Na kauzu se přišlo po kontrole autoškol ze strany ostravského magistrátu. V tzv. „vozácích“, tedy sešitových záznamech o jízdách, byly nesrovnalosti, stejně tak v „třídních knihách“, kam se psaly údaje o praktické i teoretické výuce. Chyběly kilometry, podpisy, neseděla doba a místa některých jízd.

„Někteří účastníci kurzu neabsolvovali jízdy vůbec, někteří jen částečně,“ říká v obžalobě státní zástupce Marcel Mácha.

Šlo o evropské peníze

„Ano, byl v tom hrozný bordel, při kontrole jsem několik z nich musel upravit, aby to nevypadalo tak špatně,“ přiznal už před zahájením soudu Tomáš G. policii při výslechu.

Úřad práce autoškolám peníze vyplácel v rámci rekvalifikačních kurzů pro nezaměstnané, kteří v nich měli možnost získat řidičáky skupiny C. Peníze na to měl i z evropského sociálního fondu.

Video
Video se připravuje ...

Soud, šéfové autoškol Michal Charbulák

Nevěděli, co dělají?

Podle státního zástupce však nešlo ze strany majitelů o „nepořádek“, ale úmysl. „Cvičné jízdy byly prováděny jedním nákladním vozidlem, které si autoškoly navzájem půjčovaly. Zatímco probíhaly údajné jízdy v Ostravě, auto v tu dobu stálo v Havířově a naopak,“ uvedl Marcel Mácha.

Majitelka havířovské autoškoly Iveta G. u soudu výřečná nebyla. „U praktických jízd jsem nebyla, jízdy jsem jen fakturovala a poslala na úřad práce. Trestný čin jsem nespáchala,“ řekla pouze.

Z průšvihu do průšvihu

Tomáš G. byl již před šesti lety před soudem za kupčení s řidičáky ve své ostravské autoškole. Dostal tehdy podmínku. Teď ze všeho viní najaté učitele autoškoly a administrativní pracovnici.

„V autoškole jsem byl taková ,holka pro všechno‘, staral jsem se o její chod. Podklady z jízd mi ale předávali jiní lidé. Na všechno jsem přišel až později. Vinu necítím,“ řekl Tomáš G. soudu.

Majitelkou na přání

Současný případ se týká autoškoly, kterou po jeho předchozí kauze založila jeho žena Blanka G. Vinu rovněž popřela.

„Byla jsem na mateřské, řízení autoškoly jsem svěřila manželovi, má plnou moc. O ničem jsem nevěděla,“ řekla. Na dotaz, proč vlastně autoškolu založila, odpověděla: „Na přání manžela“.

Hrozí jim osm let

Obžalovaní měli České republice způsobit škodu za půlmilion, Evropské unii skoro dva miliony korun. Za podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie hrozí všem třem dva až osm let vězení. Soud ještě bude dále pokračovat výslechem svědků a čtením znaleckých posudků.