středa 24. dubna 2024 Jiří

POLITICKÁ KORIDA: Co říkají měštští zastupitelé na rozhodnutí kraje o zastavění úrodní plochy u Hněvotína?

V aktuální politické koridě jsme se zeptali na názor zastupitelských klubů města Olomouce ohledně rozhodnutí jejich kolegů zastupitelů na kraji. Ti rozhodli, že 44 hektarů zemědělské půdy nejvyšší kvality u Hněvotína může být zastavěno. Co na to měštští zastupitelé?

Otázka redakce

Krajské zastupitelstvo povolilo vznik průmyslové zóny na úrodné půdě u Hněvotína. Jak tento krok hodnotíte? Jste pro, aby na místě vznikla průmyslová zóna, nebo ne? A proč?​
Otázka byla položena předsedovi zastupitelského klubu e-mailem ve středu 25. září v 11:30, předsedové či jejich zástupci měli čas odpovědět do středy 2. října do 12:00. 

Odpovědi zastupitelů jsou řazeny podle času doručení do redakce:

Tomáš Černocký (hnutí spOLečně)

Hnutí SpOLečně pohlíží velmi negativně na rozhodnutí krajského zastupitelstva a jeho vydání souhlasu s vybudováním průmyslové zóny v k.ú. Hněvotín z vícero důvodů.

Hlavním důvodem je, že zabírání takto vzácné úrodné půdy pro stavby průmyslového charakteru vnímáme jako nevhodné, nešťastné a také odporující zdravému selskému rozumu. Jistě by bylo možné pro tento účel najít vhodné brownfieldy (tedy už dříve zastavěné plochy, které ztratily svoji původní funkci). Dalším důvodem je nejasnost v charakteru stavby, která je v místě zamýšlena. Je zarážející, že o budoucí výstavbě národního biomedicínského a biotechnologického parku, které je všemi skloňováno, nemá bližší informace a zájem jak Univerzita Palackého Olomouc, tak Fakultní nemocnice Olomouc. Tedy dvě instituce, jež by měly s takovým institutem nejvíce spolupracovat. Nesouhlasíme ani s názorem ministra Brabce ze dne 20. června 2018, že se jedná o veřejný zájem, a proto musí dojít k zabrání takto úrodné půdy. Stát, resp. kraje, by měly hledat vhodnější lokality na umístění takového provozu. 

V neposlední řadě je třeba zmínit, že není respektován hlas obyvatel obce Hněvotín, v jejímž katastru se předmětné území nachází. Zajímavým faktem je, že předmětné pozemky jsou vlastněny společností Technologický park a.s. Společností, jejímž majitelem je podnikatel a developer Jaromír Uhýrek, jehož rozlehlý technologický park sousedí s danou lokalitou. Rozhodnutím krajského zastupitelstva dojde k výraznému ekonomickému zhodnocení pozemků. Jelikož se věc dotýká velmi úzce a intenzivně obyvatel města Olomouce, jsme připraveni otevřít tuto otázku i v orgánech města.

Jiří Zima (KSČM)

K této problematice bych řekl jediné. Kdybych se dostal do situace, že bych měl v této věci hlasovat, byl bych zásadně proti. Proto mě velice mrzí souhlasné hlasování některých stranických kolegů, kteří napomohli k situaci, která prohlašováním návrhu vznikla. 

Zastavování nejúrodnější půdy na Hané je špatný vzkaz budoucí generaci. Vždyť ta půda je naše největší bohatství a ona nás živí. 

Samozřejmě v této problematice jsou aspekty pro a proti, ale při rozhodování by neměl chybět obyčejný selský rozum. A ten v tomto případě chyběl na úkor finančního prospěchu a krátkodobého zájmu jednotlivců a zájmových skupin. 

Hynek Melichar (Piráti a Starostové)

Dát zelenou průmyslové zóně na více jak čtyřiceti hektarech nejúrodnější půdy – symbolu Hané – navzdory aktivnímu protestu zúčastněných stran vč. hněvotínského zastupitelstva, je  jedním slovem nehoráznost. Zalít betonem úrodné pole v době, kdy se jednoznačně potvrzuje, že krajina trpí suchem a dalšími degenerativními změnami, je to krok o třicet let zpátky. Zdá se, že v pozadí stojí zákulisní zájmy a za zdánlivě ušlechtilý cíl vybudovat zde „strategickou zónu“ a biomedicínské centrum se nakonec může schovat cokoliv – třeba výrobní haly či logistické centrum. Otázkou je také, zda by biomedicínské centrum skutečně potřebovalo pozemek o rozloze 44 hektarů.  V momentě, kdy i rektor Univerzity Palackého potvrdil, že univerzita se přípravy tohoto projektu aktuálně neúčastní, je celý záměr zásadně podezřelý. Zvlášť, když se k němu nikdo z rady kraje nevyjádřil.

Krajská vládnoucí koalice tímto krokem jednoznačně potvrdila, že její politika nepřináší žádnou změnu, neřeší životní prostředí, které se ve světě stává jedním z klíčových témat, ani skutečný veřejný zájem a jde místo toho na ruku developerům. Může po tomto ještě někdo vedení kraje v čele s hnutím ANO 2011 věřit, že chce chránit naši půdu, vést transparentní politiku a potírat klientelistické vazby?

Jan Holpuch (ODS)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Miloslav Tichý (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Pavel Grasse (ProOlomouc)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

Jitka Weiermüllerová (ČSSD)

 

 

 

 

 

Martin Jirotka (SPD a SPOZ)

Na dotaz redakce neodpověděl.

 

 

 

 

 

Autoři | Foto Dr. Killer [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Štítky Politická korida, hněvotín, kraj, rozhodnutí

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.