2. října 2019 • 18:55

Slavia uctila Gotta (†80). Tleskalo se, Edenem zněla Včelka Mája

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta zpráva ve středu ráno zasáhla celé Česko.Ve věku 80 let zemřel zpěvák Karel Gott. A jeho památku kromě jiných uctila i fotbalová Slavia. Před utkáním Ligy mistrů proti Borussii Dortmund na stadionu v Edenu zazněl Gottův slavný hit Včelka Mája, fanoušci mu pak vzdali hold symbolickou minutou potlesku.



Góly

Domácí:

Hosté: 35. Hakimí, 89. Hakimí

Sestavy

Domácí: O. Kolář – Coufal, Hovorka, Kúdela, Bořil – T. Souček (C), Ševčík – Masopust (75. Zelený), Stanciu (83. Milan Škoda), Olayinka – Tecl (59. Van Buren).

Hosté: Bürki – Hakimí (90. Zagadou), Akanji, Hummels, Ł. Piszczek – Witsel, Delaney – Sancho (74. T. Hazard), Brandt (90+2. M. Götze), Guerreiro – Reus (C).

Náhradníci

Domácí: Kovář, Holeš, Hušbauer, Zelený, Van Buren, Škoda, Frydrych

Hosté: Hitz, Dahoud, Zagadou, Götze, Hazard, Weigl, Bruun Larsen

Karty

Domácí: Ševčík, Hovorka

Hosté: Ł. Piszczek

Rozhodčí

Kuipers – van Roekel, Zeinstra (vš. Nizozemsko)

Stadion

Eden Aréna, Praha-Vršovice

Ve Vršovicích před utkáním vládla sváteční atmosféra. Aby ne, vždyť Slavia na Sinobo Stadium hrála Ligu mistrů vůbec poprvé v historii. Příznivci Pražanů byli slyšet už během rozcvičky, pozadu nezůstali ani černožlutí hosté z Německa.

O narychlo zorganizované pietní akci na počest Karla Gotta Slavia informovala na sociálních sítích. „Den si již nejde užít. Můžeme bojovat a vyhrát na Vaši počest. Čest Vaší památce, Mistře,“ napsal na Twitteru předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Klub chtěl u UEFA vyjednat i oficiální minutu ticha, to ovšem neprošlo.

Proto jednal improvizovaně. „Česko i Německo dnes ráno zasáhla smutná zpráva,“ připomněl hlasatel na stadionu zhruba patnáct minut před výkopem úmrtí legendárního zpěváka. „Karel Gott měl kromě hudby blízko i ke sportu, v mládí působil jako fotbalový brankář. Mistře, děkujeme a odpočívejte v pokoji,“ zaznělo v Edenu.

Pak už se rozehrály notoricky známé tóny písně Včelka Mája, nejprve část česky, pak i německy. Gott měl spoustu příznivců také v zemi našich západních sousedů, právě Borussii Dortmund dokonce v roce 1996 nazpíval klubovou hymnu.

Fanoušci na stadionu v tu chvíli hromadně povstali a minutou potlesku uctili zpěvákovu památku. U střídaček tleskali i členové slávistického vedení v čele s šéfem Jaroslavem Tvrdíkem.

Přímo na stadionu moment prožil i Richard Krajčo, frontman skupiny Kryštof. „Zpráva nás s kapelou zasáhla ráno ve studiu, shodou okolností ve stejném, kde jsem s Karlem točil píseň Srdce nehasnou. O to víc mě to zasáhlo, vybavily se mi vzpomínky, co jsme spolu zažili. Je to hodně smutné, odešla největší ikona české kultury a naší země,“ uvedl Krajčo ve studiu televize O2 TV Sport.

Před utkáním Slavie s Dortmundem uctili fanoušci památku zesnulého Karla Gotta
Před utkáním Slavie s Dortmundem uctili fanoušci památku zesnulého Karla Gotta

Utkání Slavia - Dortmund na O2 TV Sport
Předzápasový program začne již v 18.00 hodin, Moderátor Petr Svěcený přivítá jako hosty Luboše Kozla a Tomáše Ujfalušiho. Přímo na stadionu v Edenu bude moderátor Libor Bouček rozebírat aktuální dění s Vladimírem Šmicrem, dorazí i hokejisté Chicaga David Kämpf a Dominik Kubalík a před zápasem také zpěvák Richard Krajčo. Přímo z hrací plochy se pak přihlásí reportér David Sobišek, utkání komentuje zkušená dvojice Milan Štěrba a Tomáš Radotínský. Stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou všechna utkání z Ligy mistrů v přímých přenosech. Více ZDE>>>

Zápas v Edenu začne v 18:55, rozcvička obou týmů by měla skončit přibližně čtvrt hodiny před výkopem.

Slavia na úvod skupiny před dvěma týdny překvapivě remizovala v Miláně s Interem 1:1 a proti Borussii se pokusí o další nečekaný výsledek.

Gott zemřel po těžké nemoci. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí. Se zdravotními problémy bojoval i v roce 2016, v listopadu předchozího roku mu bylo diagnostikováno nádorové onemocnění mízních uzlin. Odchod Karla Gotta vyvolal velký ohlas u veřejnosti, celebrit i politiků. Pražští zastupitelé po něm dokonce chtějí pojmenovat náměstí.

Náměstí Karla Gotta? Pražští zastupitelé hledají vhodnou lokalitu >>

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb a je rekordmanem v počtu ocenění Zlatý a Český slavík.

Reakce na úmrtí Karla Gotta sledujte ONLINE zde »

PŘÍMÝ PŘENOS z okolí Gottovy vily na Bertramce »

Ohlasy zahraničních médií na odchod Karla Gotta »

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud