Startující šachová extraliga bude letos kvalitnější a vyrovnanější

Loňský překvapivý mistr ŠK Výstaviště Lysá nad Labem i největší favorit soutěže a devítinásobný šampión 1. Novoborský ŠK předehrávají už o prvním říjnovém  víkendu své duely úvodního kola šachové extraligy. Oba týmy zajíždí za svými soupeři do Ostravy.

Tým 1. Novoborský ŠK má na své soupisce jako jediný z účastníků české extraligy šachisty s ratingem Elo přes 2700, a to hned čtyři. Kromě české jedničky Davida Navary je to ještě Ind Vidit Santosh Gujrathi, Polák Radoslaw Wojtaszek či další Ind Pentala Harikrišna. Ten je jako světová osmnáctka nejlépe postaveným hráčem v letošní extralize.

Jak říkám...



„Naším cílem je znovu pozvednout pohár pro vítěze.   Z českých hráčů k nám přišla velká posila, aktuální mistr Evropy do 18 let Thai Dai Van Nguyen. Trochu jsme zúžili kádr cizinců, i když ještě  doplnit tyto řady přišel  španělský velmistr David Guijarro,“ netajil  se Petr Boleslav, kapitán klubu 1. Novoborský ŠK, který uspěl v nejvyšší domácí soutěži mezi lety 2010 a 2018 devětkrát za sebou.

Titul z uplynulé sezóny  ovšem obhajuje ŠK Výstaviště Lysá nad Labem a tento tým věří v umístění na nejvyšších příčkách i letos.

Jak říkám...



„Nastávající sezóna bude nejen vyrovnanější, ale i kvalitnější a silnější,“ řekl  kapitán Lysé Vlastimil Jansa. V jeho kádru nedošlo proti loňsku prakticky k žádným změnám, týmovou jedničkou je nadále Ukrajinec Ruslan Ponomarjov.

Jak vidíte situaci v novém  ročníku extraligy?

„Novou hvězdou soutěže je bezesporu klub Moravská Slavia Brno. Asi chtějí navázat na někdejší slavnou tradici,“ dodal Jansa  při pohledu na soupisky.

Z té brněnské září jméno Boris Gelfand. Tento Izraelec je bývalým členem elitní desítky, jehož nejvýraznějším počinem je role vyzyvatele v zápase o titul mistra světa v roce 2012. Gelfand tehdy podlehl obhájci titulu Višvanáthanovi Ánandovi.

Dalí výrazná postava světového šachu se představí ve vloni stříbrném týmu GASCO Pardubice. Je jí legendární Vasyl Ivančuk, nejlepší ukrajinský šachista a hráč, jenž v kariéře dosáhl na druhé místo žebříčku a v roce 2016 dokonce vyhrál světový šampionát v rapid šachu. V současnosti je Ivančuk na 50. místě rankingu, o místo za Gelfandem.

Nejen díky těmto velkým jménům by letošní ročník české extraligy měl být velmi vyrovnaný.

Jak říkám...



„I nováčci v soutěži, Slavia Kroměříž a ŠK Dopravní podnik Praha, dali dohromady velmi pěkné týmy, takže v letošním roce není vůbec jasné, kdo bude hrát o záchranu. Outsidery není vidět. Potvrzuje se, že naše extraliga právem patří k nejsilnějším klubovým soutěžím v Evropě,“ řekl  místopředseda Šachového svazu ČR Martin Petr.

1. Novoborský ŠK vstoupí do nové sezóny hned v sobotu 5. října 2019, kdy v předehrávce prvního kola přijede na půdu Slavoje Poruba.

ŠK Výstaviště Lysá nad Labem ve stejný den sehraje své úvodní utkání jako host klubu TJ Labortech Ostrava.

V neděli 6. října 2019 si oba favorité soutěže své soupeře vymění.
(rb, Šachový svaz České republiky, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

Seminář ČFOKK – Okinawa Kobudo

16.4.2024 08:10:08

Okinawa Kobudo je velmi staré bojové umění z ostrova Okinawa, které vzniklo oddělením od Karate, a tak karate se stalo systémem boje beze zbraně a kobudo systémem boje se zbraněmi. Tyto zbraně v m...