Husa na provázku s novou uměleckou šéfkou zacílí na okraj společnosti

  14:08
Pět premiér si pro letošní sezonu připravili v brněnském Divadle Husa na provázku. Sezona nazvaná 10 000 donkichotů, která je první pod vedením nové umělecké šéfky Anny Davidové, se bude věnovat lidem na okraji společnosti.

Divadlo Husa na provázku představilo svůj nový vizuální styl, jehož autorem je brněnský designér Martin Hrdina, a spustilo nový web. Plakáty pro letošní představení vycházejí z obrazů mladého výtvarníka Antonína Sondeje (na snímku). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Vnímáme, jak vysoká očekávání jsou na nás kladena, a doufáme, že díky zvučným jménům režisérů, posilám souboru, kterými jsou Sylvie Krupanská, Tereza Volánková a Dušan Hřebíček, a pěti pozoruhodným titulům se nám podaří naší vizi Provázku coby scény současných témat a nečekaných forem dostát,“ uvedla umělecká šéfka Anna Davidová.

První premiéra se odehraje 25. října. „Diváci se mohou těšit na neskutečnou diskusní show o skutečnosti s názvem Don Quijote. Bude to současná variace na zřejmě vůbec první světový román – Cervantesova Důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha v režii kmenového režiséra pražského Divadla Na zábradlí Jana Mikuláška,“ zve na první premiéru dramaturg Martin Sládeček.

Dveře podivuhodného domova důchodců, v němž vládne věčné mládí, pak 15. ledna poprvé otevře Anna Davidová coby režisérka autorské inscenace Domov na konci světa, zabývající se stárnutím a postavením seniorů v dnešní společnosti.

V březnu se pak diváci mohou těšit na divadelní adaptaci průvodce brněnským Bronxem s názvem Brnox Kateřiny Šedé. Pro dětské diváky se na březen chystá představení Cirkus Abrafrk.

Sezonu pak v červnu uzavře temně cirkusová inscenace Proč se dítě vaří v kaši v režii Ondreje Spišáka, divadelníka oceňovaného zejména na Slovensku a v Polsku.

Už na konci minulé sezony v divadle otevřeli kavárnu na Alžbětinské scéně. během listopadu by se pak po rekonstrukci měla otevřít i restaurace. Restaurační zahrádka na nádvoří zůstane otevřená i přes zimu.

V domě na Zelném trhu, kde Divadlo Husa na provázku sídlí, se s přicházející sezonou odehrává ještě jedna změna.

Rok poté, co se Miroslav Oščatka stal šéfem Centra experimentálního divadla, pod nějž patří nejen Provázek, ale také HaDivadlo, představili divadelníci novou platformu Terén. Bude působit na sklepní scéně divadla, tedy tam, kde do loňského roku hrálo Divadlo U stolu.

Terén zahájí svoji činnost dnes šestidenním festivalem Terénní úprava. „Touto přehlídkou představíme, čemu se chceme věnovat. Nemáme vlastní soubor ani stálou scénu, jako komplexní tvůrčí prostor vnímáme celé město, do kterého chceme vstupovat. Budeme spolupracovat s různými autory a interprety,“ popsal umělecký šéf Matyáš Dlab s tím, že Terén se bude věnovat spíše jednorázovým projektům.

Na přehlídku láká velkoformátová instalace v podobě lešení na budově divadla. Během šesti dnů v Brně vystoupí mezinárodní autorský kolektiv Gob Squad prozkoumávající Brno, argentinští hudební producenti Trrueno či avantgardní japonský umělec Ótomo Jošihide. 6. října festival uzavře dětský program Teréňák.