InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čerství osmdesátníci z Chýnova dostanou deset tisíc

Chýnov na ilustračním snímku.  , Autor: L. Kolářová

Chýnov na ilustračním snímku.     Autor: L. Kolářová

CHÝNOV - Jedenáct obyvatel Chýnova a jeho místních částí dostane letos podle nové obecní vyhlášky od města dárek 10 tisíc korun. Nárok na tento jednorázový příspěvek mají obyvatelé, kteří v obci mají trvalé bydliště minimálně 20 let a právě dosáhli 80 let věku. Osm z těchto obdarovaných završí osmdesátku letos a tři ji oslavili již loni v době od podzimních komunálních voleb do konce roku. Proč se vyhláška týká i tří loňských jubilantů, vysvětluje místostarosta Evžen Zadražil. "Sdružení nezávislých kandidátů z Dobronic, Kloužovic, Velmovic, Záhostic a Chýnova, které vyhrálo volby, mělo tuto věc ve svém volebním programu. Tak se vedení města snaží slib splnit. Předpokládáme, že třeba někomu z voličů bylo ve volebním programu vítěze voleb sympatické právě toto a dal mu kvůli tomu svůj hlas, takže by nebylo fér loňské jubilanty vynechat jen proto, že jsme vyhlášku stihli schválit až teď," říká místostarosta.

 

Pavel Eybert z ODS navrhl, aby o tento příspěvek mohl požádat každý, kdo už završil 80 let a v obci má 20 let trvalé bydliště. Tedy ne pouze lidé, kteří od loňských voleb osmdesátku završují. "Celkem je v Chýnově a jeho místních částech 116 lidí nad 80 let včetně obyvatel domova důchodců. Ne všichni tu budou mít dvacet let trvalé bydliště, takže navrhuji obdarovat všechny, kteří obě tyto podmínky budou splňovat. Těch zas tolik nebude," řekl Eybert. Argumentoval tím, že dnešním devadesátníkům se základ důchodu vypočítal z nízkých, ještě socialistických mezd a tito lidé jsou na tom hůř než osmdesátníci, kteří šli do důchodu už po roce 1990, kdy mzdy vzrostly a jejich penze jsou tedy vyšší.

Jaroslav Mládek (STAN) navrhoval, aby příspěvek dostali jen ti, kteří nedosahují na současný průměrný důchod. "Ti, co to nepotřebují, to pak stejně rozdají vnoučatům," řekl. Starostka Andrea Fraitová (SNK z Dobronic, Kloužovic...) oponovala: "Nám nepřísluší zjišťovat, co s těmi penězi lidé udělají. Jestli jim udělá radost dát to vnoučatům, tak proč ne."

Karel Tureček z navrhujícího SNK zmínil, že tři loňští a osm letošních jubilantů představují pro rozpočet města výdaj 110 000 korun. Příští rok by těchto jubilantů, kteří současně dvacet let žijí v Chýnově, mělo být dalších sedm. "Odhlasujme tedy vyhlášku v tomto znění a do příště zjistěme, kolika lidí by se to týkalo, pokud bychom chtěli dát příspěvek všem občanům nad osmdesát, kteří tu mají dvacet let trvalý pobyt," navrhoval.

Pro návrh, aby se do příště vyčíslily náklady případného příspěvku pro všechny dlouhodobé obyvatele nad 80, zvedli ruku všichni zastupitelé. Pro původní návrh vyhlášky s dárkem pro loňské a letošní čerstvé osmdesátníky dva zastupitelé ruku nezvedli. Vyhláška ale získala dostatečný počet hlasů. Loňští a letošní jubilanti od té chvíle mohou o příspěvek požádat.

 

Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    10 tisíc by bylo milý každýmu, proč ne, ty lidi si to zaslouží

    Vloženo 2.10.2019 15:09:07

  • Reebre 

    Reagovat

     

    Opět trapné kupčení s hlasy voličů

    Vloženo 2.10.2019 15:01:46

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pouze plnění předvolebních slibů.

      Vloženo 2.10.2019 15:26:49

      • senior 

        Reagovat

         

        A co je špatné na plnění předvolebních slibů? To by snad měla být přímo zásada, ne?

        Vloženo 2.10.2019 21:02:02

  • Oleg 

    Reagovat

     

    Paní starostka zareagovala na návrh pana Mládka výborně. Jeho vyjádření bylo nevhodné.

    Vloženo 2.10.2019 10:07:40

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      No jistě, jde pouze o hezké malé gesto od obce, protože za 10 tis. Kč by si ta vnoučata dnes nekoupila ani slušný jízdní kolo.

      Vloženo 2.10.2019 14:09:03

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Vy jste ale hloupý(á).

        Vloženo 2.10.2019 15:38:20

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Pro hloupého každý hloupý

          Vloženo 2.10.2019 15:39:48

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            ááá tady se někdo díval na Forrest Gump ... :-)

            Vloženo 3.10.2019 15:23:04

      • Mili 

        Reagovat

         

        Tak je to dárek pro seniora, ne pro vnoučata. Je to milé a hezké.

        Vloženo 2.10.2019 17:23:20

    • občan Chýnova 

      Reagovat

       

      Souhlas...!

      Vloženo 3.10.2019 11:19:46

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace