Nejbohatším Čechem zůstává Kellner. Babiš přišel o pět miliard, v žebříčku Forbesu spadl na čtvrté místo

Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun. Na druhém místě je realitní magnát Radovan Vítek, třetí je vlastník KKCG Karel Komárek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejbohatší Češi podle magazínu Forbes: Petr Kellner (vlevo), Radovan Vítek (uprostřed) a Karel Komárek (vpravo)

Nejbohatší Češi podle magazínu Forbes: Petr Kellner (vlevo), Radovan Vítek (uprostřed) a Karel Komárek (vpravo) | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

Babiš si pozici v podstatě vyměnil právě s Vítkem, který zbohatl o 15 miliard, což ho vyneslo s majetkem za 75 miliard korun na druhé místo. Třetí je Karel Komárek, který mimo jiné ovládá Sazku. Žebříček ve středu zveřejnil Forbes na webu.

Souhrnné jmění podnikatelů, kteří se v žebříčku propracovali do stovky, činí 1,2 bilionu korun.

Stále víc hongkongských milionářů žádá o povolení k pobytu v Austrálii, uvedl imigrační úřad

Číst článek

Z první desítky vypadl bývalý uhlobaron Zdeněk Bakala a nahradil ho finančník Jiří Šmejc, který je minoritním podílníkem splátkové firmy Home Credit a vlastní chorvatskou sázkovou kancelář Super Sport. Žebříček Forbesu se letos rozrostl o 20 nových jmen. Významnou část z nich tvoří byznysmeni, kteří začali z nuly a u zrodu jejich jmění stály moderní technologie.

Patří mezi ně například devětatřicetiletý Martin Hájek, šéf a hlavní majitel společnosti Livesport, která poskytuje nejrychlejší sportovní výsledky nejen do mobilů po celém světě. Jeho jmění Forbes odhaduje na 8,5 miliardy korun a řadí ho na 24. příčku.

Do žebříčku poprvé pronikl také zakladatel letenkového vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý s majetkem 1,5 miliardy korun, dále zakladatel české webhostingové a CDN služby Zdeněk Cendra (1,8 miliardy) nebo zakladatel srovnávače ePojištění.cz Jan Barta (1,5 miliardy).

‚Benefity z fondů‘

Odhad Babišova jmění tvoří podle Forbesu především holding Agrofert a Babiš v žebříčku druhým rokem klesá kvůli stále horším výsledkům podniku, především chemiček vyrábějících průmyslová hnojiva. „Agrofert je zaparkovaný ve dvou svěřenských fondech, Andrej Babiš ale zůstává příjemcem z nich plynoucích benefitů, proto ho do žebříčku stále řadíme,“ uvedl Forbes.

Nejbohatší ženou v Česku je podle Forbesu Jitka Cechlová Komárková, která s majetkem v hodnotě 4,8 miliardy korun obsadila padesátou příčku. Většinu majetku v minulosti získala při dělení holdingu KKCG rodiny Komárkových.

Druhou nejbohatší Češkou je zakladatelka společnosti SIKO koupelny Jaroslava Valová se třemi miliardami na 75. místě žebříčku a spolumajitelka dopravní společnosti ICOM transport Kateřina Kratochvílová na 76. místě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme