Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Staněk se posledním hodem dostal do finále, čtvrtkařka Násirová zaběhla třetí čas historie

Finále koule mužů bude i s českou účastí. Tomáš Staněk zvládl kvalifikaci na poslední chvíli, když závěrečným pokusem hodil 21,02 metru a o 12 centimetrů pokořil limit. V rozbězích na 1500 m naopak vypadli oba čeští mílaři Filip Sasínek i Jakub Holuša a pro Kristiinu Mäki bylo semifinále na stejné trati nad její síly. Ve finále běhu na 400 metrů se blýskla velkým výkonem Salva Ajd Násirová z Bahrajnu, jež vyhrála v třetím nejlepším čase všech dob 48,14 sekundy.

Tomáš Staněk
zdroj: REUTERS autor: Aleksandra Szmigiel

K soutěži nastoupilo hned osm vrhačů, kteří se letos dostali až za hranici 22 metrů a pro ně byl limit většinou snadnou záležitostí. Jedinou výjimkou byl polský mistr Evropy Michal Haratyk, pro nějž soutěž skončila výkonem 20,52. Nejdelším vrhem se prezentoval obhájce titulu a vítěz Diamantové ligy Tomas Walsh z Nového Zélandu, který hned v první sérii předvedl 21,92. Limit nakonec splnilo přesně dvanáct koulařů.

Staněk figuruje se svým výkonem 21,67 z mítinku v Domažlicích na 11. místě letošních tabulek a do kvalifikace nevstoupil podle svých představ. Po dvou sériích mu k limitu scházelo 17 centimetrů, což by v konečném účtování znamenalo vyřazení. Třetí pokus mu však vyšel a hrozba předčasného konce byla zažehnána. Do finále postoupil z osmého místa.

V prvních pokusech byl příliš opatrný poté, co v jednom z rozcvičovacích hodů limit přehodil. "A u toho třetího jsem si říkal: 'Tak vabank'. Zase jsem to netrefil na prsty, ale tím, že to bylo rozjetý, tak to přelítlo čáru," oddechl si.

Čtvrtkařka Násirová zaběhla třetí nejlepší čas všech dob

Své finále mají už za sebou ženy na 400 metrů a velkým výkonem se blýsklaSalva Ajd Násirová z Bahrajnu. Jednadvacetiletá čtvrtkařka jasně porazila i olympijskou vítězku Shaunae Millerovou-Uibovou z Baham a postarala se o zatím nejhodnotnější výkon světového šampionátu.

Rychlejší byly jen Marita Kochová z bývalé NDR při světovém rekordu 47,60 v Canbeře v roce 1985 a Jarmila Kratochvílová na prvním mistrovství světa v Helsinkách v roce 1983, kde zaběhla čas 47,99. Násirová své osobní maximum vylepšila rázem o 54 setin a ke stříbru z Londýna přidala nejcennější kov. V Dauhá navíc pomohla bahrajnské smíšené štafetě na 4x400 m k bronzu při premiéře této disciplíny.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále závodu žen na 400 metrů

Millerová-Uibová dala v Dauhá přednost čtvrtce před dvoustovkou, v níž také vedla světové tabulky. Ve finále se i ona výrazně zlepšila, ze svého rekordu ubrala časem 48,37 šest desetin, ale proti Násirové neměla šanci. Prohrála poprvé od MS v Londýně, kde vbíhala do cílové rovinky na první pozici, ale skončila bez medaile. Třetí doběhla Jamajčanka Shericka Jacksonová.

Čeští mílaři neuspěli

Téměř všichni soupeři v rozbězích na 1500 metrů měli výrazně lepší osobní rekordy než české duo a žádné překvapení se nezrodilo. Filip Sasínek v prvním rozběhu, který vyhrál dvojnásobný mistr Evropy Nor Jakob Ingebrigtsen, obsadil deváté místo v čase 3:38,17.

K postupu mu nakonec chybělo jen 24 setin sekundy, celkově obsadil 27. místo. "Nějaké velké zklamání to není, i když samozřejmě trošku jo, když tam ten čas chvilku visel. Plakat nebudu, zamrzí to, postesknu si, ale výkon byl adekvátní. Už to, že jsem tady, je takový splněný sen a vrchol mojí kariéry," řekl Sasínek.

Holuša v polovině posledního kola ztratil kontakt s vedoucí skupinou. Skončil ve třetím rozběhu jedenáctý v čase 3:39,79, celkově byl dvaatřicátý, a senzační páté místo z Londýna nezopakuje. Po závodě prozradil, že ho už měsíc trápí obdobné zranění kyčle, kvůli kterému na začátku roku nemohl trénovat.

"Koncem srpna mě začala bolet druhá kyčel. Vypadá to, že je tam úplně to stejné, co na té pravé. Vypadá to zase na únavovou zlomeninu pouzdra kyčle. Chtěl jsem sem odjet to zkusit. Bylo by mi líto se na to vykašlat. Asi bych si to vyčítal," přiznal. Doufal, že by se při shodě okolností mohl do semifinále podívat. Postup si zajistilo 24 mílařů.

Pro Mäki byl úspěchem už postup do semifinále v osobním rekordu. Dnešní semifinále se běželo mnohem pomaleji, ale se zdrcujícím závěrem, o který se postarala hlavně Sifan Hassanová z Nizozemska, která po triumfu na 5000 metrů usiluje o neobvyklé double. Česká reprezentantka s finskými kořeny nestačila a v cílové rovince se propadla až na předposlední místo. Doběhla jedenáctá v čase 4:17,65.

Čínská koulařka Kung Li-ťiao obhájila na zlato

Soutěž koulařek vyhrála Číňanka Kung Li-ťiao. Letošní světová jednička obhájila zlato výkonem 19,55 metru, o osm centimetrů porazila druhou Dannielu Thomasovou-Doddovou z Jamajky. Německá veteránka Christina Schwanitzová zkompletovala svou sbírku medailí z MS bronzem.

Kung Li-ťiao letos jako jediná překonala hranici dvaceti metrů. To se jí v Dauhá nepodařilo, ale nebylo to ani potřeba. Letos ji dokázala porazit jen Američanka Chase Ealeyová při Diamantové lize v Šanghaji, ale té se vůbec nedařilo a skončila až osmá.

Mnohem nebezpečnější byla Thomasová-Doddová. V předposlední sérii poslala kouli přesně na čáru označující dvacet metrů, ale přešlápla.

Mistrovství světa v atletice v Dauhá:

Muži:

1500 m: 1. Sulejman (Džib.) 3:36,16, ...27. Sasínek 3:38,17, 32. Holuša (oba ČR) 3:39,79 - nepostoupili do semifinále.

Koule: 1. Walsh (N. Zél.) 21,92, ...8. Staněk (ČR) 21,02 - postoupil do finále.

Ženy:

400 m: 1. Násirová (Bahr.) 48,14 - nejlepší letošní světový výkon, 2. Millerová-Uibová (Bah.) 48,37, 3. Jacksonová (Jam.) 49,47, 4. Jonathasová 49,60, 5. Francisová (obě USA) 49,61, 6. McPhersonová (Jam.) 50,89, 7. Swietá-Erseticová 50,95, 8.Witanová (obě Pol.) 51,29.

Koule: 1. Kung Li-ťiao (Čína) 19,55, 2. Thomasová-Doddová (Jam.) 19,47, 3. Schwanitzová (Něm.) 19,17, 4. Ewenová (USA) 18,93, 5. Mártonová (Maď.) 18,86, 6. Dubická (Běl.) 18,86, 7. Ealeyová (USA) 18,82, 8. Crewová (Kan.) 18,55.

1500 m - semifinále: 1. Simpsonová (USA) 4:00,99, ...23. Mäki (ČR) 4:17,65 - nepostoupila do finále.

Trojskok: 1. Rickettsová (Jam.) 14,42.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články