Babiš bude s vedením pošty jednat o restrukturalizaci

04.10.2019 6:40

O budoucnosti České pošty budou dnes s generálním ředitelem pošty Romanem Knapem a předsedou dozorčí rady Petrem Zatloukalem jednat premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Babiš bude s vedením pošty jednat o restrukturalizaci
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Česká pošta se má do roku 2021 vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Loni vykázala miliardovou ztrátu. Pomoci k tomu má podniku restrukturalizace, v rámci které má státní podnik zeštíhlit o 7000 pracovních míst ze současných 30.000. Plán restrukturalizace má zkvalitnit služby a stabilizovat podnik personálně. Pošta bude podle plánu stát na poštovních, finančních a komerčních službách rozdělených do tří divizí, které se nebudou překrývat, ale doplňovat.

Vedení pošty počítá se zachováním 3200 obslužných míst, změní ale jejich podobu, aby lépe odpovídala potřebám lidí a byla efektivnější. Zhruba 420 poboček bude zaměřených na expresní vydávání zásilek, 1300 poboček nabídne samoobslužnost. Počítá se zhruba 1500 partnerskými poštami, z toho 600 samoobslužnými, kde si zákazníci vyřídí své poštovní a finanční záležitosti bez nutnosti být fyzicky obslouženi personálem.

Od srpna platí novela poštovního zákona, podle které bude moci pošta požadovat od státu roční kompenzaci čistých nákladů za své služby až 1,5 miliardy korun místo půl miliardy. Zvýšení horního limitu kompenzací navrhl Hamáček, protože platný limit podle něj neumožňuje plnou kompenzaci nákladů. V letech 2018 až 2022 jsou odhadovány až na tři miliardy ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …