V Ostravě zůstane několik instalací z Landscape festivalu

2/10 2019

Mezinárodní konference URBANSCAPES Ostrava 2019 se uskuteční v jednom z největších revitalizovaných brownfieldů v Evropě, v Dolní oblasti Vítkovic, a to 9. a 10. října. Zaměří se na aktuální problematiku současných, nejen postindustriálních městských krajin. Konferencí vyvrcholí Landscape festival.

V Ostravě zůstane několik instalací z Landscape festivalu

V Sadu Milady Horákové zůstane instalace Zapomenuté krematorium, která připomíná původní účel místa. Foto: MMO.

Landscape festival se ve městě konal v období od 30. května do 10. října a představil řadu inspirativních výstav a třicet dočasných instalací ve veřejném prostoru. Některé z nich budou vybraná místa ve městě oživovat i nadále. Silným tématem konference, kterou pořádá Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu spolu s Českou asociací pro krajinářskou architekturu a jejímž partnerem je město Ostrava, budou perspektivy a rizika rozvoje brownfieldů a opuštěné městské krajiny.

„Urbanisté, architekti, krajinářští architekti, ekonomové, analytici, projektoví manažeři, demografové i územní plánovači budou přednášet na konferenci a společně s jejími návštěvníky hledat nová řešení, jak se vypořádat nejen s dopady klimatických změn ve městech. Cílem konference, stejně jako tím naším pro Ostravu, je udržitelné, zdravé a odolné město," řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Přednášet do Ostravy přijedou odborníci nejen z České republiky, ale také z Polska a Rakouska. Bude mezi nimi například Zac Tudor, hlavní krajinářský architekt města Sheffield, Kent Fridell, specialista na modrozelenou infrastrukturu z Malmö nebo Andreas Kleboth, autor „modrozeleného" územního plánu města Linz. Vlivu průmyslové výroby na kulturní krajinu se bude věnovat historik krajinářské architektury a státní tajemník Ministerstva kultury Zdeněk Novák. Dalšími okruhy budou šance a rizika měst s průmyslovou krajinou, městská vegetace a velmi aktuální voda a její udržení v krajině. O proměně samotného místa konání konference, Dolní oblasti Vítkovic, budou hovořit architekt Josef Pleskot a podnikatel Jan Světlík, který stál u zrodu vize původně průmyslového areálu. Mezi přednášejícími bude také ředitel ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil. Podrobný program konference zájemci najdou na webových stránkách http://urbanscapes2019.cz/

O konferenci je velký zájem, očekává se až 300 účastníků, mezi nimiž budou urbanisté, krajinářští architekti, designéři, ale také investoři, politici a široká veřejnost. Náhodný není ani výběr místa, kde se konference koná. Ostrava má bohaté kulturně-průmyslové dědictví a obrovský rozvojový potenciál. A multifunkční hala Gong může být skvělou inspirací, jak smysluplně a nápaditě se dá s objekty v brownfieldech pracovat.

Špičkový odborný seminář bude vyvrcholením více než čtyřměsíčního setkávání uznávaných českých i zahraničních autorů a také studentů místních vysokých škol, kteří v rámci Landscape festivalu připravili pro městský veřejný prostor Ostravy třicítku site specific instalací a architektonických intervencí.

„Instalace měly poměrně velký ohlas a rozpoutaly na mnoha úrovních diskusi o budoucnosti a kvalitě veřejných prostranství, kterou naše město bezesporu potřebuje. Je potěšující, že po dohodě s autory budou některé z nich oživovat městský veřejný prostor i nadále," doplnila náměstkyně Kateřina Šebestová.

Která festivalová díla zůstanou natrvalo?

V Sadu Milady Horákové zůstane instalace Zapomenuté krematorium, která připomíná původní účel místa. Dále to bude například socha NE-STABIL, která se nachází v parku vedle Domu umění, a dvě instalace, které zdobí břeh řeky Ostravice, a to Krasohled a Kolos of Ostrava. V areálu ostravské nemocnice bude možné i nadále obdivovat Velkou zeď a Záhon z Ostravy, který se skládá ze čtvercové sítě složené z jednotlivých kousků zeleně z celého města.

Mapový průvodce s programem a s umístěním i těch dočasných instalací, které budou ve veřejném prostoru ještě do 10. října, je ke stažení na www.landscape-festival.cz.

Sedmý ročník největšího českého odborného festivalu zaměřeného na veřejný prostor Landscape 2019 věnoval pozornost především ostravské krajině. Na jeho pořádání se město podílelo spolu s pražskou galerií Jaroslava Fragnera a K2N LANDSCAPE, aktivně se ho účastnili architekti, urbanisté, umělci i široká laická veřejnost, přijeli tvůrci z různých koutů Evropy. Festival upozornil na některá problematická místa ve městě, která stojí za to kultivovat, dotvářet, najít pro ně nová řešení. Jeho cílem bylo hledat možnosti propojení historického centra města s Dolní oblastí Vítkovice. Vytýčil trasu z centra do Dolní oblasti Vítkovice, kterou stanovil tak, aby upozornila na aktuální bariéry města. Návštěvníci mohli cestou objevovat kromě tradičních turistických cílů také krásy Šalamounovy čtvrti, v českém kontextu výjimečný sochařský park v sadu Milady Horákové, Cingrův sad, okolí bývalých městských jatek, slepý most přes Ostravici a mnoho dalších.

Součástí festivalu byla také řada happeningů a odborných přednášek. Celkem šest výstav se věnovalo vedle tradičních témat, jako je především zeleň ve veřejném prostoru, také například industriálním konverzím nebo opomíjené problematice kvality veřejného prostoru ve vztahu k dopravní infrastruktuře. V Platu se konala debata na téma Sdílené umění ve sdíleném prostoru, ve Světě techniky se uskutečnila konference s názvem Zelené střechy jako součást infrastruktury sídel. Součástí odborného programu bylo několik mezioborových workshopů a také mezinárodní seminář Krajina – město – veřejný prostor.