Bez emocí to nejde. V Ostravě řeší rozchod muzikálem

V Ostravě uvádějí komorní muzikál o rozchodu (zdroj: ČT24)

Tomáš Savka, Tomáš Novotný, Martina Šnytová a Klára Jelínková se rozchází na jevišti Národního divadla moravskoslezského. Střídají se totiž v hlavních rolích komorního muzikálu Pět let zpět (The Last Five Years), jehož tématem je rozpad vztahu. Ostravská scéna inscenaci uvádí v české premiéře.

Americký skladatel J. R. Brown hudbu i libreto napsal před dvěma desetiletími, když se sám vyrovnával s rozvodem. Jak název napovídá, protagonisté jeho příběhu – spisovatel Jamie a herečka Catherine – prožijí během představení pět let vztahu.

Divákovi ho ale odkrývají každý po svém: on o jejich společném životě vypráví od začátku, ona od konce. Jediným momentem, kdy se ocitnou ve stejný čas na stejném místě, je svatba. 

„Emoce se různě střídají a úplně každý se v té hře najde,“ domnívá se představitelka Catherine Martina Šnytová. Hrdinové totiž řeší vztahové problémy, s nimiž se dnes potýká i mnoho skutečných párů.

„Najednou tu máme muzikál, který vypovídá o velkoměstě, kde ambice jsou víc než osobní vztahy, a který ukazuje, co je to partnerská krize a dvoukariérní manželství. Všichni o něm mluvíme, ale nikdo nevíme, co s tím,“ upřesňuje režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Obsazení si vystačí se dvěma herci-zpěváky a šesti doprovodnými muzikanty. „Pro mne byl Brownův muzikál objev. Jeho hudba je velmi kvalitní, směsice stylů od jazzu přes rokenrol až po šanson,“ podotýká Marek Prášil, který živé hraní kapely řídí.

Komorní zpracování s sebou nese větší nároky jak na hudebníky, tak na představitele hlavních hrdinů. Přestože se v muzikálu neobjeví jediný dialog, působí činoherně. „Nejtěžší bylo držet se určité přirozenosti, kde je zpěv druhořadý. Musíme jednat, mluvit, hádat se, křičet i smát se, zkrátka v hudebním čísle všechny tyto emoce projevit,“ vysvětlila Martina Šnytová. 

Pět let zpět (NDM)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Důležité pro tvůrce ostravského nastudování proto bylo, aby herci už měli takzvaně něco odžito, a byli tak schopni pocity na malém pódiu Divadla „12“ věrohodně ztvárnit. Rozchodem si v alternaci procházejí kromě Martiny Šnytové také Tomáš Savka, Klára Jelínková a Tomáš Novotný, jenž je zároveň překladatelem a dramaturgem inscenace.