Václav Derner: Neváhejte, s Filharmonií Hradec Králové poznáte nový svět, kterého se nemusíte bát

3. říjen 2019

Filharmonie Hradec Králové vstupuje do své nové koncertní sezóny a proto dnes Český rozhlas Hradec Králové ve svém studiu přivítal ředitele tohoto hudebního tělesa Václava Dernera. 

Kolikátá koncertní sezóna letos začíná pro hradecké filharmoniky?
42. koncertní sezóna. Takže už 42 let hrajeme v Hradci Králové. Pokud nebudeme počítat historii od založení filharmonie Sokola někdy kolem roku 1900, ale ona novodobá historie se počítá takto.

RNDr. Václav Derner ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mohli bychom alespoň krátce zavzpomínat na loňskou sezónu, protože ta byla plná velkých projektů a událostí, které se týkají nejen vašeho orchestru, ale i sálu. Tak co byste vypíchl?
Musím říct, že to byla radostná sezóna a doufám, že nejen pro mě a pro muzikanty, ale i pro hradecké posluchače. Protože po skončení funkčního období šéfdirigenta Andrease Sebastiana Weisera se nám podařilo získat vynikajícího švýcarského dirigenta, který má velmi dobré zkušenosti s českým prostředím, neboť dlouhodobě dirigoval i Pražskou komorní filharmonii, dirigoval Filharmonii Brno a několikrát vystupoval s námi a natočil i některá CD. Podařilo se nám ho získat na post šéfdirigenta a tím člověkem je Kaspar Zehnder, charismatický mladý temperamentní dirigent se spoustou nápadů.

Vystudoval jsem matematiku a umím si mnohé spočítat. Ale už také vím, že se všechno do čísel převést nedá.
RNDr. Václav Derner, ředitel Filharmonie Hradec Králové

Který studoval mimochodem hru na flétnu, ne?
Ano, je původem flétnista stejně jako Leoš Svárovský, český dirigent. Věnuje se dodnes hře na flétnu, ale jeho hlavním nástrojem je teď orchestr. Je dirigentem. Rozhodoval se, jestli půjde do Hradce Králové nebo přijme pozvání do dánské Kodaně. Rozhodl se pro Hradec Králové, protože říkal, že orchestr s takovým potenciálem, jako je tady, v Kodani nenašel.

Čtěte také

Tedy velké ocenění. A líbí se mu tady u nás v Hradci?
To se musíte zeptat přímo jeho. Ale podle výrazu jeho očí a neutuchajícího nadšení se zdá, že ano. (smích)

Zmínili jsme vaše projekty, hráli jste celé léto, takže jste neměli prázdniny?
Orchestr samozřejmě podle zákoníku práce musí mít prázdniny minimálně tři neděle vcelku. Zatím se nám to tradičně daří držet v měsíci červenci. Nicméně hned poté v srpnu jsme se začali připravovat na festival do švýcarského Murtenu, kdy jsme právě s dirigentem Kasparem Zehnderem uváděli dva koncerty a ještě jeden s dalším dirigentem. A hráli jsme na takové, nazval bych to, monstr akci v nedalekých Poděbradech. Byl to už třetí ročník festivalu Soundtrack Poděbrady, který pořádá Michal Dvořák.

Takže filmová hudba.
Filmová hudba a měli jsme tu čest hrát k filmu Miloše Formana Amadeus. Já jsem trošku skeptický k filmovým hudbám v tom smyslu, že na plátně běží film a vedle toho něco hraje nějaký orchestr. Ale ta souhra díky dirigentovi a atmosféra díky sboru a díky oné muzice byla fantastická. Připadal jste si, že ten film získává nějaký pátý rozměr.

Vše musí klapat naprosto přesně. A je to velká matematika. To jsme zase u vašeho oboru, který jste vystudoval.
Ano, dávno již tomu. Už také vím, že všechno se do čísel převést nedá.

Filharmonie Hradec Králové vstupuje do své 42. koncertní sezóny

Ještě jsme nezmínili mistrovský nástroj, nové koncertní varhany. Na ně se spoustu let čekalo. Už jste si na ně zahrál? Protože vy jste také varhaník.
Ano, shodou okolností se mě dnes někdo ptal, jestli už jsem si na ně zahrál. Protože včera probíhal první koncert nové abonentní řady, která nese název modrá, ve které představujeme varhany jako nástroj. Ta nabízí průnik žánrů a tam pan Vlasta Bičík instrumentoval pro varhany, klávesy, bicí a saxofon filmovou hudbu.

A tak zahrál jste si?
Po tom koncertě jsem si říkal, to bych si měl varhany zkusit. Ale zatím ještě ne. Chystá se to.

Čtěte také

Letošní 42. koncertní sezóna pro hradecké filharmoniky už tedy začala a určitě bude zase plná báječných projektů a skvělé hudby. Na co se vy nejvíc z toho všeho těšíte? Na podzim v říjnu je vždy připraven velký hudební festival Hudební fórum.
Já se nejvíce těším z toho, že se nám podařilo do 42. koncertní sezony vstoupit s novými toaletami, i když to nebyl jednoduchý proces, jak by se zdálo. Je to fantastické v tom, že se přehodily dámské a pánské záchody. Dámy tím získaly větší kapacitu, čili se zmenšily fronty. Čekal jsem, že to bude kvitováno s povděkem.

Tak já za všechny dámy tleskám.
Nicméně některé dámy si stěžují, že ztrácejí prostor pro společnou konverzaci, že to jde všechno hodně rychle. Nicméně doufám, že kvalita koncertů jim to vynahradí. Teď v nejbližší době se připravujeme na festival Hudební fórum, což už bude 15. ročník festivalu soudobé hudby. A to soudobé hudby zahraniční, která byla oceněna na prestižních pódiích prestižními cenami.

Filharmonie Hradec Králové vstupuje do své 42. koncertní sezóny

Bude to od 15. do 24. října. Ale možná ono konzervativnější publikum má trošičku u slov soudobá hudba osypky či strach.
Myslím si, že v Hradci Králové už po 15 letech ne. Lidé vědí, že se nesnažíme nabízet experimenty typu bolestivé hudby, ale snažíme se vybírat. Právě dramaturg Marek Hrubecký tomu věnuje velkou práci, vybírá skladby, které mají dnešnímu posluchači opravdu co říci. Děláme velká symfonická díla. To je rarita tohoto festivalu oproti ostatním festivalům v České republice. Děláme díla, která kombinujeme s výtvarným či světelným designem a k jednomu představení zveme i nonverbální divadlo. Katedra nonverbálního divadla z pražské HAMU pravidelně spolupracuje a ta představení jsou opravdu velmi zajímavá. První koncert je téměř vyprodán. Na další koncert ještě nějaké vstupenky jsou. Neváhejte, poznáte nový svět, kterého se nemusíte bát.

FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ
byla založena v roce 1978 pod názvem Orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové. Od vzniku České republiky (1. 1. 1993) nese orchestr název Filharmonie Hradec Králové, vyjadřující historickou kontinuitu sahající přes Filharmonii Sokola v Hradci Králové (1921–65) až k Filharmonické jednotě činné ve městě od roku 1887.

Další lahůdkou bude koncert Janka Ledeckého s vámi, s filharmonií. To je takové netradiční spojení populární hudby a filharmoniků.
Kromě velkých klasických symfonických koncertů se věnujeme systematicky už 20 let právě crossoverovým projektům. Byli jsme osloveni agenturou Janka Ledeckého k uspořádání koncertu. První koncert odehrajeme 29. října v pražském Rudolfinu a repríza tohoto koncertu proběhne u nás v Hradci Králové 4. listopadu. Ale bohužel, tyto koncerty, pokud jsem informován, jsou už vyprodány.

Čtěte také

Takže nebudeme zvát. Nedá se nic dělat. Na co tedy pozveme?
V rámci Hradeckého memoriálu, což je projekt filharmonie HUDBOU - SLOVEM - OBRAZEM... nepromlčeno, pořádáme koncert k 30. výročí Sametové revoluce. Zazní 13. listopadu. Na tomto koncertě, který je současně také k Mezinárodnímu dni studenstva, bude mezinárodní dirigent, kterým je Japonec Chuhei Iwasaki. Studoval v Praze u dirigentky Miriam Němcové, tu hradecké publikum velmi dobře zná. Bude dirigovat českou hudbu od Karla Husy Hudba pro Prahu. Skladba, která patří mezi nejhranější české soudobé skladby na celém světě. Ostatně my jsme s panem dirigentem Iwasakim tuto skladbu uváděli na Pražském jaru v loňském roce, což byl debut Filharmonie Hradec Králové na tomto festivalu. A musím říct, že on diriguje fantasticky s neuvěřitelnou energií a nábojem. Vedle toho zazní slavný violoncellový koncert h moll Antonína Dvořáka v podání Petra Nouzovského. To vše v 13. listopadu.

RNDr. Václav Derner ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já moc děkuji, že jste k nám do studia dnes přišel, pane řediteli. A držíme palce, ať se letošní 42. sezóna pro hradecké filharmoniky vydaří. A ať se hlavně publiku a posluchačům líbí. Na shledanou.
Moc děkujeme Českému rozhlasu Hradec Králové a těšíme se na další spolupráci. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související