Závody, jichž se Elkov - Author účastnil, lze rozdělit do několika kategorií. Největší význam má mistrovství světa, mistrovství Evropy a vrcholné domácí podniky mistrovstvím republiky počínaje. Následují závody kategorie UCI. Dále český pohár a konečně vybrané domácí závody bez přívlastkového statutu.

František Sisr

Oba závody MČR Elkov – Author ovládl: časovku Jan Bárta , U23 vyhrál Jakub Otruba, závod jednotlivců František Sisr (Michal Schlegel 4. v obou disciplínách).

Jakub Otruba a Jan Bárta

Na Evropských hrách v Minsku se Jan Bárta umístil 9. v závodě jednotlivců (1. Davide Ballerini z Astany) a 3. v časovce (1. Vasil Kiryienka, 2. Nelson Oliveira, oba z WT). Jakub Otruba v U23 dosáhl na 8. místo v časovce a stejné umístění mu patřilo v téže disciplíně i na mistrovství Evropy.

Světový šampionát se Janu Bártovi (33.) ani Jakubu Otrubovi (34.) v časovce nevyvedl. V silničním závodě U23 předvedl Jakub Otruba seriózní výkon a svým 38. místem potvrdil, že patří do širší světové špičky v této věkové skupině. Silniční závod elite Jan Bárta ani František Sisr nedokončili.

V závodech 1. a 2. kategorie UCI tým absolvoval obdobný program jako loni obměněný tak z 15-20%: celkem to dalo 84 závodních dnů, z toho 27 ve Francii. Hodně jezdili v Polsku či Chorvatsku/Slovinsku. Za pozornost stojí tři absolvované etapáky v Rumunsku, které získaly od UCI stejně vysoký statut 2.1 jako například naše Czech Tour či Okolo Slovenska. Cyklisté Elkov - Author se objevili také na Slovensku, v Maďarsku či Lucembursku. Samozřejmě v plné síle na Czech Tour.

Závodní sezónu zahájili jarním chorvatsko/slovinským blokem - složený ze čtyř jednorázovek a jednoho etapového závodu - který přinesl první vítězství sezóny: Alois Kaňkovský porazil v Trofej Umag takové sprintery, jako je Andrea Guardini (5 let ve WT) či Marko Kump (4 roky ve WT). Skvěle se předvedl na Istrian Spring Trophy Michal Schlegel: v kopcovité 2. etapě dojel 5. a díky týmové podpoře a výborné taktice si udržel celkové 6. místo (1. Felix Gall, Sunweb, 3. Georg Zimmermann CCC, 5. Stefano Oldani, Lotto Soudal – všichni od 2020). A na GP Adria Mobil dosprintoval za vítězným Marko Kumpem na 2. místě František Sisr.

Alois Kaňkovský

Následovali tři etapové závody ve Francii: v Normandii, na nejdelším etapáku sezóny, se dvakrát na 3. stupínek postavil František Sisr (v 5. etapě za Barnabášem Peákem, od srpna 2019 trénujícího v Mitchelton-Scott, a Alberto Dainesem, od 2020 v Sunweb). V Ardenách k tomu přidal 3. a 4. místo (1. Alexander Kamp, od příští sezóny do Trek-Segafredo, 2. Andreas Leknessund, vítěz letošního ZM U23, od 2021 do Sunweb, 4. Kaden Groves od 2020 do Mitchelton-Scott). Vyvrcholením pak byl Tour du Loir et Cher: v etapách Alois Kaňkovský 3., Jan Bárta 2. a celkové vítězství! Elkov - Author vyhrál i týmovou soutěž (5. Maciej Paterski, 4 roky ve WT, 6. Fabian Lienhard, Groupama-FDJ, 7. Kobe Goossens, Lotto Soudal - oba od 2020).

Na přelomu dubna a května excelovali jezdci našeho nejlepšího týmu na závodech v Polsku: Alois Kaňkovský vyhrál polskou verzi Visegrad 4, Memorial Trochanowskiego (po čtvrté v řadě!) i Memorial Sieminskiego! Výborně ho na těchto závodech doplnil František Sisr 2. a 3. příčkou. V květnu pak na slovenském Visegradu přidal Alois Kaňkovský další vítězství a na 3. místě ho doprovodil Dominik Neuman.

Květen trávili jezdci Elkov - Author opět ve Francii, resp. Lucembursku. Na Rhone-Alpes Isére dal Jan Bárta 2. místo v etapě a 4. celkově, tým se umístil na 3. pozici. Při Les Hauts de France si Alois Kaňkovský připsal 3. místo v etapě a Jan Bárta 2. místo ve vrchařské soutěži (celkově 1. Ethan Hayter, v roce 2018 trénoval ve Sky, 2. Matthew Walls, EF Education First, 3. Alfred Wright, CCC – oba s týmy od srpna 2019 trénují). A v Lucembursku při Fleche du Sud se po zranění (zlomená klíční kost při domácím březnovém otvíráku Velká Bíteš) navrátivší Karel Hník skončil díky 2. místu v rozhodující etapě v celkovém pořadí bezprostředně pod stupni vítězů (3. Stef Krul, od srpna 2019 trénuje v Jumbo-Visma). Jakub Otruba bral 3. místo v soutěži do 23 let.

V červnu a červenci závodili kluci v Rumunsku, Maďarsku, resp. Polsku. Tour of Bihor rozšířil sbírku etapových prvenství Aloise Kaňkovského (2. Marko Kump) a opět se zde blýskl v kopcích Karel Hník, který se v královské etapě umístil na bronzové pozici a na téže skončil v celkovém pořadí. Michal Schlegel byl celkově 8. V týmové soutěži nenašli kluci přemožitele. V Maďarsku při národní tour vyhrál Jan Bárta prolog, Alois Kaňkovský předtím, než se vážně zranil, vyhrál etapu a Karel Hník se opět předvedl dobře v kopcích, což stačilo na celkové 9. místo (1. Krists Neilands z Israel Academy, 6. Giovanni Visconti, 10 sezón ve WT). Při rumunské Sibiu Cycling Tour přidal do sbírky pódiových umístění 3. příčku František Sisr, výborný výkon v celkovém pořadí předvedl Michal Schlegel, kterému seděla mimořádně dlouhá stoupání a 7., resp. 3. místem v etapách si zajistil celkové 6. místo. Tým vystoupal na bronzový stupínek. Při Dookola Mazowsza hromadil Elkov - Author 3. místa: Jan Bárta v prologu, František Sisr celkově (Jan Bárta 6.) a v týmové soutěži. Jakub Otruba si v reprezentačním dresu coby nejlepší z našich dojel v Jeseníkách pro 13. místo na prestižním Závodu míru U23 (do WT mají již podepsáno 1. Andreas Leknessund - Sunweb, 2. Stefan Bissegger – EF Education First, 3. Clément Champoussin – AG2R La Mondiale, 12. Felix Gall).

Před nejvýznamnějším domácím podnikem si tým odskočil opět do Francie na prestižní Tour Alsace (v minulosti zde vyhráli borci z dnešních WT týmů Pinot, Kelderman, Schachmann či Bouchard – vítěz vrchařské soutěže na letošní Vueltě, ale také v roce 2014 Karel Hník!). Exceloval zde 2. místem v celkovém pořadí Michal Schlegel, když ovládl královskou etapu (celkově 1. Thomas Pidcock - 3. na letošním MS v Yorkshire v U23, 6. Jonas Rutsch, od 2020 EF Education First). František Sisr přidal 2. místo v etapě (za Timem Merlierem, letošním belgickým šampiónem). V kopcích si vedl velmi solidně Karel Hník: celkové 9. místo.

Při samotné Czech Tour kluci zazářili v úvodní týmové časovce, kde zaostali jen o několik málo sekund za Mitchelton-Scott a tato příčka jim v týmech patřila i po skončení závodu. Úvodní úspěch přispěl k tomu, že čtyři kluci se vešli při konečném účtování do první desítky a Michael Kukrle díky skvělému výkonu v závěrečné etapě si 3. místem zajistil i bronzovou pozici celkově (1. Daryl Impey, 2. Lucas Hamilton, oba Mitchelton-Scott, 4. Felix Grossschartner, Bora-hansgrohe atd.)!

Michael Kukrle vpravo

V září se tým přesunul zpátky na jihovýchod Evropy, kde nejprve Jan Bárta vyhrál nekategorizované kritérium a Dominik Neuman skončil na 4. místě při Croatia-Slovenia (1. Marko Kump). A ani ve třetím rumunském etapáku Turul Romaniei kluci netroškařili: konečné pořadí samozřejmě nejvíc ovlivnila královská etapa, kterou nejlépe na 2. místě zvládl Karel Hník, což mu přineslo 3. příčku v celkovém pořadí, na 5. místě ho jistil Jan Bárta, který ještě přidal 2. pozici ve vrchařské soutěži. V týmové soutěži skončili kluci 3. Oba chybějící sprintery tu zastupoval Dominik Neuman 5., dvěma 6. a jedním 7. místem.

Dominik Neuman

Pak už přišel – především kvalitou startovní listiny - vrchol závodů mezinárodní kategorie UCI: Okolo Slovenska (v Top 10 konečného pořadí devět lidí z WT a jeden z PCT). Zpočátku to vypadalo opět velmi dobře. Jenže ve 3. etapě kluci s výjimkou Františka Sisra na větru zaspali a bylo po nadějích. Takže pověstná třešnička na dortu se nekonala: nejlepší z našich 19. František Sisr, druhý v pořadí z cyklistů kontinentálních týmů. Ale nic zásadního to nemění na skutečnosti, že kluci si vedli v této sezóně na mezinárodní scéně opět náramně!

K úspěchům venku přidali, byť v početně oslabené sestavě, další výborné výsledky i na domácí scéně. V poháru si připsali hned v úvodu sezóny famózní vítězství Jakuba Otruby na Bíteši (4. Dominik Neuman), 1., 2. místo v Rokycanech díky Dominiku Neumanovi a Matěji Zahálkovi, 2. byl Michael Kukrle v Blatné i Slatině, kterou ovládl Dominik Neuman a právě on si podmanil i celý Český pohár. Na stupních vítězů ho na 3. pozici doplnil Michael Kukrle.

Vladimír Vávra přebírá žlutý dres za nepřítomného Dominika Neumana

Tým vítězil i na nekategorizovaných podnicích, např. Alois Kaňkovský vyhrál kritérium v Kyjově či Křivkův memoriál v Pardubicích, Jakub Otruba zase Memoriál Jana Veselého v ostravské Porubě.

Podrobnější výčet výsledků týmu Elkov – Author, které jsme právě udělali, podtrhuje bilanci, že šlo o jednu z  nejlepších sezón tohoto týmu a že se už potřetí v řadě zařadil do absolutní nejen evropské, ale i světové špičky v rámci kontinentálních týmů registrovaných u UCI. A na to mohou být oni sami i všichni jejich příznivci docela hrdí.