Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jako děti šly z ruky do ruky: Dívenky z desetikoruny už oslavily sedmdesátku

Autor: yks - 
2. října 2019
05:33

Margita Hlaváčiková (70) ze slovenského Tvrdošína a její kamarádka Marta Cisáriková (71) jsou slavné, ale ne svými jmény. Jako malé holčičky se totiž ocitly na papírové desetikoruně, kterou platily generace Čechů i Slováků.

Žádná velká zábava to pro ně nebyla, když před více než 60 lety musely tehdy 9letá Margitka a o rok starší Martička trávit hodiny v ateliéru akademické malířky Marie Medvecké, která si je vybrala jako modely pro své dílo. Už tehdy to byly nejlepší kamarádky a zůstaly jimi dodnes.

Malířka dala Margitě na hlavu dětskou plenku místo šátku a společně s Martou dva roky pózovaly umělkyni, která ztvárnila téma později notoricky známé všem Čechům i Slovákům. Dlouhé hodiny pak seděly na místě a fixovaly očima bod, který před ně umělkyně namalovala. Nesměly se samozřejmě ani hnout.

„Postupně nás to ale přestávalo bavit. Paní Medvecká nás odměňovala bonbóny, občas nám dala dvě nebo tři koruny na sladkosti. Jako dětem nám to stačilo,“ vylíčila pro Nový Čas Margita Hlaváčiková, která v neděli oslavila sedmdesátku.

Přestože svůj život tráví na Oravě a z rodné obce nikdy nikam příliš necestovaly, znají je dodnes miliony lidí. Jejich tváře se totiž objevily na lícové straně československé desetikoruny. Bankovka šla do oběhu v roce 1960  a vydržela v něm dlouhých 28 let. Obě dívky čas od času někdo na ulici poznal, ani jedna z nich ale ze své role na tehdejším československém platidlu nezbohatla. Profitoval na nich jen Margitin tatínek. „Kamarádi otci zaplatili v hospodě skleničku, protože má takovou slavnou dceru, která je na bankovce,“ zavzpomínala žena. 

Margitě i Martě dodnes chodí dopisy sběratelů. Obsahují bankovku a prosbu o autogram. Cena prastaré desetikoruny tím, oproti její nominální hodnotě, stoupne až padesátinásobně. Podepsaná desetikoruna se prodává v přepočtu za 500 českých korun.

 

 

 

 

 

  

zada ( 2. října 2019 07:50 )

Tak děvčata gratuluji , destikoruna byla opravdu krásná bankovka. Z děvčat na bankovce je vidět krásné a jemné dětství. Hodně zdraví a ještě hodně let i Vám děvčata

Zobrazit celou diskusi