Slováckou búdu ozdobila podobizna legendy folkloru

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Reliéf s podobiznou nestora slováckého folkloru Jaroslava Václava Staňka odhalili nadšenci pro lidovou kulturu na zdi Slovácké Búdy ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Jan Pášma.

Rodák z Uherského Hradiště, malíř, grafik, scénograf, choreograf, primáš, umělecký vedoucí souboru Hradišťan Jaroslav Václav Staněk zasvětil svůj život umění a folkloru. Trvale se zapsal do kulturního života Uherského Hradiště. Byl zakládajícím členem, prvním primášem a choreografem Hradišťanu, založil dětský folklorní soubor Hradišťánek. Působil i jako scénograf Slováckého divadla.

Nápad odhalit osobnosti J. V. Staňka na Slovácké búdě pamětní desku vzešel od samotných folkloristů, zastoupených dcerou J. V. Staňka Radkou Baborákovou a vedoucí Hradišťánku Štěpánkou Tománkovou. „Jaroslav Václav Staněk byl pro všechny především ohromným vzorem,“ zhodnotila významnou postavu hradišťského folkloru Tománková. Návrh pamětního reliéfu pochází od akademického sochaře Daniela Trubače. Na akci se významnou měrou podílel uherskohradišťský Klub kultury.

„Obyvatelé Uherského Hradiště opět dokázali, jak hluboko mají zakořeněno aktivní provozování kultury, které J. V. Staněk spoluvytvářel, popularizoval a předával dál. Měl ohromný podíl na rozvoji a povznášení místního folkloru, jsem moc rád, že se na něj nezapomíná,“ dodal starosta města Stanislav Blaha.

Slovácká búda, která byla postavena jako replika lidového obydlí v době konání Výstavy Slovácka 1937, stojí na okraji parku Smetanovy sady. Po povodni v roce 1997 byla rekonstruována. Je vyzdobena replikami původní výmalby – tradičními slováckými ornamenty. Budova odedávna sloužila k provozování folkloru a dodnes je využívána ke kulturním akcím nebo jako zkušebna pro folklorní soubory.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x