Krutý osud: Dnes by Jana Novotná, která zemřela na rakovinu ženských orgánů, oslavila 51. narozeniny

Od chvíle, kdy jí začala trénovat Hana Mandlíková se zlepšila její hra i ve dvouhře.
Zdroj: Profimedia
Na profesionální okruh WTA vstoupila v únoru 1987. V prvních letech kariéra dosahovala nejlepších výsledků v ženské čtyřhře a roku 1990 se stala světovou deblovou jedničkou. Od chvíle, kdy jí začala trénovat Hana Mandlíková se zlepšila její hra i ve dvouhře.V roce 1991 se poprvé probojovala do finále dvouhry Grand Slamu, a to na Australian Open, kde podlehla Monice Selešové.+ 6 fotek+ 7 fotek

Před dvěma lety v listopadu zemřela jedna z našich největších sportovních hvězd - česká tenistka Jana Novotná. Zabila ji rakovina ženských orgánů, se kterou sportovkyně bojovala skoro rok a půl. Bohužel však marně. Jaký byl život této světové hvězdy českého původu?

Petra Járková
Petra Járková 02. 10. 2019 08:00

Úspěchy

Jana Novotná patřila vedle Martiny Navrátilové a Heleny Sukové k největším tenistkám české historie. Ve finále dvouhry ve Wimbledonu se ocitla celkem třikrát, v roce 1993 a 1997 odešla poražena, v roce 1998 však zvítězila. V kariéře dosáhla pozice světové dvojky a v roce 2005 byla uvedena do tenisové síně slávy.

Přiznaná orientace

Novotná se veřejně přiznala ke své homosexuální orientaci. Udržovala partnerský vztah s bývalou polskou tenistkou Iwonou Kuczyńskou. V Omicích na Brněnsku si spolu s ní pořídila luxusní rezidenci, ve které relaxovaly při pobytech v České republice.

Rakovina ženských orgánů

Tenisová legenda Jana Novotná odešla 19. listopadu 2017 ve věku 49 let. Zabila ji rakovina, která jí podle zveřejněných informací napadla ženské orgány. Se zákeřnou nemocí Jana bojovala dlouhých 17 měsíců. Nedávala na sobě nic znát, o nemoci vědělo jen nejbližší okolí.

Vzpomínka Sukové

Její kamarádka tenistka Helena Suková na ni po odchodu velmi hezky vzpomínala. „Odešel hrozně mladý člověk. Jana je mladší, než jsem já. Vyrůstaly jsme trochu odlišně. Přeci jen je o tři roky mladší. Na okruh se dostala trochu později. Je to strašná ztráta mladého člověka. Já jsem samozřejmě věděla, že je nemocná, věděla jsem, že absolvovala operaci, chemoterapie a tak dále. Nicméně jsem věřila, že ta léčba pomáhá a že je to na dobré cestě. Byl to pro mě šok, protože jsem si nepřipouštěla, že by to mohlo takhle dopadnout.“

NA FOTOGRAFIE JANY NOVOTNÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články