Neobvyklé sexuální preference? Češi vyhledají pomoc málokdy, NÚDZ spustil projekt Parafilik

Lidé s neobvyklými sexuálními preferencemi v oblasti aktivit nebo věku partnerů málokdy vyhledají odborníky. Přestože jsou tyto preference veřejností spojované se sexuální delikvencí, jen malá část spáchá nějaký trestný čin. Mají ale problémy se zařazením do společnosti, depresemi nebo sklony k sebevraždě. V naprosté většině se s těmito problémy snaží vyrovnávat bez pomoci.

Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) se zaměří na zlepšení jejich duševního zdraví, zprostředkovaně tak může napomoci prevenci sexuálních deliktů. Projekt Parafilik s motem "Nemůžete za své pocity, můžete za své činy" dnes představil NUDZ v tiskové zprávě.

"Slovem parafilik se označují lidé, kteří mají stálou a často výhradní preferenci pro neobvyklé sexuální objekty nebo sexuální aktivity," uvedla vedoucí Laboratoře evoluční sexuologie a psychopatologie NUDZ Kateřina Klapilová.

S dispozicí k této preferenci se lidé již narodí, není to otázka jejich volby. Pedofilie, neboli zaměření na předpubertální osoby, se v Česku vyskytuje asi u 0,3 procenta populace. Hebefilie či efebofilie, zaměření na pubertální osoby, přibližně u 1,9 procenta lidí. Asi 3,6 procenta preferuje znehybnění partnera a procento má preferenci pro patologickou sexuální agresi. Převažují muži, parafilie se ale mohou vyskytovat i u žen.

Pětina dívek a osm procent chlapců zažilo podle odborníků z NUDZ sexuální zneužití. Více než polovinu ale nespáchali lidé s neobvyklou sexuální preferencí. Jen zanedbatelná část parafiliků se svěří odborníkům z vlastní iniciativy. Do péče se dostávají zejména ti, kteří svou sexualitu nezvládnou a dopustí se sexuálního deliktu. Většina se však snaží se svou sexualitou vyrovnávat sama.

"Působí jim to výrazné potíže. Trápí je sociální izolace, extrémně silná stigmatizace ze strany společnosti i blízkých osob, mají problémy v partnerském i rodinném životě," uvedla Klapilová. Mají také deprese, úzkosti nebo tendence k sebevraždě.

"Problematické je samozřejmě také zvládání sexuálních tužeb v mezích zákona. Péči odborníků by uvítali, ale nevidí pro sebe v současném systému prostor," dodala. V zahraničí se podle odborníků NUDZ podobné programy osvědčily, fungují například v Německu, Velké Británii, Kanadě nebo Švédsku. Projekt Parafilik se zaměřuje na prevenci, nabídne anonymní poradenství a terapii. Fungovat bude 42 měsíců, na počátku roku 2020 je plánováno spuštění online poradny, první zájemci do kontaktní intervence budou přijímání na podzim roku 2020.

Související

Ilustrační fotografie

Zemřel nejslavnější indický "sexpert", jeho rady přitáhly i pozornost cenzorů

Ve věku 96 let zemřel nejslavnější indický sexuolog, doktor Mahindar Vatsa. Tento vystudovaný porodník a gynekolog zasvětil život zvyšování informovanosti o sexu v Indii, ale nejvíce ho proslavil novinový sloupek "Zeptejte se sexperta", který začal psát ve svých 80 letech a vydával ho více než deset let, uvedl zpravodajský server BBC News.
Ilustrační foto

Britská vláda terčem posměchu kvůli novému pravidlu, dostalo přezdívku "zákaz sexu"

Britská vláda se stala terčem vtipů kvůli novému pravidlu, které z důvodu šíření koronaviru zakazuje shromažďování dvou a více osob ve vnitřních prostorech a jemuž média okamžitě začala přezdívat "zákaz sexu". Zřejmě nezamýšleným důsledkem nařízení totiž je i to, že jsou nyní nelegální také milenecké schůzky párů, které společně nežijí v jedné domácnosti.

Více souvisejících

Pohlavní styk Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) zdraví nemoci Česká republika psychiatrie

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 25 minutami

před 37 minutami

před 57 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy