Webtrh je na prodej … kdo se ujme komunity?

29. září 2019 se mezi prémiovými nabídkami objevila “Chcete si koupit Webtrh?”. Martin Schlemmer alias Retal v něm jen krátce píše: “Ozval se mi zájemce, s nímž jsem začal jednat. Pokud uvažujete o koupi Webtrhu, je teď nejlepší čas. Napište mi v poště nebo na email info@webtrh.cz.”

Webtrh je největší podnikatelské fórum v ČR, které dodnes nikdo nedokázal překonat. 403 tisíc témat a 1,3 milionů příspěvků, které napsalo více jak 148 tisíc uživatelů.

Co vlastně Webtrh ale doopravdy je?

Webtrh byl založen v roce 2006. Diskuzní fórum mělo sloužit jako místo pro hledání nových kontaktů a sdružování komunity kolem online podnikání. Aby byla podtržena přátelská atmosféra v pravidlech bylo nařízeno tykání. (seopedia.cz)

Původní myšlenka Webtrhu tedy vlastně byla dát dohromady komunitu lidí, kteří si budou vyměňovat zkušenosti, navážou kontakty a začnou anebo posunou své online podnikání.

Když se nad tím zamyslíte, tak tohle vše vlastně zůstalo a platí dodnes. Jistě změnil se design, přibylo pár technických věcí a přešlo se na vykání, ale původní myšlenka zůstala stejná. Stále tam spousta lidí získá svou první zakázku. Najdou své první klienty. Prodají svou první reklamu, doménu anebo web.

Na začátku to bylo všechno jednoduché

Když Webtrh začínal, tak k online podnikání moc informací nebylo. A když ano, tak byly neověřené anebo roztroušené. Komunita lidí, která sdílela praktické zkušenosti dokázala během pár let vytvořit hodně slušnou znalostní bázi. Webtrh se tak stal hlavním zdrojem informací pro online podnikání.

Lidé však sdíleli nejen zkušenosti, ale i co nového objevili. Webtrh se tak stal i zdrojem nových informací. O to zajímavější bylo, když tyto nové informace pravidelně okomentovali lidé z různých oborů podnikání. Jinými slovy když jste se vraceli na Webtrh, tak jste se prostě těšili co nového se dozvíte.

Útěky a návraty

Webtrh prošel postupně mnoha změnami. Třeba změna směru v roce 2010, kdy zmizelo vše co nepřinášelo přidanou hodnotu, což bylo třeba SEO, PPC, Domény anebo Affiliate. Komunita se bouřila a protestovala. Tehdy vzniklo protestní vlákno o 750 postech. Zrušení sekcí, které nepřinášely přidanou hodnotu, využilo několik lidí a pokusili se vytvořit vlastní webtrhy. Část komunity také hledala alternativu. Co si budeme říkat SEO a PPC byl tehdy rozvíjející se byznys, takže už existovala specializovaná fóra s existující komunitou. Věřím že část komunity se nadobro ztratila, ale většina lidí se stejně vrátila zpět.

To se opakovalo mnohokrát. Člověk našel nové zdroje informací v různých formách, ale stejně se vždy po nějakém čase vrátil na Webtrh.

Konkurenti Webtrhu

Ne že bych nějak brojil proti Webtrhu, ale když vznikla zajímavá konkurence, tak jsem jí zkusil podpořit. Možná to bylo nostalgií – chtěl jsem aby se opakovaly staré časy jako na začátku Webtrhu, anebo jsem si jen chtěl přihřát polívčičku a získat nové zpětné odkazy a návštěvníky pro mé blogy. Těžko říct, za ty roky se toho hodně změnilo.

Ačkoliv spousta úsilí vyšla vniveč, tak jsem získal hodně zkušeností. Začal jsem chápat jak fungují komunity a jak se s nimi dá pracovat. Proto také věřím, že lze vytvořit další Webtrh a přiznám se, že věřím i v to že by pod správným vedením a se slušnou investicí mohl být Webtrh opět místem, kde musíte být.

Ale vraťme se zpět k těm konkurentům. Udržet komunitu funkční znamená mít jí naprosto pod kontrolou. Musíte mít přehled co se v ní děje, kdo je kdo, jaký má přínos, vliv a hlavně nasadit tvrdou a nekompromisní politiku. Jen tak vytvoříte místo, kde se lidé budou cítit dobře. Je to trochu ironie, všichni chceme co nejsvobodnější místo, ale ve skutečnosti místo, kde se budeme cítit dobře znamená omezit či spíše v tichosti vymazat/odstranit/omezit třeba 10 % komunity.

Toxicita

Kde toto nefunguje, tak se brzy objeví pro komunitu toxičtí jedinci, kteří jí postupně začnou rozvracet. Často nejpřínosnější lidé, jsou nejnáchylnější na toxicitu. Jenomže uhlídat si něco takového chce nonstop dohled a dokonalý přehled o všem. Většina konkurentů Webtrhu tak dojela na to, že provozovatel se jim nevěnoval. Ať už nemohl anebo nechtěl. Chybělo moderování a jasné stanovisko s nulovou tolerancí.

Třeba já na mých blozích mám všude nastavené ruční moderování příspěvků. Jedinou výjimkou je pokestop.cz, kde potřebují aby si lidé v reálném čase povídali. Ovšem i tam je několik ochranných prvků, ať už ty které nabízí přímo WordPress anebo třeba více jak 100 specifických slov, které jdou na moderaci. Nesmí se stát že někdo bude vulgární, arogantní anebo povýšený nad ostatními členy. Což je velice charakteristické pro FB skupiny o této hře zvláště mezi mlaďochy. Moje komunita je složena převážně se starších hráčů, kteří si hru užívají. Informace na webu hledají protože neumí dobře anglicky. I ta nejpitomější otázka je zodpovězena. Buď dalším členem anebo mnou.

Facebook

Teď přejdeme k tomu Facebooku. Boom Facebook skupin jsem sledoval s nadšením. Nějakým záhadným způsobem na nich byli lidé ochotni více diskutovat bez odměny (na fórech jsou třeba podpisy). Byl jsem klasicky v SEO, affil, podnikání, akcie, Zonky atd. Většinu asi znáte a jste tam také.  Ze začátku to fungovalo. V některých jsem měl pocit, že to je opravdu jako na starém Webtrhu. Jenomže časem se začaly objevovat komplikace. Facebook na podobné věci není stavěný.

Nemáte tam výpis vláken, ze kterých si vyberete to co vás zajímá a ty sledujete. Musíte sledovat všechno. Scrollování je náročné. Navíc FB je monstrum, kde váš prohlížeč musí překousat 4 MB javascriptu, což se odrazí na výkonu i funkčnosti. Rozklikávat diskuze, kde jsou podivně řazené komentáře. Na fóru není problém projet 50 vláken 1x za týden a z nich si pročíst třeba 5. Jenomže projet 50 příspěvků v skupině na FB? Ne díky, to vás otráví. Algoritmus FB rozhodně nepomůže, když už vám něco dá na titulku, tak jsou to lajkované příspěvky, které většinou odkazují na bulvární témata případně off topic.

No a další problém je, že tyto skupiny jsou snadno dostupné. Brzy se začnou plnit nováčky, kteří opakují dotazy. Zatímco na fóru k tomuto máte dostatek nástrojů, případně lze vytvořit nějaké FAQ, tak FB tohle nemá. Vše začne být nepřehledné, stálý členové jsou naštvaní a objeví se i toxicita. Občas se to řeší VIP skupinou a komunita se tříští.

V posledním roce navíc sleduji vzrůstající počet frustrovaných uživatelů, často i mezi správci, kteří už vše jakoby dělají s nechutí. Množí se sprostá slova a celá úroveň jde dolů. Přijde mi že stále více lidí si chce zanadávat než nějak rozumě diskutovat. Tímto trpí hlavně WP skupiny.

Obávám se že trend FB skupin je na depresivní cestě dolů. Jistě je to fajn, aby komunita rychle narostla, ale toxicita je tam opravdu šílená a nástroje moderace minimální.

Twitter

Co se týká novinek a diskuze k nim, tak Twitter zatím nemá konkurenci. Jistě také je to jak na houpačce, ale nějak to prostě funguje. Komunita navíc není omezená, takže pořád nacházíte nové lidi, kteří témata co vás zajímají sledují a další co je komentují. Jen je to náročné na údržbu. Po čase zjistíte, že vaše časová osa je pěkně “zaprasená” a je nutné to nějak promazat a do toho se vám nechce.

Problém Twitter však je hlavně v tom, že jsou omezené tweety počtem znaků. Což je na jednu stranu super, ale na druhou některá témat by snesla více prostoru. Diskuzi nenahradí, ale minimálně novinky ano. Výhodou je že v roli moderátora jste sami.

Reddit

Tento rok jsem četl zajímavý článek, že nejkvalitnějším zdrojem informací je teď Reddit, proto reklama tam působí důvěryhodněji pro značku. Když jsem se nad tím zamyslel, tak něco na tom bude. Pro mou stránku o Pokémon GO hledám exkluzivní informace právě na Reddit. Je tam několik naprosto úžasných subredditů, kde je neuvěřitelně nízká toxicita. To se třeba s FB skupinami o Pokémon GO nedá srovnat. Zkuste si nějakou najít a uvidíte jak jsou tam lidi na sebe zlý :)

Trochu jsem nad tím bádal a zkoušel hledat. Přiznám se že netuším jak je to možné, ale fakt to tam funguje. Náměty na některé články pro 404M jsem našel právě na Redditu. Lidé kteří tam sdílí své zkušenosti z online podnikání, to je radost ehm.. přepisovat.

A to je další věc

Vzal jsem čísla z mých článků (sdílení, přečtení, komentáře atd.). To co se vám líbí jsou osobní zkušenosti ať už mé anebo přenesené. Jistě top články jsou tvrdé statistiky, z kterých se vyvodí zajímavé závěry – to sdílíte. Ale nejraději si čtete pohodové články jak byl někdo (ne)úspěšný. Stačí je přepsat do vyprávění a dejme tomu trochu okořenit. U nich trávíte nejvíce času a rádi si je celé přečtete.

A to je věc, kterou bude Webtrh potřebovat, aby mohl překročit svůj stín. Příběhy lidí. Nemusí to být milionáři, i když to by bylo super, ale stačí lidé, kteří se rozhodli něco změnit. Tito lidé mohou každý den psát své zkušenosti a pokroky. Ostatní si je budou číst, přát jim, nenávidět je, komentovat, sdílet … prostě tam budou. Zanedlouho tito lidé, kteří se rozhodli vymanit z běžného života inspirují další. Pod příběhy se budou řešit otázky podnikání, zdali to tak jde, nápady jak to vylepšit, další inspirace … Nebojte, půjde to ;)

Teď si určitě říkáte, že to tam nemůže přeci fungovat. Vždyť je to tam samí troll. Jakýkoliv takový post bude smeten sarkastickými komentáři. Pamatujete co jsem psal o toxicitě? Všechny negativní lidé musí zmizet. Žádné velkolepé banování anebo něco podobného. Prostě musí v tichosti zmizet, nesmí po nich zůstat žádná zmínka, jakoby neexistovali. Anebo ještě lépe. Musí existovat ale vypadat to že už nejsou 😐

Závěr

Tím to však nekončí. Lidé potřebují i nějakou viditelnou změnu, která přijde hned. Jsme zvyklí na gesta, teatrálnost atd. Takže to bude chtít třeba změnit šablonu. Dál se určitě bude hodit nějaká modernizace. Neuškodí aby se nový Webtrh dobře četl na mobilech. Dále by bylo fajn aby uměl alespoň to co běžné wysiwyg editory. Třeba po vložení odkazu na Twitter se zobrazí tweet, drag and drop vkládání obrázků atd. Jsou to maličkosti ale tohle funguje. No a když už tu byl zmíněný Reddit, tak ten má spoustu užitečných robotů. Umím si představit, že když někdo vloží třeba zákon a paragraf, tak se k němu udělá odkaz s náhledem. Chce to prostě posunout technicky dál. Jo a podpisy. Lidé musí přestat být tolik anonymní. Musí se chtít prezentovat, abyste věděli kdo je kdo. V anonymních diskuzích jsou lidé více kousaví. Na veřejnosti se více krotí.

Je to spousta věcí, které se budou muset udělat. Možná si říkáte jestli by nestálo za to od základů vybudovat Webtrh 2. No základ by byl stejný, ale postup by byl o dost složitější. U Webtrhu totiž odpadá dost těžká část, kterou je budování uživatelské základny. Má 148.124 registrovaných uživatelů. Jasně část budou nepoužitelné účty robotů, ale ten zbytek se dá probudit. Každý chce vědět jestli se Webtrh vrátí a jak ten návrat bude vypadat. No a jako dlouhodobá jednička na trhu, také bude táhnout publicitu, takže nový majitel může využít třeba tiskových zpráv. Těch nástrojů pro propagaci je spousty, ale bude je moct naplno využít jen majitel Webtrhu.

Chcete se stát novým majitelem Webtrhu? A oživit zašlou slávu legendy podle vás? Napište Martinovi. Pokud jej dokážete přesvědčit, aby si vybral právě vás, protože vážné zájemce už má, tak budete mít jedinečnou šanci dokázat něco, nad čím spousta jiných už zlomila hůl. Popravdě … pokud to dokážete, tak se sami stanete legendou českého internetu ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Webtrh je na prodej … kdo se ujme komunity?”

  1. Hezký článek. Já třeba takový reddit vůbec neznám (vím, že existuje, ale nikdy jsem nenavštívil), tak jdu prozkoumat.
    Co se webtrhu týče, pamatuji si skoro-začátky a diskuze byly úplně o něčem jiném. Teď už je nečtu a chodím tam jenom sledovat nabídky/poptávky.
    Myslím, že návrhů na zlepšení Webtrhu se na fóru už v minulosti objevila řada, ale majitel se asi neměl k zapracování, nebo mu to nedávalo smysl.
    Co osobně vidím jako největší problém webtrhu v posledních letech:
    1) trollové v diskuzích – jak se jmenoval, Panv12 a jemu podobné účty? Podle někoho (a mně to tak přišlo taky) to byly fejkové účty majitele
    2) podvodníci na tržišti bez postihu – kdokoliv si může zřídit anonymní účet a nabízet/prodávat. Hodně lidí toho taky využívalo a hodně lidí díky tomu taky narazilo..

    Mimochodem, docela by mě zajímaly nějaké výsledky Webtrhu, kolik vydělává.
    2)

  2. Ahoj,
    dobrá a čtivá úvaha. I zajímavé postřehy, článek jsem si rád přečetl.

    Snad jen doplním, že co se týče banování toxických jedinců jsou postupy v článku podány poměrně naivně vzhledem k aktuální generaci 13 letejch děcek. Nic jako ban ip adresy, ověření emailu apod. na rozjeté magory neplatí. Neustále se registrují a zasírají web, případně ještě rafinovaněji píši lži a pomluvy soukromejma poštama aktivním uživatelům, vyhrožují jim apod. Pokud se navíc sejde hejt parta podobných blbečků tak si založí paraelní vlákna na věcech jako discord kde začnou třeba s “fotomontážema” fotografií členů originální stránky, dodávaj se ty nejhorší a nejnechutnější nadávky a vyložené lži a výmysly co kdo z členů komunity původní stránky údajně řekl, fotoshopují se jeho/jejich údajné posty.
    Pravidelně se to dává lidem na původní stránce vědět, píše se jim na maily a podobně.

    Takhle se to dělá dnes, to co je popsáno v článku je pohled tak 10 let zpátky čili (z prehistorie kdy dnešní “”důchodci”” začínali na facebooku).

    Osobně si taky nemyslím, že má dnes nový projekt v čr šanci odstartovat. Webtrh by se mohl nějak zvednout, ale chtělo by to milionové investice do redakčního systému a do moderátorů, vyplatí se to v čr někomu v tomhle segmentu trhu? Ne… .

    1. Zdravím, takovýto extrém opravdu neznám. Na druhou stranu na “děti” stačí většinou kontrola SMS a právě moderační fronta, kde se každý jejich post musí schválit. Pokud to budou řešit mimo fórum, tak to nevadí. Jednak dělají reklamu a také je to za chvilku přestane bavit. V každém případě chce to vlastní web a ne používat nástroje třetích stran.

      1. Bohužel já tuhle zkušenost mám.
        Nějaká forma SMS zprávy a ověření tel čísla se zdá být asi jediné řešení do budoucna, teď jen sehnat nějaký dobrý sms neomezený paušál :)

        Moderovat každý jeden příspěvek je pro pokročilou věc typu sociální sítě/velkého fóra smrtelné. Náklady převýší brzo výnos, nebo naopak odradí uživatele.

        Mít vlastní systém je samozřejmě úplný základ v tom plně souhlasím.

        Osobně jsem z vývoje internetu rozčarovaný, ale když se ohlédnu do historie bylo to podobné s každým přelomovým vynálezem. Stačí se podívat na automobily, letectví. V začátcích si mohl doslova každý kdo na to měl inteligenci sestavit auto, letadlo a létat si s ním. O 100+ let se vším pokrokem a možnostmi co máme se nám podobná věc jevím úplně nepředstavitelná.
        Jak jako si postavit letadlo, nebo auto… vždyť je na to potřeba 158 povolení a auta a letadla staví jen nadnárodní korporace, i takový miliardář typu Muska má problémy se etablovat.

        Internet kráčí podobným směrem, pořád se zpřísňují nějaké standardy, legislativa houstne… za dekádu dvě už si webovou stránku průměrný člověk prostě nezvládne založit, bude na to možná potřebovat nějaký úřední průkaz. A pole bude rozděleno mezi 2-3 firmy naprosto napevno.

        A jéje to jsem se nějak rozepsal :-)

  3. Já jsem třeba na WT přestal chodit ze dvou důvodů,
    1) vládla tam naprostá anarchie, nikdo nic nemoderoval, ale ouha jakmile sis udělal příspěvek ze kterého bys mohl mít prospěch (aniž bys dal podíl majiteli), tak tam byl majitel do 5minut a smazáno
    2) stalo se z toho fakt tržiště webových MLM a když má člověk otázku, tak mu nikdo neodpoví.

    Dobře fungoval webdeal, teda než to koupili hoši z PlaCla a zadusili to

      1. Díky za reakci. Uvidíme jestli se to prodá a kdo bude kupcem.

        Jinak pokud hledáš místo kde pomáhat ostatním a občas se něco nového dozvědět, tak zkus nový help.wedos.cz. Momentálně nejaktivnější rodící se komunita. Je to silně moderované (žádný flame ani trolling neprojde), nejlepší přispěvatelé dostanou status zákazník+ (mohou si dát do podpisu text + odkaz na svůj web) a aktivním se pak každý měsíc posílá balení energii drinků jako poděkování.

  4. Tohle chvaleni webtrhu nechapu.Webtrh fungoval 4 roky.Pote martin zacal tolerovat deti a zlodejicky.Dopadlo to tak ze z webtrhu se stala platforma pro lopaty hrajici si na podnikatele.Nema kokurenci? Prosimte 90 procent prispevku jsou o lejnu.

Comments are closed.