Domů     Medicína
Moderní, intenzivní a včasná léčba cukrovky může zabránit závažnému poškození ledvin
Pavel Polcar 2.10.2019

Onemocnění ledvin postihuje každého třetího pacienta s cukrovkou 2. typu. Nedostatečné fungování ledvin s sebou přináší i další zdravotní problémy. Lékaři u pacientů s diabetem a ledvinovým postižením zaznamenávají až 90% zvýšené riziko srdečně-cévních příhod oproti diabetikům bez této komplikace.

V důsledku dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi může dojít k poškození malých krevních cév, včetně cév v ledvinách. Tím pádem nemůže tento orgán správně čistit krev. Organismus následně začne zadržovat více vody a soli, než by měl, což vede k přibývání na váze a k otokům. V moči se mohou objevit bílkoviny, odpadní produkty těla se hromadí v krvi.

Chronické selhání ledvin začíná nenápadně a pacient nepociťuje žádné obtíže. Počáteční příznaky jsou snadno zaměnitelné s jinou nemocí,“ říká profesor MUDr. Ivan Rychlík z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Následky neléčeného selhání ledvin bohužel bývají fatální, neboť ledviny přestanou čistit krev a v těle pacienta se začnou hromadit odpadní látky. Mezi hlavní rizikové faktory vzniku a progrese chronického onemocnění ledvin patří především genetická zátěž, věk >50 let, mužské pohlaví, nedostatečně léčená cukrovka a vysoký krevní tlak.

Cílem léčby je dosažení a udržení optimální kompenzace diabetu, prevence a léčba akutních a chronických komplikací, snížení mortality. Odborné společnosti ve studii Glykemická odolnost časné kombinované terapie s vildagliptin a metformin versus sekvenční metformin monoterapie u nově diagnostikovaného diabetu 2. typu zdůrazňují zejména individuální přístup k léčbě diabetiků 2. typu.

Včasné zahájení kombinované léčby vidalgliptidu a metforminu přináší větší a trvale dlouhodobé přínosy ve srovnání se současnou standardní léčbou pouze metforminem u pacientů s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu.

Léčba se standardně zahajuje úpravou životního stylu zahrnující pravidelné fyzické aktivity a úpravu jídelníčku, vždy na míru pacientovi, čímž lze u pacientů s mírnou hyperglykemií dosáhnout kontroly hladiny glukózy.

Klíčová je včasná diagnostika, časné uplatnění režimových opatření (dieta, pohyb, redukce hmotnosti, ukončení kouření) a hledání nových způsobů léčby. Cílem terapie má být snížení vysoké kardiovaskulární morbidity a mortality u pacientů s diabetem a onemocněním ledvin a zpomalení progrese selhání ledvin.

Diabetes mellitus, obvykle označovaný jako diabetes nebo cukrovka je onemocnění, kdy tělo nevytváří dostatek inzulínu nebo když nemůže využít normální množství inzulínu správným způsobem. Inzulín je hormon, který reguluje množství cukru v krvi.

Diabetes 2. typu se obvykle vyskytuje u lidí nad 45 let, ale čím dál častěji se začíná vyskytovat i u mladších lidí. Pokud není diabetes kontrolovaný (léčený) může být doprovázen dalšími komplikacemi. Může poškodit ledviny, srdce, oči a nervy.

Může se vyskytnout vysoký krevní tlak a ztvrdnutí tepen (arterioskleróza), což vede k onemocnění srdce a cév. Celosvětově je diabetes mellitus nejčastější příčinou slepoty a amputací dolních končetin. V České republice je přes 8 % osob s diagnostikovanou cukrovkou, tedy přes 800 000 diabetiků, ale předpokládá se, že celkově u nás žije 10 až 11 % diabetiků.

Zejména diabetes 2. typu probíhá dlouhodobě skrytě bez zřejmých příznaků a často bývá odhalen náhodně. „Jsou důkazy z mnoha klinických studií, že špatně léčený diabetik má častější výskyt komplikací.

Pokud je léčba vedena v souladu se současnou moderní koncepcí časné intenzifikace léčby vedoucí k udržení dobré hladiny glykémie, dochází k oddálení komplikací diabetu. Intenzivní a komplexní léčba vedená odborníkem prokazatelně snižuje i úmrtnost,“ říká profesor MUDr. Milan Kvapil z Fakultní nemocnice v Motole.

Související články
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz