Pocity nekompetence, zbytečnosti nebo strach z toho, že si někdo myslí, že si své postavení nezasloužíte. Zní vám to povědomě? Angličtina má pro tohle všechno termín „impostor syndrome“, který překládáme jako syndrom podvodníka.

A možná budete překvapeni, že postihuje i ty nejúspěšnější z nás. V nedávném rozhovoru se k podobným pochybnostem přiznala i bývalá americká první dáma Michelle Obama. „Nikdy mě ten pocit, že by mě lidé neměli brát tak vážně, vlastně neopustil,“ přiznala.

Jak se s pocity, že ostatní nějakým způsobem podvádíte a že se na to dříve nebo později přijde, vyrovnat? Odpověď nabízí nový výzkum Univerzity Brighama Younga, který se zabýval výzkumem impostor syndromu u vysokoškolských studentů. Jeho autoři zjistili, že s výše popsanými pocity úzkosti pomáhá jednoduchá činnost: scházet se s lidmi mimo bublinu, která ve vás pochybnosti vyvolává.

„Výsledky studie naznačují, že studenti, kteří se drželi svých spolužáků v oboru, o sobě pochybovali častěji. Na druhou stranu, když studenti vystoupili z okruhu vysokoškolských kontaktů, příznaky syndromu podvodníka odezněly,“ říká profesor managementu a jeden z autorů studie Jeff Bednar. 

Důvod? Lidé mimo běžnou sociální bublinu pomohli studentům vidět se s větším nadhledem a v širším sociálním a psychologickém kontextu. „Studenti díky nim dostali prostor soustředit se i na něco jiného než na to, s čím jsou u sebe nespokojení,“ vysvětluje Bednar. Jinými slovy, rodina a přátelé mimo kampus připomněli účastníkům jejich kvality a také to, že jejich osobnost není definovaná pouze postavením mezi spolužáky.

Až vás tedy příště v práci přepadne pocit, že za nic nestojíte, vyrazte na kávu nebo na drink se starým známým ze školy, uspořádejte rodinnou sešlost nebo si domluvte schůzku s někým, kdo vás zná i mimo pracovní kontext.

Mimochodem, víte, jakou radu má k syndromu podvodnice Michelle Obama?

„Řeknu vám tajemství. Za svůj život jsem byla v kontaktu s nejvlivnějšími lidmi na Zemi. Pracovala jsem pro neziskové organizace, velké nadnárodní firmy, byla v jejich radách, účastnila se setkání nejmocnějších z celého světa. A ti lidé nejsou tak chytří, jak si myslíte.“

Možná by vás mohlo znepokojit, že nejmocnější lidé na planetě nejsou podle Michelle Obama „tak chytří“. Ona tím ale myslela, že chytří a kompetentní jste i vy – a můžete o sobě přestat pochybovat.