Nevídané průtahy, písemný rozsudek dostal exhejtman až po 20 měsících

  7:08
Loni v lednu dostal bývalý hejtman Jiří Šulc u ústeckého okresního soudu podmínku v kauze zlatých padáků na úřadu ROP Severozápad. Písemně vyhotovený rozsudek však obdržel až teď v září. Kvůli nevídané prodlevě se soud omluvil Šulcovu advokátovi. Pomalému soudci, který už byl v minulosti za průtahy potrestán, uložil nadřízený výtku.

„Nepamatuji si, že by někdo psal verdikt tak dlouho. Stejně tak si nepamatuji, že bychom někdy spolu s rozsudkem posílali i omluvu,“ sdělil MF DNES předseda soudu Lubomír Hrbek.

Právě jemu, jak v srpnu upozornil web aktuálně.cz, přistála v létě na stole stížnost od Šulcova obhájce Daniela Voláka, kterému s nekonečným čekáním na rozsudek došla trpělivost. Průtahy už podle něj přerostly únosnou mez. „Ta stížnost byla zcela důvodná,“ uznává Hrbek.

Případ měl na starosti soudce Pavel Kuděla, jehož kárný senát už v únoru právě kvůli průtahům při psaní rozsudků potrestal snížením platu. Kárný návrh na něj podával právě Hrbek, a to už loni v červenci.

Návrh obsahoval celou řadu rozhodnutí, s jejichž sepsáním si Kuděla dával na čas. Paradoxem je, že mezi nimi bylo i to týkající se zlatých padáků.

„Už loni v červenci mi přišlo dlouhé, že rozsudek ještě není hotový, proto jsem ho do návrhu zařadil také. Nebyl objektivní důvod, aby to trvalo tak dlouho,“ uvedl Hrbek.

Kuděla však se sepsáním nepospíchal ani po únorovém trestu.

„Kolegu jsem kontroloval a urgoval každý měsíc. Jelikož mezitím psal řadu dalších rozhodnutí, která průběžně vyhlašoval, byla pro mě maximální hranicí doba půl roku. Pak už bych přistoupil k podání dalšího kárného návrhu, což by pro něj mohlo znamenat zbavení funkce,“ řekl Hrbek.

Bývalý ústecký hejtman dostal podmínku za zlaté padáky

Na začátku srpna už se pak shodou náhod ozval i Šulcův advokát Daniel Volák se svou stížností.

Na její vyřízení měl soud ze zákona měsíc, konkrétně do 6. září. A v tento den Kuděla rozsudek skutečně dodělal.

Hrbek mu nakonec uložil výtku, tedy písemný záznam o nedostatcích v jeho práci založený do jeho osobního spisu, k němuž se přihlíží například při potenciálním kariérním postupu či při případném dalším kárném návrhu.

Tak dlouhá nečinnost vyvolává pochyby, míní advokát Volák

„Pan předseda se mi omluvil za konkrétního soudce a za jeho průtahy. Považuji tento vstřícný postup za korektní a velmi jej oceňuji, proto další kroky ve smyslu podání podnětu ke kárnému řízení se soudcem již podávat nebudu,“ okomentoval věc pro MF DNES Volák.

„Nicméně tak dlouhá nečinnost soudce u mě vyvolává pochyby o jeho schopnosti zvládnout náročnou funkci trestního soudce,“ poznamenal.

Hrbek naproti tomu přiznává, že druhý kárný návrh na soudce Kudělu by se mu nepodával snadno.

„Je to velice erudovaný a chytrý soudce. Řeší trestnou činnost veřejných činitelů, což je poměrně náročná agenda,“ upozornil.

Situaci v senátu se konečně podařilo stabilizovat, sdělil soudce

Za průtahy se omluvil i sám soudce Kuděla. „S opožděným vyhotovováním rozhodnutí jsem se potýkal delší dobu a loni se jich nakumulovalo mimořádně hodně. Situaci v mém senátu se ale snad konečně podařilo stabilizovat,“ vysvětlil pak pro MF DNES.

„Rozsudek v uvedené věci byl posledním včas nevyhotoveným. Přednost před ním dostala některá rozhodnutí novější, protože zde nebyly ukládány nepodmíněné tresty odnětí svobody a nejednalo se o nebezpečné pachatele s nutností co nejrychlejší reakce justičního systému,“ dodal Kuděla.

Volák nyní chystá odvolání ke krajskému soudu. Odvolávají se i další odsouzení a žalobkyně. Vedle Šulce dal soud podmínky i exředitelům dotačního úřadu Pavlu Markvartovi, Jiřímu Červinkovi a Janě Havlicové a právníkovi Janu Martinovskému.

Ti měli spolu s Šulcem Markvartovi a ještě dřívějšímu exřediteli úřadu Petru Kušnierzovi k nelegálně vyplaceným statisícovým odchodným pomoci.

Bývalý ústecký hejtman dostal podmínku za zlaté padáky (26. ledna 2018):

26. ledna 2018