Diabetolog: Na cukrovku míří až 15 procent nákladů zdravotnictví

Praha 2. října (ČTK) – Na léčbu cukrovky a jejích komplikací míří podle předsedy České diabetologické společnosti Milana Kvapila deset až 15 procent nákladů českého zdravotnictví. Více než polovina z peněz na léčbu cukrovky padne právě na léčbu jejích komplikací, kterými je například selhání ledvin nebo amputace nohou. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci Diabetické asociace ČR. Nemocných už je více než milion, nemocí trpí asi desetina všech dospělých v Česku.

„Přibývá pacientů a žijí déle. Na druhou stranu se objevují nové léky, které jim prospívají, ale jsou dražší,“ uvedl Kvapil, který působí jako přednosta Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole.

Prevence komplikací je podle přednosty 1. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Ivana Rychlíka sice nejlevnější, ale také nejtěžší. Záleží nejen na snaze lékaře, ale také na spolupráci pacienta. Základní léčbou pro zlepšení cukrovky je totiž dieta, pak následují léky a inzulin. Podle Kvapila nasazení moderních léků už u nově diagnostikovaných diabetiků umožní, oddálit poškození ledvin a problémů srdce či cév.

V současné době se s diabetem potýká desetina českých dospělých. Asi 760.000 lidí má předepsáno antidiabetické léky. Mezi první příznaky cukrovky patří neuhasitelná žízeň provázená častým močením. Jejich tělo nedokáže kvůli nedostatku inzulinu dostatečně zpracovávat glukózu. Nemoc se pojí často s obezitou, vysokým krevním tlakem, vysoká hladiny cholesterolu nebo kyseliny močové v krvi.

Nemoc se začne prostupně projevovat například na zraku nebo na stavu špatném nohou vedoucímu až k amputaci, pacientům také často selhávají ledviny. Podle Rychlíka je mezi zhruba 7000 dialyzovanými pacienty v Česku asi 46 procent diabetiků a selháním ledvin různého stádia trpí 40 procent lidí s cukrovkou. Dialýza jednoho pacienta stojí veřejné zdravotní pojištění zhruba 700.000 korun za rok, levnější je transplantace ledviny. Orgánů od dárců ale není dostatek.