bojovníka a dalších více než dvě stě exponátů. V kůži dávných obyvatel naší planety se můžou ocitnout, když si na výstavě vyzkouší psaní hlaholicí, tkaní na vertikálním stavu nebo třeba drcení obilí. Možnost mají do středy 13. listopadu.

Václav Havel – Cesta svobody

Osobnost prvního polistopadového prezidenta Československa, dramatika, esejisty a disidenta Václava Havla představuje aktuální výstava v opavském Památníku Petra Bezruče. Přibližuje jeho úlohu při demokratizačním procesu naší země a prezentuje také jeho literární dílo, které si návštěvníci můžou i poslechnout. Expozice neopomíná ani Havlovu vazbu na slezský region a jeho zdejší návštěvy v devadesátých letech. Otevřena je až do neděle 26. ledna. Tipy na další výstavy o roce 1989 z celé republiky najdete zde.

Z výstavy Václav Havel – Cesta svobody. Foto: archiv SZM

My dva a čas aneb Svatební příběh 2. poloviny 20. století

Jak vypadaly svatební obřady a jaké byly módní trendy v případě svatebních šatů v Československu ve druhé polovině 20. století? To se dozvíte na aktuální výstavě v historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě. S jedním z nejvýznamnějších okamžiků v lidském životě vás do neděle 16. února seznámí také vystavené milostné dopisy, fotografie, videoukázka nebo hudební doprovod se známými svatebními melodiemi.

Sladké pokušení

Výstava, která voní po pečivu, moučnících a cukroví od našich maminek a babiček. Výstavní síň v Orlové představuje historii sladkých dobrot v našich zemích od 19. století, kdy se hospodyňky učily podle Domácí kuchařky od Magdaleny Dobromily Rettigové, až do současnosti. Seznámí i s rozmachem cukráren po první světové válce nebo rozvojem výroby cukrovinek v druhé polovině minulého století. Načerpat inspiraci pro domácí pečení můžete až do konce února.

Úvodní foto: archiv SZM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!