V Missouri popravili vraha. Aktivisté marně argumentovali, že ho čeká bolestivá smrt

V americkém státě Missouri dnes popravili muže, který před více než dvaceti lety zavraždil nového partnera své bývalé přítelkyně. K výkonu nejvyššího trestu místní úřady přistoupily navzdory tomu, že odsouzený tvrdil, že pro něj bude poprava kvůli vzácné chorobě velmi bolestivá. Informovala o tom agentura Reuters.

Jednapadesátiletého Russella Bucklewa popravili ve věznici v Bonne Terre, jižně od St. Louis. Trest smrti dostal za vraždu Michaela Sanderse z roku 1996. Bucklew jej zastřelil krátce poté, co Sanders začal bydlet s jeho tehdy již bývalou přítelkyní. Tu Bucklew následně unesl a znásilnil.

Popravu úřady v Missouri nařídily provést poté, co nejvyšší soud USA v dubnu zamítl stížnost odsouzeného, který tvrdil, že by mohl kvůli svému onemocnění po podání smrtící látky trpět nepřiměřenou bolestí.

Let me be clear, there is no humane way to execute a person, and It is especially awful how comfortable the state is with proceeding with an execution that almost certainly will torture a person. #RussellBucklew #AbolishtheDeathPeanlty https://t.co/6TTqs4HxiW

— Krissy Roth (@Krissy_Roth) October 1, 2019

Podle pěti z devíti soudců americká ústava ale nezaručuje odsouzencům bezbolestnou smrt, zakazuje pouze k jejich nezbytnému utrpení přispívat.

Redaktorka místní stanice KFVS, která byla popravě přítomna, podle agentury Reuters uvedla, že při popravě nenastaly žádné komplikace.

Bucklew byl prvním vězněm, kterého v Missouri popravili od ledna 2017, a sedmnáctým, u nějž byl letos ve Spojených státech vykonán nejvyšší trest.

Související

Více souvisejících

popravy USA (Spojené státy americké) Vražda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy