ROZHOVOR – Trenér Jan Václavík měl o víkendu poprvé k dispozici kompletní kádr. K mužstvu se připojili reprezentanti David Janků, Oliver Sedláček a Jakub Ihnát ze Slovenska, kteří byli součástí národních týmů (ČR a Slovenska) na evropském šampionátu, jenž v neděli vyvrcholil v Příži vítězstvím volejbalové reprezentace Srbska nad Slovinskem 3:1. Foto: Jaroslav Obsadný

Ttrenér Václavík také vybral kapitána pro nadcházející sezonu. Stal se jím reprezentační smečař David Janků. Před ostrým startem naší nejvyšší soutěže, kterou volejbalisté Ostravy zahájí v neděli 6. října na palubovce Příbrami, obsadil tým Honzy Václavíka na domácím přípravném turnaji Ostrava Cup 2. místo. Ostrava vytěžila ze tří klání dvě vítězství a podlehla pouze Waldviertelu z Rakouska, který vede bývalý trenér Ostravy Zdeněk Šmejkal.

Kdo všechno přijel na víkendový turnaj Ostrava CUP?
Ostrava Cupu se zúčastnily týmy: Stroitel Minsk, Waldviertel, Black Volley Beskydy a VK Ostrava

K čemu posloužil?
Poprvé jsme byli v přípravě kompletní. Včetně tří hráčů, kteří byli na mistrovství Evropy (David Janků, Oliver Sedláček, Jakub Ihnát). Ostrava Cup byl poslední prověrkou před ligou a zároveň poslední příležitost odehrát zápasy s klukama z nároďáku.

Jak moc se změnila sestava bronzové Ostravy? Kdo z hráčů přišel a kdo odešel?
Odešel Menner (Friedrichshafen – Německo), Beal (Jona – Švýcarsko), Kotas (Volejbal Ostrava s.r.o) a David skončil. Mezi nové posily přišel z Polska Mariusz Marcyniak (Lubin), ze Slovenska Jakub Ihnát (Prievidza), navrátilec Radek Šoltys a z domácí juniorské líhně Ondra Muroň.

Po bronzové medaili v extralize jsi byl zvolen trenérem roku. Je to do další sezony zavazující? Jak to vnímáš?
Zavazující to necítím, byl by to zbytečný tlak navíc. Nad to vím, kolik lidí se na tomto individuálním ocenění podílelo.
V nadcházející sezoně bych byl rád zase o něco lepší trenér. Mít pro kluky připravené lepší tréninky, posunout náš volejbal o krok vpřed a dobře vést zápasy.

Kdo by měl tvořit osu mužstva? Na co bude tým Ostravy spoléhat?
Náš tým bude opět velmi mladý. Věkově snad ještě mladší, než rok minulý. Musíme spoléhat na dobrou každodenní práci v hale, obrovské nasazení v zápasech a odvahu. Zní to jako klišé, ale jinou cestu k dobrým výsledkům nevidím.

S jakými ambicemi vstupujete do nové sezony?
Před sezonou se těžko odhaduje. Jak říkám, máme mladé mužstvo a já bych s ním rád došel o kousek dál, než na co máme. Podobně, jako se nám to podařilo v loňské sezoně. Jaký finální výsledek to bude, nedokážu teď říct. Chci, aby se kluci dál individuálně rozvíjeli a společně se posunula naše hra. Z tohoto vývoje bych měl radost.

 

Výsledky Ostrava Cupu 2019:
VK Ostrava – Minsk 3:1
VK Ostrava – Beskydy 3:1
VK Ostrava – Waldviertel 1:3
Waldviertel – Minsk 2:3
Waldviertel – Beskydy 3:1
Beskydy – Minsk 0:3

Konečné pořadí Ostrava Cup 2019:
1.  Waldviertel ( trenér Zdeněk Šmejkal)
2.  VK Ostrava
3. Stroitel Minsk
4. Black Volley Beskydy

 

 

 

Autor: Blanka Popelková
Foto: Jaroslav Obsadný