Ondříčkova Martha se vdala: Issová si vzala Neužila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ondříčkova Martha se vdala: Issová si vzala Neužila!

Martha Issová
Martha Issová (profimedia.cz)

Mraky bílé rýže padají na schody kostela sv. Antonína Paduánského na Strossmayerově náměstí v pražských Holešovicích. David Ondříček (50) netrpělivě vyhlíží nevěstu. Jeho krásná snoubenka Martha Issová (38) sestupuje v bílých šatech. Vedle ní však místo Davida stojí jako ženich Václav Neužil (39). To není noční můra režiséra Ondříčka, ale natáčení svatební scény filmu Zátopek.

„Kamera, klapka a akce!“ křičí David Ondříček a novomanželé protrhávají za veselého křiku všech zúčastněných bílou stuhu přesně jako Dana (96) a Emil (†78) Zátopkovi před jednasedmdesáti lety.

Stále svobodná nevěsta

„Pár svateb za sebou už mám, ale skutečnou žádnou,“ směje se Martha. „Není to tak, že bychom nechtěli. Spíš máme problém najít čas. Pořád byla nějaká práce, nebo já byla těhotná,“ vysvětluje s úsměvem představitelka zlaté olympijské oštěpařky. Za družičku ve filmu šla dokonce její a Davidova dcera Františka (7).

Filmová nevěsta měla v rukou kromě repliky původní kytice také obálku s originálním dobovým svatebním oznámením, které jí dala kamarádka Zátopkových, aby se herečce lépe hrálo. „Bylo to příjemné. A teď už alespoň vím, jak bude Martha na svatbě vypadat, a nezaskočí mě to tolik,“ vtipkuje režisér Ondříček.

Podpora Dany Zátopkové

Zpočátku nebyla olympijská medailistka filmu úplně nakloněná „Ne že by k nám nebyla vstřícná, ale spíše nám říkala, že ty jedinečné sportovní výkony se přece nedají zopakovat,“ svěřuje Aha! Issová. „Potom se k ní ale dostalo video, jak Václav beží v Helsinkách jako Emil, a byla z toho nadšená. A můj trenér jí pak pustil, jak házím oštěpem její zlatý hod, a onařekla doslova – jo, tak, to už se nechá! A já věděla, že víc už v životě asi nedosáhnu. A pak jsme se tři hodiny v kuse smály,“ vzpomíná Martha na setkání s Danou Zátopkovou, vítězkou olympiády 1952 v Helsinkách.

Křest krví a škvárou

Natáčení veselky bylo vskutku veselé. Zato při scénách na běžeckém stadionu dokonce tekla krev! Režisér Ondříček nezapomene, jak dal pokyn profesionálním běžcům, ať vyběhnou co nejreálněji, jako na závodě, a dají tam lokty. „Vyběhli normálně a Neužila doslova sestřelili. Vypadalo to docela nevinně, ale Vašek měl ošklivě odřenou nohu. Musel brát antibiotika a nebylo to úplně jednoduchý,“ prozradil David Ondříček. „Profesionální běžci mi pak říkali, že jsem konečně pokřtěnej, že atlet, který nespadl na škváře, není žádnej atlet,“ přidal představitel našeho nejslavnějšího běžce Emila Zátopka.

 Ukázka ostravštiny Marty Issové ve filmu Dukla 61

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.