Varhanní festival Zdeňka Pololáníka je ve východočeském kraji unikát

Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka je ve východočeském kraji unikát. Páteř programu tvoří sólové recitály varhanní hudby, které se odehrávají především v chrámu sv. Jakuba Většího na koncertních varhanách (Vladimír Grygar, 2004). Posluchači si však mohou vyslechnout i programy zaměřené na komorní hudbu, která zní v ostatních chrámových prostorách v České Třebové a v jejím okolí. Každým rokem na festivalu vystoupí alespoň jeden zahraniční interpret, aby svým uměním obohatil českotřebovské posluchače, ale i publikum přicházející ze vzdálenějších míst. Od založení festivalu se za varhanami vystřídali interpreti z Německa, Itálie, Francie, Anglie, USA, Chorvatska, Slovenska a pochopitelně i přední čeští varhaníci.
Varhany v Řetové (zdroj MVFZP 2019)

Letošní 15. ročník festivalu nese podtitul „Ebenovský rok“. Připomíná si totiž devadesát let od narození skladatele Petra Ebena, a proto patří jeho hudbě v dramaturgii festivalu lví podíl.

První koncert byl spojený s žehnáním nově opravených historických varhan v obci Řetová. Jedná se o cenný památkově chráněný nástroj od varhanáře Jiřího Španěla. Nástroj představil varhaník a organolog Václav Uhlíř. Na druhém koncertě, který proběhl 29. 9., se snoubil umělecký přednes s varhanní hudbou v podání špičkových interpretů Marka Ebena (recitace) a Tomáše Thona (varhany).

Marek Eben a Tomáš Thon – Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka 2019 (zdroj MVFZP)

Jedním z nejvýznamnějších interpretů letošního festivalu je maďarský varhaník Balázs Szabó, kterého uslyšíme na jaře v Obecním domě v Praze. Na koncertě v tuto sobotu od 19:00 představí maďarský virtuos díla J. S. Bacha, Z. Pololáníka, P. Ebena a Maxe Regera. Varhanní recitál proběhne v kostele sv. Jakuba v České Třebové.

Na dalších koncertech uslyšíme 12. října kombinaci varhan a vokální hudby v podání dívčího ensemblu In campo aperto, gregoriánského souboru Schola cantus gregoriani, jež řídí Jan Lorenc, za doprovodu varhaníka Františka Nováka. Na závěrečném koncertě 19. 10. zazní neotřelá kombinace varhan a bicích v podání mladých, ale umělecky vyzrálých interpretů Marie Zahrádkové a Miroslava Vytisky.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat