1. října 2019 • 04:30

Jak je na tom Dortmund před Slavií? Hrozí Sancho, řeší se mentalita

Autor: stp
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Dortmundu se radují z gólu v německé lizeFotbalisté Dortmundu se radují z gólu v německé lizeFOTO: Reuters

    Ve skupině Ligy mistrů má Inter Milán či Barcelonu, trenér Slavie Jindřich Trpišovský však za nejtěžšího soupeře považuje Borussii Dortmund, s níž se pražský klub utká ve středu v 18:55 (Slavia - Dortmund ONLINE zde »). Německý vicemistr disponuje zničující ofenzivní silou, doplácí však na výpadky v obraně a občas slabší koncentraci hráčů. "V kabině mi někdo říkal, že hrajou podobným stylem jako my, akorát asi v pětkrát větší kvalitě," charakterizoval sílu současného Dortmundu Trpišovský. Jednoduše řečeno: fyzicky náročný fotbal, vysoký presink, bleskový přechod do útoku. Když Borussia rozjede svůj ofenzivní uragán, prakticky se nedá zastavit. V čem je její síla a kde jsou naopak slabiny?

  • Kometa Sancho

    Jadon Sancho slaví svou trefu v dresu DortmunduFoto Reuters

    Vestfálský gigant se může opřít o výrazné individuality. Největší hvězdou týmu je Jadon Sancho, kometa minulé sezony. Anglického křídelního hráče si Dortmund před dvěma lety vytáhl z akademie Manchesteru City za necelých osm milionů eur, od té doby vzrostla jeho hodnota minimálně dvanáctkrát.

    Utkání Slavia - Dortmund na O2 TV Sport
    Předzápasový program začne již v 18.00 hodin, Moderátor Petr Svěcený přivítá jako hosty Luboše Kozla a Tomáše Ujfalušiho. Přímo na stadionu v Edenu bude moderátor Libor Bouček rozebírat aktuální dění s Vladimírem Šmicrem.Přímo z hrací plochy se pak přihlásí reportér David Sobišek, utkání komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Tomáš RadotínskýStanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou všechna utkání z Ligy mistrů v přímých přenosech. Více ZDE>>>

     

    Sancho prokázal potenciál už v prvním ročníku ve žlutočerném dresu, naplno pak zazářil v tom druhém, když si během čtyřiatřiceti zápasů připsal 12 gólů a 17 asistencí. Skvěle nakročeno má i v této sezoně, v šesti ligových duelech dal tři góly a na dalších pět přihrál.

    Z průbojnosti a tvořivosti devatenáctiletého anglického reprezentanta těží španělský útočník Paco Álcacer, který přišel loni z Barcelony. V minulé sezoně nasázel 18 gólů, přičemž na jednu trefu mu stačilo v průměru 67 minut. Rozjezd aktuálního ročníku má podobný - šest utkání, pět gólů.

    Ofenzivní sílu Dortmundu dále zvýrazňují Marco Reus, třicetiletý kapitán týmu, či Thorgan Hazard , bratr hvězdy Realu Madrid, který před sezonou přišel z Borussie Mönchengladbach za přibližně 25 milionů eur.

    Slavia v Lize mistrů: jaký má další program? »

     

  • Kapitánovi tečou nervy

    Marco Reus se obořil na reportéra, který se ho ptal na nedostatek mentální síly Borussie DortmundFoto Repro YouTube.com

    Liga mistrů je pro Dortmund samozřejmě hodně důležitá, fanoušci však preferují úspěch v domácí soutěži. Zvlášť po kolapsu z minulé sezony. Borussia ji měla rozjetou na devátý titul ve své historii, na jaře však začala ztrácet se slabými soupeři a nakonec ji předskočil Bayern Mnichov.

    Ambici vystřídat bavorského hegemona posledních let na německém trůnu má Borussia i v tomto ročníku a i vzhledem k příchodu drahých posil jí v prognózách hodně expertů věřilo. Po šesti odehraných kolech je však Dortmund až na osmém místě, byť na první Bayern ztrácí jen tři body. Zatím měl ale o něco lehčí los, čehož nedokázal využít.

    S tím souvisí jedna ze slabin, kterou týmu kouče Luciena Favrea přisuzují německá média: absence vítězné mentality. Dortmund často ztrácí zápasy, ve kterých vede, případně jej provází výpadky koncentrace proti papírově slabším týmům.

    Dokazují to ostatně i poslední dva duely v bundeslize. Německý vicemistr vedl nad Frankfurtem i Brémami 2:1, v obou případech si však nechal dát ve druhém poločase vyrovnávací gól. Jak by řekl bývalý trenér Sparty Andrea Stramaccioni: „We didn't kill the game.“

    Stále častější řeči o slabší psychické odolnosti Dortmundu už rozčilují i samotné hráče. „S tou vaší mentalitou už mi lezete na nervy,“ obořil se na televizního reportéra stanice Sky Germany, který se po remíze s Frankfurtem zeptal, zda je Borussia mentálně připravena vyhrát ligu, kapitán Marco Reus. „Myslíte to vážně? Že 2:2 to bylo kvůli naší mentalitě? Jasně, že jsme hráli hloupě, ale nechoďte na mě s tou vaší mentalitou,“ rozčílil se Reus v projevu doplněném o několik vulgarismů.

    „Náš největší problém je, že nedokážeme zápas dotáhnout do konce, ale to nemá nic společného s mentalitou,“ pokračoval Reus. „Gól na 2:2, který jsme dostali, se prostě nemůže stát. Kdybychom dali na 3:1, tak je hotovo, ale stejně tak jsme to mohli dohrát na dva jedna.“

    Je pravda, že vyrovnávací gól v utkání s Frankfurtem byl hodně zbytečný. Hráči Dortmundu nechali v 88. minutě ve vápně dva úplně volné protihráče, po jejichž spolupráci si míč do vlastní branky uklidil Thomas Delaney.

    Slavia - Dortmund ONLINE: zápas sledujte ve středu zde »

    SESTŘIH: Inter - Slavia 1:1. Pražané sahali po vítězství, favorit srovnal v nastavení
    Video se připravuje ...


  • Hummels obranu (zatím) nepozvedl

    Mats Hummels (vlevo) dostává žlutou kartu v zápase s FrankfurtemFoto Reuters

    S předchozím bodem se pojí i další slabina, která se s Dortmundem táhne už od minulé sezony: slabší obrana, náchylná k nevysvětlitelným chybám jednotlivců a obdrženým brankám ze standardních situací. Vyřešit tento problém měl pomoci návrat stopera Matse Hummelse z Bayernu, zatím se mu to ale příliš nedaří. Stejně jako levému bekovi Niku Schulzovi, který přišel v létě z Hoffenheimu za 25 milionů eur, poslední dobou je ale kvůli zranění mimo hru.

    I přes výše zmíněné nedostatky je ale Dortmund stále týmem, který navzdory bezgólové remíze dokázal jasně přehrát Barcelonu a nedávno si v lize připsal impozantní vítězství 4:0 proti Bayeru Leverkusen, dalšímu účastníkovi Ligy mistrů. Ve slávistické skupině F pomýšlí na postup z prvního místa.

    Slavii navíc nevyhovují týmy, které hrají podobně jako ona. Proto se Trpišovský nechtěl v minulé sezoně ve vyřazovací fázi Evropské ligy utkat se Salcburkem. A proto teď tvrdí, že Dortmund je nejhorší soupeř Slavie ve skupině F.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud