Hlavní obsah

Samsung končí s výrobou telefonů v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Chuej-čou

Jihokorejská společnost Samsung Electronics oznámila, že ukončila výrobu mobilních telefonů v Číně kvůli tamější konkurenci. Podíl Samsungu na tomto největším trhu s mobilními telefony se letos v prvním čtvrtletí snížil na 1 z 15 procent v roce 2013. Podle výzkumné společnosti Counterpoint to zapříčinily zejména rychle rostoucí čínské značky Huawei Technologies a Xiaomi Corp.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výrobu z Číny přemísťují kvůli rostoucím nákladům na pracovní sílu i jiné technologické firmy. Sony například informovala, že zavře svou továrnu na chytré telefony v Pekingu. Apple oproti tomu své hlavní produkty stále vyrábí v Číně.

„V Číně lidé kupují levné chytré telefony domácích značek a špičkové telefony Apple či Huawei. Naděje Samsungu, že svůj podíl na trhu obnoví, je mizivá," vyhodnotil situaci analytik jihokorejské společnosti Cape Investment & Securities Pak Song-sun.

Další rána pro Čínu? Nintendo přesune výrobu Switche do Vietnamu

Hardware

Samsung, největší světový výrobce chytrých telefonů, uvedl, že se jednalo o nesnadné rozhodnutí a že firma tak chtěla zvýšit efektivitu. Své telefony bude Číně prodávat dál. Výrobní zařízení Samsung přemístí do jiných továren. Společnost neupřesnila kam.

Podobně odmítla upřesnit výrobní kapacitu a počet zaměstnanců továrny ve městě Chuej-čou, která byla posledním podnikem Samsungu v Číně. Továrna byla postavena v roce 1992. Jihokorejská média uvádí, že v roce 2017 zde pracovalo 6000 lidí a vyrobilo se zde 63 milionů mobilních telefonů.

Tento rok Samsung vyprodukoval 394 milionů telefonů po celém světě. Společnost v minulých letech rozšířila výrobu do zemí s nižšími náklady, jako jsou Indie a Vietnam.

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Testy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám