Gott na tom v posledních letech nebyl zdravotně nejlépe. Po výhře nad rakovinou mízních uzlin se do nemocnice několikrát vrátil, například kvůli plánovanému zákroku v dutině břišní či operaci zad. V únoru 2018 pak musel být kvůli oslabenému organismu hospitalizován i s chřipkou. Právě ve špitále Mistr na odchod z tohoto světa myslel nejčastěji. „Jsem připravený na všechno. V nemocnici jsem si promítl celý svůj životní film. Viděl jsem celý svět, měl jsem hezký život a skvělou kariéru. Jestli mám nyní odejít, tak to tak má být a já jsem připravený,“ uvedl kdysi v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Ovšem o tom, kde by si přál být pochován, zpěvák nikdy veřejně nemluvil. Vzhledem k tomu, že jeho rodina má vlastní hrobku v Újezdě u Svatého Kříže na Rokycansku (kde mají Gottovi své kořeny), mohl by spočinout po jejich boku. Odpočívají tam ostatně nejen jeho rodiče a prarodiče, ale i rodina Klečánkova a též Lelkovi, tedy rodiče a prarodiče Gottovy sestřenice Hanky. Ta o hrob se skromným náhrobkem již léta pečuje a nechala zde uložit i svého muže a Karlova dlouholetého osobního řidiče Oldu Havránka (†78), který zesnul v červnu 2017.

Podle paní Hany Gott západočeskou vesničku vždy miloval. „Karel tu jako malý strávil nejedny prázdniny. Prožil tu kus svého dětství. Má to tu moc rád, vždycky na to s láskou vzpomíná,“ prozradila kdysi. Ostatně sám Mistr přiznal, že mu místní pohřby byly první inspirací k malování. „Dojímalo mě to a vždycky jsem toužil utěšovat pozůstalé. Když dlouho nikdo neumřel, našel jsem si přejetou kočku nebo zmrzlou vránu a vystrojil jsem jí slavnou poslední cestu,“ vzpomínal v rozhovoru pro Novinky.cz na své malířské začátky.

VIDEO: Karel Gott a jeho píseň Být stále mlád

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott - Být stále mlád Youtube.com/BPŽ

Jenže Slavík ve stáří jezdil do Újezda stále méně a méně a ani rodinný hrob už nenavštěvoval. Podle lidí z jeho okolí to svědčí o tom, že ani jako místo posledního odpočinku by si skromný místní hřbitov nevybral. Měl ale vůbec nějaké výslovné přání, nebo budou o všem rozhodovat jeho pozůstalí, tedy v první řadě manželka Ivana a Gottovy starší dcery z předchozích vztahů Dominika a Lucie.  

Určitou roli pak může sehrát také přání veřejnosti, která by jistě ráda věděla, kam za Mistrem zajít. K tomuto účelu by byl asi nejvhodnější Slavínský hřbitov na Vyšehradě, kde leží řada významných českých osobností, například herec Zdeněk Štěpánek, básník Karel Hynek Mácha, spisovatelka Božena Němcová, malíř Alfons Mucha či zpěvák Waldemar Matuška.

Fotogalerie: Krásný i těžký život Karla Gotta: Od…
104 fotografií

Intimní obřad, nebo státní pohřeb jako pro Havla?

Interpret hitů Lady Carneval či Být stále mlád se nikdy nesvěřil ani s tím, zda má nějakou představu o vlastním pohřbu. Těžko tedy říct, zda by dal přednost menšímu rodinnému obřadu, nebo by ocenil, že mu přijdou vzdát hold davy. Mnozí jeho příznivci mají na věc ale jasný názor a volají po tom, aby byl Mistr uctěn státním pohřbem či alespoň pohřbem se státními poctami. Tím stát vyjadřuje nejvyšší poctu zesnulé osobnosti, která musí být mimořádně významná. Což Gott coby držitel více než 40 Českých slavíků rozhodně byl!

Rozhodnutí o udělení této pocty je však obvykle v rukou parlamentu a vlády. V minulosti se pohřbu se státními poctami dočkal například politik a právník Otakar Motejl (†77) a uvažovalo se o něm třeba v roce 2000 po smrti legendárního sportovce Emila Zátopka (†78) či v roce 2016 v případě úmrtí Věry Čáslavské (†74). V obou případech však tuto možnost odmítla rodina, která má samozřejmě právo do výsledné podoby pohřbu zasahovat. Hlavní slovo tak bude mít zřejmě vdova Ivana. Těžko říct, jak se k případné nabídce postaví.

Státní pohřeb ve své ryzí podobě pak Česko zažilo na sklonku roku 2011, když zemřel exprezident Václav Havel (†75). Den před Štědrým dnem se zesnulý dočkal bohoslužby v Chrámu sv. Víta, které přihlížely tisíce Čechů i delegace z celého světa. Rozloučit se s velkým demokratem tehdy přiletěli například tehdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s manželem Billem Clintonem, Madeleine Albrightová, tehdejší britský premiér David Cameron nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy, v jehož delegaci byl i herec Alain Delon.

V prvních řadách seděla vdova Dagmar Havlová s rodinou či tehdejší prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Mši sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka a mezi smutečními hosty nechyběly ani známé osobnosti, například Josef Abrhám, Marta Kubišová, Pavel Landovský, Lucie Bílá či právě Gott s manželkou.

Teď se Mistr možná sám dočká podobné pocty. Ovšem mohl by se i v jeho případě obřad konat v Chrámu sv. Víta, nebo by se muselo hledat vhodnější místo? Nejenže nemá vazbu na Pražský hrad tak jako Havel, ale problém by asi byl i v tom, že se jedná o církevní svatostánek, jelikož nárok na katolický církevní pohřeb mají pouze pokřtění křesťané a katolíci.

A přece jen Karel se za života nijak zvlášť ke křesťanské víře nehlásil. Dokonce náboženství kritizoval z historického hlediska: „Vidím totiž toho pána, který s křížem nad hlavou pochodoval americkým kontinentem před šikem bojovníků a žehnal násilí na domorodcích. Misionář se takovým říkalo," opřel se do křesťanství v rozhovoru pro Týden. Ovšem na druhou stranu, když zpěvák v roce 2017 otevíral svou výstavu s názvem Gott My Life, požehnal výstavě arcibiskup Duka.

Necelou hodinu po oznámení smrti Karla Gotta (†80) už s návrhem státního pohřbu přispěchal český premiér Andrej Babiš: „Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl Babiš. Chcete celou knihu o Karlu Gottovi? Koupit ji můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

VIDEO: To musím zvládnout sám, zpíval Mistr

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott - To musím zvládnout sám Youtube.com/BPŽ

VŠE O SMRTI KARLA GOTTA ČTĚTE ZDE>>

Fotogalerie
155 fotografií