02.10.2019 10:12

Turandot zahájí novou sezónu přenosů z Metropolitní opery

Již potřinácté česká kina rozvibrují tóny oper přenášených z newyorské Metropolitní opery. V sobotu 12. října zahájí novou sezónu poslední opera Giacoma Pucciniho, Turandot. V hlavní roli princezny Turandot, ve slavném nastudování v pojetí Franca Zeffirelliho, se představí americká sopranistka Christine Goerke.

„Monumentální kýčovitá výstřednost“ – i taková označení se pojí se Zeffirelliho inscenací Pucciniho nedokončeného díla Turandot. Nastudování z druhé poloviny osmdesátých let se na prkna Metropolitní opery nepravidelně vrací a diváky oslňuje opulentní výpravou a barvami zářícími kostýmy. Působivá, až výstřední, výprava se nemění, stejně tak sbor, který snad do posledního místečka zaplňuje jeviště, proměnlivé je jen obsazení. Tentokrát se v roli Turandot, kruté princezny, jež nechává stínat hlavy svým nápadníkům, pokud nenajdou odpověď na její neřešitelné hádanky, představí Christine Goerke.

Americká sopranistka se na prknech Metropolitní opery poprvé představila v roce 1995 ve sboru inscenace opery The Ghosts of Versailles Johna Coriglianiho a přes menší role (mj. ve Verdiho Aidě) se v sezóně 1997/98 poprvé postavila na jeviště v hlavní roli. Ztvárnila roli donny Elvíry v Mozartově Donu Giovannim. Odtud už byl jen krůček k jejímu prvnímu působení v titulní roli opery Turandot. V roce 2017 zazářila ve Straussově Ženě beze stínu coby barvířova žena. Její oceňovaný víkend jí otevřel dveře k roli Brünhildy ve Wagnerově cyklu Prsten Nibelungův, který se v Metropolitní opeře uzavřel právě letos.

Kouzlem krásné Turandot očarovaného prince Kalafa, který se i přes nešťastný osud předchozích nápadníků pokusí získat srdce kruté princezny, ztvární Jusif Ajvazov, manžel Anny Netrebko. Ten se v roli Kalafa představil již dvakrát, letošní sezóna bude nicméně první na prknech newyorského operního svatostánku. Ústřední dvojici doplní Hibla Gerzmava jako otrokyně Liu a veterán James Morris coby Timur, svržený mongolský král a otec nešťastného Kalafa. Orchestr bude řídit kanadský dirigent a pianista Yannick Nézet-Séguin.

Na Turandot za dva týdny (26. října) naváže opera Manon Julese Masseneta. Prvním listopadovým přenosem bude v sobotu 9. 11. Madama Butterfly. Závěrečným přenosem z Metropolitní opery v roce 2019 se stane Achnaton Phillipa Glasse.

Nadcházející sezónu přímých přenosů uvidí od října do května diváci ve více než dvou desítkách kin po celém Česku. Více informací na www.metopera.cz.

Autor článku: Radek Pavlovič

Turandot zahájí novou sezónu přenosů z Metropolitní opery

Zahraniční divadlo

24.04.2024

Dirigenta Jakuba Hrůšu čeká debut v Carnegie Hall

Český dirigent Jakub Hrůša si připíše zdolání další mety ve své kariéře: nyní ho čeká debut v legendární koncertní síni Carnegie Hall. Bamberští symfonikové v čele s Jakubem Hrůšou zahrají Preludium k Wagnerovu Lohengrinovi.

22.04.2024

Vieme, ktoré dramatické texty sa dostali do finále súťaže o najlepší dramatický text v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2023

Do 24. ročníka súťaže DRÁMA bolo prijatých 40 textov, z toho 16 v českom a 24 v slovenskom jazyku. Porota súťaže ocenila tri z nich, do finále súťaže pôvodných dramatických textov v slovenskom a českom jazyku postúpili tieto autorky a autor (v abecednom poradí): Jana Borsuková s textom Nahá, Vilém Dubnička s textom České moře aneb Královec na prvním místě, Barbora Rokytová s textom Nějak tě nestíhám.

15.04.2024

Pucciniho Vlaštovka zabarvená do stylu art deco míří z Metropolitní opery do kin

Pozdní dílo italského skladatele Giacoma Pucciniho Vlaštovka se na prkna Metropolitní opery v New Yorku vrací po více než dekádě a 20. dubna míří v přímém přenosu také na plátna kin v rámci oceňované série MET: Live in HD. Hořkosladký milostný příběh sofistikované kurtizány a jejího partnera, který své milé chce nabídnout víc než prázdný život v přepychu, posunul režisér Nicolas Joël do dvacátých let dvacátého století do snového světa Paříže v duchu stylu art deco.