Hlavní obsah

Po protestech byly v kladivu a na 110 m př. na MS dva bronzy

Dauhá
Aktualizováno

Protesty přinesly na mistrovství světa v atletice nezvyklé udělení dvou bronzových medailí v hodu kladivem a běhu na 110 metrů překážek. Mezi kladiváři se na třetí místo posunul Polák Wojciech Nowicki, na krátkých překážkách získal dodatečně bronz Španěl Orlando Ortega, který doplatil na kolizi s padajícím Jamajčanem Omarem McLeodem.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Polská kladivář Wojciech Nowicki

Článek

V kladivu polská výprava reklamovala, že se Maďar Bence Halász po úvodním pokusu dlouhém 78,18 metru dotkl plochy mimo kruh. Jury jim v noci na základě videozáznamu dala zapravdu a posunula na třetí příčku Nowického, který v poslední sérii hodil 77,69.

Zároveň ale ponechala na bronzové příčce i Halásze, jehož úvodní pokus měl být neplatný. Pak už měl jen jeden platný pokus dlouhý 73,76 metru, což by znamenalo poslední místo ve finále. "Jury je přesvědčena, že rozhodnutí o prvním hodu ovlivnilo přístup maďarského atleta k jeho zbývajícím pokusům. Proto jury v zájmu férového přístupu k oběma sportovcům rozhodla, že by měly být uděleny dvě bronzové medaile," uvedla jury.

Poláci tak získali v kladivu dvě medaile. Počtvrté za sebou se stal mistrem světa Pawel Fajdek. Ve finále vedl od začátku do konce, hned dvakrát přehodil hranici 80 metrů, jeho nejlepší pokus měřil 80,50.

Ortega v závěru finále na 110 metrů překážek doplatil na pád obhájce titulu McLeoda, který se mu ze sousední dráhy připletl do cesty. Španělský překážkář musel zpomalit a klesl z průběžného třetího místa na pátou příčku. Španělé podali protest, domáhali se opakování finále nebo umožnění sólového běhu pro Ortegu, případně udělení druhé bronzové medaile.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Španěl Orlando Ortega podal protest a získal bronz.

Jury ho nejdříve zamítla s tím, že se jedná o běžnou situaci v této disciplíně, ale pak své rozhodnutí přehodnotila. Ortega tak dostane bronzovou medaili stejně jako Francouz Pascal Martinot-Lagarde, který proběhl jako třetí cílem.

Reklama

Související témata: