03.10.2019 13:45

Divadlo Minor připravilo inscenaci o Emilu Zátopkovi

Divadlo Minor uvede v neděli 6. října od 18:00 premiéru inscenace Zá-to-pek! Příběh od scénáristy a režiséra Jana Jirků přiblíží nejen osud našeho největšího českého atleta a jeho ženy, oštěpařky Dany Zátopkové, ale také nelehká období 20. století, v nichž Zátopkovi žili. Kromě stálých spolupracovníků, např. kostýmní výtvarnice Andrey Králové či scénografa Jakuba Kopeckého, se v Minoru jako autor hudby poprvé představí člen skupin Tata Bojs a Kafka Band Jiří Hradil.

„Třicet tisíc diváků křičelo jeho jméno v Helsinkách v roce 1952, když vbíhal na stadion, coby první v maratonském běhu, aby získal třetí zlatou medaili. Tři vítězství na jedné olympiádě. Pět tisíc metrů. Deset tisíc metrů. Maraton. Nikdo předtím ani potom to nedokázal. A možná už ani nedokáže.“

Emila Zátopka u nás zná díky jeho sportovním úspěchům snad každý. V současné době o něm dokonce vzniká film v režii Davida Ondříčka. Přitom se o jeho životě vlastně mnoho neví. „Kdyby se vás vaše dítě zeptalo na Zátopka, asi byste odpověděli něco ve stylu: ‚Zátopek... byl... běhal... vyhrál... hodně makal... Když nemůžeš, přidej!‘ Takže tohle představení je mimo jiné pro všechny odpovědné rodiče. Je o Emilu Zátopkovi, o tom, kdo byl, a o době, ve které vyhrával a žil,“ říká režisér Jan Jirků.

Jan Jirků divákům zprostředkovává historická témata prostřednictvím strhujícího příběhu hlavního hrdiny. Pro Minor takto vytvořil například inscenace Lipany či Hon na Jednorožce. Postavu Emila Zátopka nehraje jeden herec, ale střídavě jej ztvárňují všichni mužští protagonisté. „V inscenaci sledujeme Zátopkovu životní cestu od narození, přes práci u Bati ve zlínské fabrice, kde běžel svůj první skutečný závod, celoživotní lásku a přátelství k Daně i těžké chvíle v jeho životě, ale především pak jeho sportovní úspěchy, kterými naši zem proslavil po světě. Zátopek začínal od nuly, poctivě trénoval, překonával všelijaké překážky, až se vypracoval na nejlepšího běžce. Běžel krutou dobou, kterou můžeme skrze jeho životní příběh divákům přiblížit,“ dodává dramaturgyně Iva Kopecká.

Hudba Jiřího Hradila zazní v představení v podání tradiční minorské kapely ve složení Lubomír Nohavica, Tomáš Vychytil, Dalibor Mucha a Martin Švec. Výraznou roli bude hrát i výtvarná složka, pro jejíž zhotovení byla mimo jiné použita i moderní technologie 3D tisku, která začíná být v umění stále populárnější, byť především v zahraniční filmové tvorbě. V inscenaci byla využita k výrobě loutek, které podle návrhu Jakuba Kopeckého vytvořila 3D tiskařská společnost Prusa Research.

Jan Jirků vystudoval režii a dramaturgii alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Kromě divadla se věnuje také televizní tvorbě. Působil jako herecký režisér seriálu Comeback, je autorem formátu, režisérem a scénáristou zábavně vzdělávacího televizního pořadu pro děti TvMiniUni. S Minorem ho pojí dlouhodobá spolupráce, nejprve byl jeho uměleckým šéfem a poté zde působil jako kmenový režisér. Pro Minor vytvořil kritikou oceňované i divácky úspěšné inscenace Kabaret Tlukot a bubnování, O Malence, Bruncvík a lev, Hon na Jednorožce, Lipany a další.

https://www.minor.cz/

Autor článku: Josef Horák