Strom s oprátkou a voda stříkající z ženských ňader. Fontána odkazuje na otrokářství v Britském impériu

Londýnské galerie moderního umění Tate Modern odhalila ve svém vestibulu třináctimetrovou fontánu odkazující na otroctví v Britském impériu. Dílo má na svědomí umělkyně Kara Walkerová, která se dlouhodobě zabývá rasovými otázkami či sexualitou. Bílý monument doplňuje několik soch. Třeba opice se šnorchlem.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fontána Kary Walkerové v Tate Modern.

Fontána Kary Walkerové v Tate Modern. | Zdroj: Profimedia

Třicet pět tisíc litrů vody protéká dvěma kulatými bazény, do kterých se snáší z úst a ňader Venuše na vrcholu celé fontány. Pod ní sedí opice s námořnickými čepicemi nebo strom s oprátkou odkazující na lynčování černochů na jihu Spojených států a ve vodě se vedle opice se šnorchlem prohání i několik žraloků symbolizující známé dílo Damiena Hirsta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fontána Kary Walkerové. Reportáž z londýnské Tate Modern.

Kurátorka galerie Tate Modern Clara Kimová říká, že majestátní fontána měří na výšku třináct metrů. Celý projekt je inspirovaný památníkem královny Victorie. Známým kruhovým útvarem před Buckinghamským palácem, na kterém lidé rádi postávají a sledují střídání stráží.

Autorka Kara Walkerová sochy nejdřív načrtla a udělala hrubý model z hlíny. Pak vytvořila počítačové modely, které robotická ramena vyřezala z korku. Ten pak umělkyně pokryla materiálem zvaným Jesmonite imitujícím kamenný povrch.

Podle kurátorky Kimové je úchvatné, že Walkerová svoje umělecké zkušenosti dokázala přenést na dílo vypovídající o historii britského impéria a spojit ho s odkazem na Afriku a Ameriku.

Fontána je ve volně přístupné v hlavní hale galerie, která dřív sloužila jako generátorovna elektrárny. K vidění bude do začátku dubna 2020.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme