Kdo bude chtít dál přijímat bezplatné pozemní televizní vysílání, musí buď vlastnit (pořídit) televizor schopný přijímat DVB-T2, nebo si pořídit set-top box. Malou krabičku za cca 500 korun, která se připojí ke stávajícímu televizoru a převádí signál.

Televizní ovladače. Ilustrační snímek
Od poloviny příštího roku budou televize vysílat už jen v DVB-T2

Svoji informační kampaň  k přechodu na DVB-T2 včera oficiálně spustilo i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). To zároveň potvrdilo, že vyčlení dvacet milionů korun, které prostřednictvím krajů získají domovy pro seniory, azylové domy či týdenní stacionáře. Peníze by měly pokrýt náklady těchto zařízení na pořízení set-top boxu, nové televize či úpravu společné televizní antény.

Podaná ruka

„Chceme usnadnit přechod na nový standard vysílání lidem, kteří potřebují pobytové sociální služby, tedy například seniorům v domovech důchodců či hendikepovaným ve speciálních zařízeních apod.,“ potvrdil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Konkrétně na každý set-top box do sociálního ústavu je stát ochoten přispět až tisíc korun, až tři tisíce by měl činit příspěvek na pořízení nové televize a sedm tisíc korun úpravu anténního systému. Administraci finanční podpory zajišťují kraje, které poté obdrží dotaci od ministerstva průmyslu.

Ilustrační foto
Nové TV vysílání. Milion diváků není připraven

Přechod na nové vysílání DVB-T2 je celoevropskou záležitostí. Televizní společnosti musely vyklidit pásmo 700 MHz a na uvolněné frekvenci začnou v budoucnu mobilní operátoři šířit rychlý internet 5G.

Přechod na DVB-T2 se týká jen diváků, kteří sledují pozemní vysílání (tzv. přes anténu). Toto vysílání i nadále zůstane jediné bezplatné. Diváků, kteří si už dnes platí různé kabelové či satelitní televize, se žádná změna nedotkne. Nové vysílání DVB-T2 umožní vznik dalších televizních kanálů v ČR. Prvním bude zpravodajská televize CNN Prima News.