Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Hlediště Horácké arény pojme skoro 6 tisíc diváků. Na střeše bude možná běžecký ovál

, aktualizováno 2. října 2019, 18:50

Vedení města dnes představilo vítězný návrh Horácké multifunkční arény, která vyroste na místě stávajícího Horáckého zimního stadionu. Porota nakonec vybrala a ocenila návrh profesora Josefa Chybíka v autorské spolupráci s CHYBIK+KRISTOF ASOOCIATED ARCHITECTS s.r.o. Jejich práce bude oceněna částkou jeden a půl milionu korun.

Na druhém místě se umístila hala ve tvaru puku společnosti Projektil Architekti. Třetí cenu dostal návrh architektů Jakuba Našince, Aleše Kubalíka, Josefa Kociána a Veroniky Sávové, jejichž aréna připomíná bílou barvou a oblými rohy mantinel a led. Mezi účastníky soutěže město rozdělilo 4,35 milionu korun.

Vítězný návrh porotu získal díky rozvržení jednotlivých objektů s důrazem na prostupnost a otevřenost, která počítá i s parkem Smetanovy sady. Stavba by park neměla v žádném případě nějak pozměnit. „Neboli k zemi by neměl jít ani jeden strom v parku,“ uvedla dnes Karolína Koubová, primátorka města.

Arénu koncipujeme tak, že hlediště pojme 5600 diváků, kteří budou tvořit jeden obrovský kotel. Tribuny totiž lemují po 360 stupních hrací plochu. Dalším důležitým aspektem je začlenění arény do města,“ uvedl Ondřej Chybik, spoluautor projektu z vítězného ateliéru.

Vítězný návrh počítá s kavárnou, restaurací, tělocvičnou a třeba i s obchodem pro fanoušky. Na jeho střeše je navržený běžecký ovál se zelení.

Aréna bude využívána nejen ke sportovním aktivitám. Nabídne zázemí i pro kulturní a společenské události.


Jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání, které trvalo 12 hodin, mimo jiné rozhodli o odkupu pozemku a budovy v rozloze přes 500 metrů čtverečních. Řeč je o takzvané posilovně. Vzhledem k plánované výstavbě Horácké multifukční arény je...

  

Statutární město Jihlava odměnilo vítězný návrh částkou jeden a půl milionu korun. Druhý návrh získal 1,1 milionu korun a třetí 850 tisíc korun.

Předběžné náklady na výstavbu nové haly, jejiž stavba by měla začít na podzim roku 2021, se odhadují na 750 milionů korun bez DPH. „Pokud vše dobře půjde, pak by nová hala měla začít sloužit na podzim roku 2023, tedy pro lední hokej v sezoně 2023/2024," uvedl dnes na tiskové konferenci David Beke, manažer výstavby Horácké multifukční arény. 

Privatizace Dukly 

Podle vyjádření primátorky Koubové čeká jihlavskou radnici také privatizace Dukly. „Chceme, aby majetkově do toho klubu vstoupil nějaký silný partner, který městu pomůže se o značku Dukly starat," uvedla Koubová

S návrhy arény se může seznámit i veřejnost, a to na Horáckém zimním stadionu. Budou tam vystaveny do konce října.

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace) + Lenka Dvořáková

Štítky Horácká aréna, hokej, sport, kultura, Karolína Koubová, Josef Kocián

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hlediště Horácké arény pojme skoro 6 tisíc diváků. Na střeše bude možná běžecký ovál | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.