Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kdo se skrýval za Šumanem? Exministr Langer prohrál spor s Českým rozhlasem

Česko

  16:22
PRAHA - Bývalý ministr vnitra Ivan Langer neuspěl v právní bitvě s Českým rozhlasem. Někdejší vlivný politik ODS požadoval, aby se mu rozhlas omluvil za článek z června 2017, který jeho jméno zmiňoval v souvislosti s anonymní skupinou Julius Šuman. Ta tehdy uvolnila kompromitující nahrávky premiéra Andreje Babiše (ANO). Langer požadoval omluvu, odvolací soud to však ve čtvrtek zamítl. Rozhodnutí je pravomocné.

Ivan Langer patřil mezi nejznámější tváře polistopadové politiky. foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Kéž bych byl Šuman, posteskl si Langer. Protiřečíte si, smetl jeho žalobu na rozhlas soud

„Máme radost, že jsme vyhráli. Je naším úkolem, abychom se starali o rizika Českého rozhlasu. Jsme přesvědčeni, že jsme žádný zákon neporušili. Pan Langer byl jiného názoru, tudíž jsme se soudili. Soud nám dal za pravdu,“ řekl LN šéf právního oddělení Českého rozhlasu Petr Šmelhaus. Na vypracování písemného rozsudku se nyní bude čekat.

Kéž bych byl Šuman

Skupina Šuman se ve veřejném prostoru etablovala na jaře roku 2017, když na sociální síti Twitter zveřejnila několik tajně pořízených nahrávek. Dle nich tehdejší ministr financí Babiš domlouval s někdejším redaktorem MF DNES Markem Přibilem články proti tehdejšímu ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). Jedna z komunikací se týkala i očerňování ČSSD před jejím volebním sjezdem.

Ivan Langer a jeho známý, olomoucký podnikatel Ivan Kyselý sledují zápas Tomáše...
Listopad 2001: Stanislav Gross vedle Ivana Langera

„Udělal jsem chybu. Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ napsal tehdy Babiš na svůj facebookový účet. Kauza Šuman tehdy destabilizovala vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ve výsledku přispěla k tomu, že šéf hnutí ANO v květnu 2017 kabinet opustil.

Český rozhlas v červnu 2017 uveřejnil článek, který měl rozkrýt zázemí zmiňovaného novináře Přibila. Dle textu se některé nahrávky objevily v Olomouci v domě patřícím podnikateli Ivanu Kyselému, který je považovaný za blízkého Langerova přítele. Na dotaz, zda je Langer Julius Šuman, exministr vnitra Radiožurnálu odpověděl: „Kéž bych byl. Tím, co profil Julius Šuman publikuje, se docela hezky bavím. Naprosto jednoznačně ale říkám, že jsem Ivan Langer, nejsem Julius Šuman.“ Langer později rozhlas zažaloval a požadoval omluvu s tím, že došlo k poškození jeho pověsti.

'Mirku, bez peněz do kampaně nelez'. Langer přispěl Topolánkovi na boj o Hrad

Jenže právě vyslovené přání o bytí Šumanem Langera v soudní bitvě potopilo. Nejen v prvoinstančním řízení, ale podle informací LN i nyní v tom odvolacím. Když o Langerově „prvoinstanční“ prohře letos v lednu server Lidovky.cz informoval, citoval tehdejší odůvodnění soudkyně Terezy Jachury Maříková takto: „Žalobce se na jednu stranu brání, že by byl osobou Julia Šumana, popřípadě se na nahrávkách podílel a že jej toto nařčení degraduje, ale na druhou stranu vyjadřuje přání jím být. Žalobní tvrzení jsou proto v přímém rozporu s tím, jak se žalobce sám v článku vyjádřil.“

Langer se proti tomuto rozhodnutí odvolal, nyní však u nadřízeného soudu neuspěl. Dodnes není známo, kdo přesně za skupinou Šuman stál.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!